|

15 Temmuz ruhu dünyayı sardı

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin 2. yıldönümü dünyanın dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle anıldı. Balkanlar’dan Avrupa’ya, Asya’dan Afrika’ya birçok ülkede düzenlenen etkinliklerde şehitler ve Tür- kiye’nin istiklali için dualar edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/07/2018 Pazar
Güncelleme: 03:17 - 15/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
Kosova’nın Prizren şehrinde düzenlenen “Demokrasi Dayanışması Yürüyüşü”ne birçok Kosovalı ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı.
Kosova’nın Prizren şehrinde düzenlenen “Demokrasi Dayanışması Yürüyüşü”ne birçok Kosovalı ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı.

Türk milletinin demokrasi destanı yazdığı ve 251 vatandaşımızın şehit verildiği FETÖ destekli 15 Temmuz darbe girişimi dünya genelinde yapılan etkinliklerle anıldı. Balkanlardan Avrupa’ya, Afrika’dan Asya’ya bir çok ülkede anma toplantıları, fotoğraf sergileri, yürüyüşler düzenlendi ve şehitler için hatimler indirilip dualar edildi.

FOTOĞRAF SERGİLERİ AÇILDI

Özellikle vatandaş ve soydaşların yoğun olduğu Avrupa ve Balkan ülkelerinde düzenlenen etkinliklerle 15 Temmuz ruhunun unutulmadığı gösterildi. Bosna Hersek’te yapılan etkinliklerin merkezi başkent Saraybosna oldu. Kentin tarihi Başçarşı Meydanı’nda darbe girişimi gecesine ait fotoğraflarından oluşan sergi açıldı. Bosnalıların yoğun ilgi gösterdiği sergi kapsamında ziyaretçilere lokma ve şerbet de ikram edildi. Ülkenin birçok şehrindeki merkezi camilerde de darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler için hatim duası okundu. Makedonya’nın başkenti Üsküp’te ise Cuma namazı öncesinde “15 Temmuz Şehitleri Anma Programı” düzenlendi. Mustafa Paşa Camisinde düzenlenen programda, Kur’an-ı Kerim okundu, ilahiler söylendi.


SATRANÇ VE FUTBOL TURNUVALARI

Sırbistan’daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin Sjenica şehrinde, darbe şehitleri için 251 fidan dikildi. Sırbistan İslam Birliği’ne (Diyanet İşleri) bağlı tüm camilerde, cuma namazının ardından 15 Temmuz şehitleri için Kur’an-ı Kerim okundu. Bu arada, Sancak bölgesinin en büyük şehri olan Novi Pazar’da da satranç ve çocuk futbol turnuvaları düzenlendi.


SİZİNLEYİZ YÜRÜYÜŞÜ

Kosova’nın güneybatısındaki Prizren’de de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında “Demokrasi Dayanışması Yürüyüşü” düzenlendi. Yürüyüş öncesinde Sinan Paşa Camisi’nde 15 Temmuz şehitleri için dua okundu. Katılımcılar ellerinde “Sizinleyiz” pankartlarıyla Türkiye’nin Prizren Başkonsolosluğuna yürüdü. Yürüyüş bugün de başkent Priştine’de düzenlenecek. Karadağ’ın kuzeyindeki Rozaje şehrinde de darbe şehitleri için hatim duası okundu. Rozaje’de ayrıca “15 Temmuz” konulu panel de düzenlendi. Darbe girişiminin neden ve sonuçlarının anlatıldığı panelde, FETÖ’nün din kisvesi altında insanlara zarar veren bir örgüt olduğu mesajı verildi.


Gurbetçilerin duaları bizimle

“15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinliklerinin coşkuyla yapıldığı bölgelerden biri çokça Türk vatandaşının yaşadığı Avrupa ülkeleri oldu. Almanya’nın başkenti Berlin’de etkinlikler kapsamında Türk Şehitlik Camisinde darbe girişiminde şehit olanlar ile ülke müdafaasında ebediyete intikal eden tüm şehitler için Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi.


İKİ AYRI KENTTE ANMA

Hollanda’da da iki ayrı kentte, Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği ve Amsterdam Başkonsolosluğu tarafından etkinlikler düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları ve yetkililerinin katıldığı etkinliklerde, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim okundu.

Fransa’da ise Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın ev sahipliğinde büyükelçilik rezidansında anma töreni düzenlendi.


Pakistanlı bakan gözyaşlarını tutamadı

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Türkiye Büyükelçiliği tarafından 15 Temmuz şehitlerini anmak için program düzenlendi. Burada konuşan Pakistan İnsan Hakları Bakanı Roşan Kürşad Baruça, televizyonda takip ettiği darbe girişimi esnasında birçok ölüme şahit olduğunu söyledi.


O geceyi anlatırken gözyaşlarını tutamayan Baruça, Türk halkının 15 Temmuz’da dünyaya demokrasi mesajı verdiğini belirtti. Darbeye direnmek için sokağa çıkanların vatanseverlik örneği gösterdiğini belirten Baruça, “Sokağa çıkarak demokrasisini koruyan ve güçlendiren Türk halkını selamlıyorum” diye konuştu.


Şehitler için Kur’an Meclisi

15 Temmuz hain darbe girişiminin ikinci yılı münasebetiyle Kanada’nın beş ayrı kentindeki camilerde Kur’an-ı Kerim okundu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından imam-hatip tayin edilen Kanada’nın Toronto, Montreal, Vancouver, Edmonton ve Ottawa kentlerinde dün akşam namazını takiben Kur’an Meclisi düzenlendi. Toronto’daki Pape Camisi’ndeki Kur’an Meclisine Türkiye’nin Toronto Başkonsolosu Erdeniz Şen, Eğitim Ataşesi İlhan Çoban, Din Hizmetleri Ataşesi Mahmut Demir ve kent genelinde yaşayan Türkler katıldı. Gecede daha sonra Hayrunnisa Kurt şiir, kardeşi Sena Kurt da İstiklal Marşı’nı okudu. North York Milli Görüş Camisi İmam-Hatibi İbrahim Kefci, Mevlana Camisi İmamı Mahmut Buraşoğlu, Pape Camisi İmam-Hatibi Sacit Kurt ve oğlu M. Ali İhsan Kurt tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından North York Milli Görüş Camisi İmam-Hatibi İbrahim Kefci’nin yaptırdığı duada, 15 Temmuz’da şehit olanlarla vatan savunmasında hayatlarını kaybeden şehitlerimiz anıldı.

#15 Temmuz
#Anma
#Bosna Hersek
#Kosova
6 yıl önce