|

18. İstanbul Tramvayı rayda

Geçtiğimiz yıl Türk mühendisler tarafından üretimine başlanan yerli üretim tramvayların 18’incisi raylara indi. Maliyetleri yarı yarıya indiren İBB, 90 milyon lira kar etti.

Yeni Şafak
04:00 - 4/11/2015 Wednesday
Güncelleme: 20:05 - 3/11/2015 Tuesday
Yeni Şafak
FATİH ÖZKANOĞLU


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ulaşım A.Ş. ürettiği tamamen yerli tramvaylar ile yerli ve milli üretim hamlelerine önemli katkı sağlıyor. 2014 yılında üretimine başlanan 'İstanbul Tramvayı'nın bugün 18'incisi raylarla buluştu.



ERDOĞAN İSTEMİŞTİ


İBB'nin hem yurt dışına bağımlılığı azaltmak hem de maliyetleri düşürmek amacıyla tasarladığı yerli tramvay projesi, 20 yıl önce dönemin İBB Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başladı. O yıllarda 250 dolara ithal edilen tramvay tutamaçları İstanbul'da 1 dolar maliyetle üretildi. Ardından yerli üretim yedek parçaların imal edilmesiyle devam eden proje bugün tasarım ve yazılım yönüyle tamamen yerli hale geldi.



Hafif metro ve tramvay olarak kullanıma uygun tasarlanan, tamamen yerli üretim 'İstanbul Tramvayı' projesi için 1 yılda 18 tramvay hedefi kondu.





90 MİLYON LİRA KAR


45 kişiden oluşan ekibin yer aldığı projenin ilk üretimi 2014 yılında raylara inerek Topkapı-Habipler tramvay hattında hizmet vermeye başladı. Projenin son ayağını oluşturan 18'inci tramvay ise dün raylarla buluştu. Yerli tramvayların her biri yaklaşık 5 milyon liraya mal edildi. Daha önce ithal edilen her bir tramvay için yaklaşık 10 milyon lira ödeniyordu. İBB, 18 tramvay için 90 milyon lira kar etmiş oldu. İlerleyen günlerde İstanbul'un tüm metro ve tramvayları yerli üretimle yenilenecek.



Tasarımda türk-islam kültürü imzası


İstanbul şartlarına uygun olarak özel üretilen tramvaylar Türk-İslam kültüründen simgeler taşıyor. Aracın ön kısmına gömülmüş lale figürü ve altın rengi geleneksel motifler dikkat çekiyor. İç tasarımda ise lale desenli koltuklar, mihrabı andıran tutamaç tepeleri, saray girişinden esinlenilen geniş kapılar, kılıç ve sancak çubuğunu birleştiren camlar tercih edilmiş.


#tramvaylar
#özel üretilen tramvaylar
#İSTANBUL
#RAYLI TAŞIMA
8 years ago