|

1915 Çanakkale için imzalar atıldı

10,5 milyar dolarlık yatırımla inşa edilecek 1915 Çanakkale Köprüsü ve bağlantı yolları için imzalar atıldı. Türk ve Güney Koreli dört şirketli konsorsiyumun 5,5 yılda tamamlayacağı proje Marmara Denizi etrafındaki ulaştırma ringinin tamamlayıcısı olacak. 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük köprüsü olacak köprünün temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın katılımıyla yarın atılacak. 2023 yılında açılacak köprü; Ege ve Akdeniz’den Avrupa’ya yapılan taşımacılığı hızlı ve ucuz kılacak.

Yeni Şafak
04:00 - 17/03/2017 Cuma
Güncelleme: 05:28 - 17/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
1915 Çanakkale Köprüsü için atılan imzaların ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang, anlaşmanın sayfalarını göstererek poz verdi. Törende iki ülke arasında 3 ayrı mutabakat zaptı da imzalandı.
1915 Çanakkale Köprüsü için atılan imzaların ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang, anlaşmanın sayfalarını göstererek poz verdi. Törende iki ülke arasında 3 ayrı mutabakat zaptı da imzalandı.

Türkiye'nin asırlık mega projelerinden birinin daha temeli atılıyor. İhalesi ocak ayında yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü dahil Malkara-Çanakkale Otoyol kesimi sözleşmesi dün Ankara'da imzalandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang'ın katılımıyla düzenlenen törende sözleşmeyi Karayoları Genel Müdürü İsmail Kartal ile işi üstlenen konsorsiyum adına Nihat Özdemir, Ersin Arıoğlu, Jason Ahn ve Taeseob Yoon imza attı.



'ÇOKİYİ A.Ş.' TESADÜFÜ


10,5 milyar dolarlık yatırımla inşa edilecek 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu'nu Çanakkale Otoyolu ve Köprüsü İnşaat Yatırım İşletme AŞ (ÇOKİYİ), 5,5 yılda tamamlayacak. 5,5 yıl yapım süresi de dahil olmak üzere 16 yıl 2 ay 12 günlük işletme süresi teklifiyle ihaleyi kazanan konsorsiyum, söz konusu süresinin sonunda işletmeyi Karayolları Genel Müdürlüğüne devredilecek.





TEMELİ YARIN ATILACAK


Marmara Denizi etrafındaki ulaştırma ringinin tamamlayıcısı son ayağı olacak proje, 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük köprüsü olacak. 2023 yılında açılacak köprü; Ege ve Akdeniz'den Avrupa'ya yapılan taşımacılığı hızlı ve ucuz kılacak. Köprünün temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla yarın atılacak. İmza töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Arslan, böyle bir ortamda bu büyüklükte bir projeyi gerçekleştirmenin, 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla yürümenin göstergesi olduğunu belirtti.



Avrupa'yı Asya'ya dördüncü kere kıta aşan bir proje ile bağlayacak olması hasebiyle 2015 Çanakkale köprüsünün çok önemli olduğuna dikkat çeken Arslan, “Ancak deniz altından Marmaray ve Avrasya'yı da düşünürseniz biz, altıncı kere kıta aşan bir proje yapmış olacağız ki herhalde bu başarı Türkiye dışında başka bir ülkeye nasip olmaz. Köprü ile Malkara'ya kadar 101 kilometre otoyol da yapmış oluyoruz” dedi.



KITA'DAN KITA'YA GEÇİŞ 3 DAKİKAYA İNECEK


Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile bu üç köprünün bağlantı otoyollarıyla Marmara Denizi etrafında bir ring oluşturulacağına dikkat çeken Arslan, Çanakkale'de Avrupa ile Asya arasında feribot geçişin mümkün olduğunu bildirerek, feribotun geçiş süresi ve bekleme süreleri dahil olmak üzere 1 saat süren geçişin, 3 ila 4 dakikaya ineceğini söyledi.



Finansmanı için sıraya girdiler


Yabancı yatırımcıların projeye gösterdiği ilgiye dikkat çeken Arslan, şunları kaydetti: “Özellikle ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar ve bu oyunun sonunda da ekonomimizi zayıf göstermeye çalıştıkları bir ortamda 10,5 milyar liralık bir projenin YİD modeliyle gerçekleşmiş olması, dünyanın çok önemli firmalarının teklif vermesi bizim memnuniyetinin bir başka göstergesidir." Güney Kore'den SK ve Daelim ile Türkiye'den Limak ve Yapı Merkezi firmalarının ortak girişim olarak görevli şirketi kurmasının önemli bir aşama olduğunu anlatan Arslan, projenin finansmanı için de bankaların adeta sıraya girdiğine dikkat çekti: “Sadece bu firmaların teklif vermesi değil, bu firmalarla dünyada çok önemli 13 finans kuruluşunun da 'evet, biz bu projenin finansmanını sağlarız' demiş olması ve bununla ilgili mektuplarını vermesi çok önemsediğimiz bir konu.”




Ayak açıklığıyla 2023'ün sembolü


Asma köprülerinin büyüklüğü hesaplanırken iki ayak arasındaki açıklık baz alınarak kıyaslama yapılıyor. Bugüne kadar en büyük ayak açıklığına sahip köprü 1991 metre ile Japonya'da inşa edilen Akashi Köprüsü. 2023 metre ayak açıklığı ile inşa edilecek 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en büyük köprüsü unvanını elde edecek. Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü olan 2023'te tamamlanacak köprü bu yönüyle de sembol olacak.











#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#1915 Çanakkale
#Köprü
7 yıl önce