|

2019 Göbeklitepe yılı olacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, turizmde 2019'u "Göbeklitepe Yılı" ilan etmek istediklerini açıkladı. Şanlıurfa'da sevinçle karşılanan habere turizmciler, "Bu yılki turizm hareketliliği 2019'un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesiyle taçlanacaktır" yorumunu yaptı.

Haber Merkezi
04:00 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:48 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Troya Müzesinin açılacağını belirten Ersoy, yeni müzelere yönelik çalışmalar yapıldığını aktardı.
Troya Müzesinin açılacağını belirten Ersoy, yeni müzelere yönelik çalışmalar yapıldığını aktardı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda, turizmde gelecek yılı “Göbeklitepe Yılı” ilan etmek istediklerini açıklaması, Şanlıurfa’da sevinçle karşılandı. Ersoy, “Kesin karar vermemekle birlikte 2019’u Göbeklitepe Yılı ilan etmek istiyoruz” dedi. Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, “Göbeklitepe’nin UNESCO asıl listesine girmesi, uluslararası ve yurt içinde büyük bir heyecan oluşturmuştu. Bu sayede birçok turist buraya gelmek için rezervasyon yaptı. Bu yılki turizm hareketliliği 2019’un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesiyle taçlanacak” dedi

KAZILAR 12 AYA YAYILACAK

Ersoy, 2003 ile 2018 arasında yurt dışında tespit edilen 4 bin 319 parça tarihi eserin Türkiye’ye getirildiğini bildirdi. Ersoy, “Kazı yerleriyle ilgili bir çalışmamız var. Türkiye’de, şu anda 153 noktada kazı yapılıyor. Bunun 122’si yerel kazı ekipleri, 31’i yabancı kazı ekipleri tarafından yapılıyor. 2003’ten beri baktığımız zaman yabancı kazı ekiplerinin sayısı hemen hemen hiç artmamış, azalmış ama yerel kazı ekiplerinin sayısı çok ciddi şekilde artmış” bilgilerini paylaştı. Ersoy, 3-5 ay süresince gerçekleştirilen kazı sürecinin 12 aya yayılmasını istediklerini aktardı.


DOĞU’DA TURİZM ATAĞI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin turizm potansiyelini artırmak amacıyla yeni çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Doğu ve Güneydoğu’ya uygun, yatırımcının tek başına cesaret edemeyeceği ama bizim de destekleyeceğimiz örnek yatırımları da koyarak oranın kalıcı bir turizm bölgesi haline gelmesini sağlayacağız” dedi.

CRUİSE İÇİN TALEP GELDİ

2019’da ‘cruise’u desteklemeye devam edeceğiz diyen Bakan Ersoy, isim vermeden İstanbul’da iki büyük cruise operatöründen direkt talep geldiğini de aktardı.


Çingene Kızı 26 Kasım'da Türkiye'de

Bakan Ersoy, Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nden yurt dışına kaçırılan ve ABD'de olduğu belirlenen Çingene Kızı mozaiğinin eksik parçalarının 26 Kasım itibarıyla Chicago'dan THY uçağıyla Gaziantep'e getirileceğini söyledi. Ersoy, 2003 ile 2018 arasında yurt dışında tespit edilen 4 bin 319 parça tarihi eserin Türkiye'ye getirildiğini bildirdi. Ersoy, Sümela Manastırı’nın da 2019 yılı sonunda biteceğini açıkladı. Ersoy, bu yıl için konulan 15 müze hedefini tamamlayacaklarını kaydetti.

Yabancı filmlere destek

Türkiye'de çekim yapan yabancı filmlerin desteklenmeye devam edeceğini söyleyen Ersoy, şunları söyledi: "Türkiye'de çekim yapan yabancı filmlerin Türkiye'deki harcamalarının yüzde 30'a varan kısmının karşılanması ile ilgili yasal değişikliklere gittik. Burada biz senaryosuna, içeriğine, çektiği bölgeye, tanıtım şekli gibi kriterleri karşılarsa o kadar katkı alacak bizden. Film çekimlerini kolaylaştırmak için de valiliklerde

Çekim Koordinasyon Kurulu kuruyoruz.”

UBER vergisini ödesin

Bakan Ersoy, Booking ve UBER ile ilgili, "Hassasiyetimiz vergi ve haksız rekabeti kaldırmak, başka hiçbir şey yok. Gelsin o da vergisini ödesin, belgesini, taksi plakasını alsın, eşit şartlarda rekabet etsin" dedi.

#Göbeklitepe
#Şanlıurfa
#Turizm
6 yıl önce