|

25 mahkumun idamı durdurulsun

İstanbul’da bir araya gelen Türk ve Mısırlı 54 sivil toplum kuruluşu, Mısır’daki darbenin ardından verilen idam kararlarının durdurulması için uluslararası kurumlara çağrı yaptı. Daha önce Mısır cezaevlerinde birçok mahkumun yargısız infaz edildiğini belirten STK temsilcileri, idam kararı verilen tutuklu 25 kişinin infazının durdurulmasını istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:21 - 25/01/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye’den MAZLUMDER, İHH, Türkiye Hukuk Platformu ve Adalet Platformu ile 10 Mısırlı STK üyesi toplantıda hazır bulundu.
Türkiye’den MAZLUMDER, İHH, Türkiye Hukuk Platformu ve Adalet Platformu ile 10 Mısırlı STK üyesi toplantıda hazır bulundu.

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) öncülüğünde İstanbul Topkapı’da bir araya gelen Türkiyeli ve Mısırlı sivil toplum kuruluşları idamların durdurulması için Mısır’a çağrıda bulundu. Daha önce Mısır cezaevlerinde tutuklu bulunan bir çok demokrasi yanlısı mahkumun yargısız infaz edildiğini belirten STK temsilcileri, idam kararı verilen tutuklu 25 mahkûmun infazının durdurulmasını istedi.

İNSAN HAKLARI İHLALİ YAPILIYOR

“Mısır’da İdamları Durduralım” sloganı ile çalışma başlatan STK’lar 2013 yılında 109, 2014 yılında 509, 2015 yılında 538 ve 2016 yılında 237 mahkumun idam edildiğini ifade ettiler. Mısır’da 26 Aralık 2017’de 15, ve 2 Ocak 2018’de 4 kişi terör saldırıları suçlamasıyla idam edildi. Mısır’da darbeci Sisi yönetiminin son olarak 25 demokrasi yanlısı hakkında idam kararı verdiğini belirten Umran Hareketi Sözcüsü Şemsettin Özdemir, “Türkiyeli STK’lar olarak sesimizin ulaştığı herkesi, sadece muhalif oldukları, bir çoğunun şiddete bulaşmamış sivil barışçı aktivistler ve alim ya da gazeteciler olduğu bilinen bu kişiler hakkında hukuksuz bir şekilde verilen idam cezası kararlarının infazını durdurmaya insan hakları ihlallerinin son bulması için harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi.

DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR

Mısırlı Adalet ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Av. Mahmut Cabir Fergani ve El Shehab İnsan Hakları Derneği Başkanı Av. Khalaf Bayoumi, ülkelerindeki yargısız infazları Yeni Şafak gazetesine anlattı. Fergani, “Bu infazlar daha çok siyasi idamlardır. Hem Türkiye’de hem de Avrupa İnsan Haklarına farklı dosyalarla başvuruda bulunduk. Başvuruların hiçbiri dikkate alınmadı. 25 kişi idam edilecek. Uluslararası teşkilatların çabası yetmiyor. Biliyoruz ki bu idamlar ancak devletlerarası anlaşmalarla kaldırılabilir. Desteğe ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

#Mısır
#İdam
6 yıl önce