|

1920’de de Afrin’deydik

TSK'nın Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, Milli Mücadele döneminde de Afrin’e harekat gerçekleştirildiği tarihi belgelerle gün yüzüne çıktı. 1920-1921 yıllarında Türk ordusu tarafından Fransız işgali altındaki Afrin’e operasyon yapıldığını gösteren kayıtlar, tarihçi Enes Demir'in kitabında yer aldı.

Yeni Şafak ve
08:00 - 22/01/2018 الإثنين
Güncelleme: 10:32 - 22/01/2018 الإثنين
Yeni Şafak
Demir, 20 Ekim 1921 Ankara Antlaşması ile Fransızların bölgeyi stratejik görmeleri ve görüşmelerde diretmeleri sonucu, Afrin’in Fransızlara, yani Suriye’ye terk edildiğini belirtti.
Demir, 20 Ekim 1921 Ankara Antlaşması ile Fransızların bölgeyi stratejik görmeleri ve görüşmelerde diretmeleri sonucu, Afrin’in Fransızlara, yani Suriye’ye terk edildiğini belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetlerince Afrin’e yönelik gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, Türk ordusunun Anadolu’nun güvenliği için Milli Mücadele döneminde de Afrin’e harekat gerçekleştirdiği tarihi belgelerle gün yüzüne çıktı. Tarihçi Yazar Enes Demir, Afrin bölgesinin Misak-ı Milli toprağı olduğuna, kaleme aldığı “Yeni Belgeler Işığında Vazgeçilmeyen Topraklar Misak-ı Milli” adlı kitabında yer verdi.

CEPHANELİK İSTEDİLER

Kitaptaki iki tarihi belge, Milli Mücadele döneminde 1920-1921 aralığında da Anadolu’nun güvenliği için Fransız işgali altındaki Afrin’e harekat gerçekleştirildiğini ortaya koydu. Kitapta, 1921 yılında Afrin ve çevresinde muntazam bir Türk birliğinin bulundurulmasına dair Umum Suriye Teşkilat ve Harekat Başkanlığından 2. Kolordu’ya gönderilen yazı” ve “Afrin civarındaki Türk Kuvayımilliye birliklerinin cephane istediğine dair birlik komutanlarından Polat Bey tarafından, Maraş’taki Adana Cephesi Kumandanlığı’na gönderdiği yazı yer alıyor. Demir, “Afrin’deki Kuvayımilliye birliklerinin Ankara’dan cephane istediği ise kitapta paylaştığım tarihi belgelerde belirtiliyor. Söz konusu talebe karşılık Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle, Adana Cephesi’nden Afrin’e cephane gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

1. DÜNYA SAVAŞINDA BİLE KAYBEDİLMEDİ

Tarihçi Demir, Afrin’in Birinci Dünya Savaşı’nda dahi kaybedilmemiş bir bölge olduğuna dikkati çekerek, 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra, Osmanlı birliklerinin Afrin-Tel-Rıfat-Azez hattında hakimiyetinin bulunduğunu anlattı. Bölge halkının da Afrin’de huzurun sağlanması için Türk birliklerini görmek istediğini dile getiren Demir, “Aslında günümüzde Türk ordusunun yerel unsur olan ÖSO ile yaptığı harekatı, Milli Mücadele dönemi içerisindeki 1920-1921 aralığında da Ankara Hükümeti’nin kararıyla Anadolu’nun güvenliği için Türk ordusu tarafından düzenlenmiştir. Dolayısıyla şu an Türkiye Cumhuriyeti’nin almış olduğu Afrin’e harekat kararı ve Türk ordusunun gerçekleştirdiği bu Zeytin Dalı Harekatı, Türk tarih tezine ve mirasına uygun, gerekli bir harekattır” diye konuştu.

  • Osmanlı demiryolu buradan geçiyordu
  • Demir, 20 Ekim 1921 Ankara Antlaşması ile Fransızların bölgeyi stratejik görmeleri ve görüşmelerde diretmeleri sonucu, Afrin’in Fransızlara, yani Suriye’ye terk edildiğini belirtti. Afrin halkının tamamına yakınının Milli Mücadele döneminde Türkiye’ye bağlı olduğunu vurgulayan Demir, Milli Mücadele döneminde Afrin’in Osmanlı demiryollarının bulunduğu bir bölge olduğunu, Katma-Ekbez hattındaki demiryolunu Fransızların, Antep’e lojistik malzeme, silah ve asker göndermek için kullandıklarını aktardı.
#Türkiye
#Osmanlı
#Afrin
٪d سنوات قبل