|

18 katile ağır müebbet

FETÖ darbe girişiminin seyrini değiştiren kahraman Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine ilişkin davada 18 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası çıktı. Kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Halisdemir’in kardeşi Soner Halisdemir, “Bu devlet ve millet, hainlere hak eden cevabı verir, kahramanı da bilir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2018 Cuma
Güncelleme: 02:24 - 20/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine ilişkin davada 18 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası çıktı.
Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine ilişkin davada 18 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası çıktı.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi'yi vurarak darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin davada, 18 sanığa ceza yağdı. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar ve avukatları, müdahiller şehit Halisdemir'in kardeşleri ve eşi, olayda yaralanan Başçavuş İsmail Oğuz, karargahta öldürülen astsubay Nedim Şahin'in eşi, müşteki tüzel kişilikler TBMM ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları katıldı. Bazı AK Parti milletvekillerinin de izlediği duruşmada sanıkların son sözlerinin sorulmasının ardından Mahkeme Başkanı Bayram Kantık, oy birliğiyle aldıkları hükmü açıkladı.

HALİSDEMİR’İ ÖLDÜRENLERE İNDİRİM UYGULANMADI

Mahkeme heyeti önce tüm sanıkları, şehit Halisdemir'e yönelik "nitelikli kasten öldürme" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Savcının sanıklardan sadece 3'ünün "kasten öldürme" suçundan mahkum edilmesini istemesine rağmen mahkeme tüm sanıkları bu suçtan mahkum etti ve indirim uygulamadı.

SAF DEĞİŞTİRENLERE İNDİRİM

Dava konusu iddianamede, Fatih Şahin'in vurduğu Halisdemir'e son kurşunu sıkan Mihrali Atmaca'nın, 15 Temmuz gecesi ilerleyen saatlerde taraf değiştirdiği ve ÖKK'daki kalkışmayı yöneten eski Kurmay Albay Ümit Bak ile eski Yarbay Mehmet Ali Çelik'in de aralarında bulunduğu darbecileri etkisiz hale getirdiği belirtiliyordu. Mahkeme, Atmaca'nın aralarında bulunduğu 13 sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını fiilden sonraki davranışlarını dikkate alarak müebbete indirdi.


ATMACA'NIN DA CEZASI İNDİ

İndirim uygulanarak müebbet hapis cezasına çarptırılan sanıklar şöyle: "Ahmet Muhammed Demirci, Ali Güreli, Ali Solmaz, Cemal Güleç, Cihat İbrahim Yörük, Erhan Almaz, Erkan Kütükçü, Furkan Aslanbay, Gökay Engin, Halit Çelik, Harun Topbaş, İsmail Çınar, Mihrali Atmaca.” Şehit Halisdemir'in öldürülmesi ve darbeye teşebbüs suçundan indirim uygulanmaksızın 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan 5 sanık ise şöyle: "Fatih Şahin, Ahmet Kara, Hasan Aksoy, Hüseyin Oğuz, Mehmet Bilge."

TUTUKLULUK DEVAM EDECEK

Mahkeme bütün sanıkların gazi Astsubay İsmail Oğuz'a yönelik "adam öldürmeye teşebbüs" suçunu işlediklerinin sabit olmaması nedeniyle beraatlarına karar verdi. Mahkeme ayrıca 15 Temmuz gecesi darbecilerle hareket ettiği belirtilen Astsubay Nedim Şahin'i öldüren sanıklar Mihrali Atmaca ve İsmail Çınar'ın eylemini ise meşru müdaafa kapsamında sayarak, bu suç yönünden beraatlerine hükmetti. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

8 DARBECİ İÇİN İHBAR

Mahkemece, dosya kapsamını dikkate alarak darbeci general Semih Terzi ile hareket ettikleri gerekçesiyle Ahmet Kemal Yılmaz, Barış Batmaz, Sedat Güneş, Özer Demirtaş, Fatih Kaftancı, Yavuz Özdemir, Can Berhan ve Volkan Yaman'ın hukuki durumlarının değerlendirilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı gönderilmesi de kararlaştırıldı.

#Ömer Halisdemir
#15 Temmuz
#Dava
6 yıl önce