|

20 yıllık ziyaret 22 anlaşma

İslam Kerimov’un Eylül 2016’daki ölümünden sonra Özbekistan Cumhurbaşkanı olan Şavkat Mirziyoyev Ankara’ya geldi. 20 yıl aradan sonra Özbekistan’dan Türkiye’ye gelen ilk lider olan Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sıcak bir şekilde ağırlandı. İki lider görüşmelerin ardından 22 anlaşmaya imza attı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:26 - 26/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Türkiye-Özbekistan ilişkilerinde 20 yıl sonra bir ilk gerçekleşti.
​Türkiye-Özbekistan ilişkilerinde 20 yıl sonra bir ilk gerçekleşti.

Türkiye-Özbekistan ilişkilerinde 20 yıl sonra bir ilk gerçekleşti. Ankara, Taşkent’ten cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyarete 20 yıl aradan sonra şahit oldu. İslam Kerimov’un ölümünden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl kasım ayındaki Taşkent ziyaretiyle seyri değişen ikili ilişkiler, Şavkat Mirziyoyev’in dün Ankara’ya gelişiyle birlikte farklı bir sürece girdi.

ÇOK ANLAMLI BİR ZİYARET

Özbek mevkidaşı Mirziyoyev’i Beştepe’de resmi törenle karşılayan Erdoğan, konuğuyla oldukça samimi pozlar verdi. Erdoğan ve Mirziyoyev önce başbaşa ardından da heyetler arası görüşme gerçekleşti. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında iki ülke arasında ekonomiden savunma sanayiine, ulaştırmadan kültüre kadar 22 ayrı anlaşma imzalandı. Anlaşma töreninin ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin 20 yıl aradan sonra cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğunu ifade ederek “ Bu bakımdan bizim için son derece anlamlı ve önemlidir” dedi. İki ülke arasındaki ticaret ve işbirliğinin arttırılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, bir de müjde verdi:

THY SEMERKANT’A DA UÇACAK

“Özellikle turizm noktasında Başkent Semerkant, Buhara bizim için çok büyük önem arz ediyor. Turizm alanındaki ortak projelerimizle inşallah bunu başaracağız. Hatta değerli kardeşimin de bana ifade ettiği gibi, orada kayak turizmine yönelik olarak dev bir projeyi inşallah bir Türk müteahhit ile hayata geçireceğiz. Ayrıca bir müjde daha vermek istiyorum. THY inşallah 16 Mart tarihinden itibaren İstanbul’dan Semerkant’a tarifeli seferlerini başlatacak. Böylece her iki kardeş toplum olarak çok daha sıkı kaynaşma fırsatını bulacaktır. Malum 22 anlaşmayı imzaladık, yarın da İstanbul’da 4 anlaşmayı imzalamak suretiyle 26 anlaşma ile çok önemli bir çıkışı bu ziyaretle hayata geçiriyoruz. Dirlik olmanın, güçlü olmanın anahtarı birlik olmaktadır. Biz Özbekistan’ın dostu, kardeşi olarak her açıdan güçlü kalmasını arzu ediyoruz”

  • Çok özledik
  • Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ele alınan konulara ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ise , “Bu 20 senelik ara, gözlerimizden de görülüyordur, birbirimizi ne kadar özlediğimizi gösteriyor. Temaslarımızın sonunda geniş, kapsamlı, ilişkilerimizin stratejik aşamaya çıkartılmasına taban oluşturacak ortak bildiri imzaladık. Bu tarihi bir olaydır. İki ülke bakanlıkları, kurumu ve kuruluşları arasında birçok alanda ilişkilerin geliştirilmesine ait belgeler imzalandı. İş Forumu’nda 3.5 milyar tutarında 35 projenin gerçekleştirilmesi konusunda belgelerin imzalanması planlanmakta. Türk girişimcilerin Özbekistan’a gelmesinde vize konusu önem arz etmektedir. Türk iş adamları için 1 senelik çok girişli vizeler 3 gün içinde verilecek, Türkiyeli turistler için 1 aylık serili verilecektir. Kardeş ve dost ülkeler arasında vize konu olmaması gerekiyor, aşama aşama bu konulara da geleceğiz. 9 ayda ticari hacim yüzde 29 artış sergiledi, bu tabi ki az” dedi.
#Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev
#​Recep Tayyip Erdoğan
#Özbekistan
7 yıl önce