|

27 Mayıs’çı FETÖ’cülere ibretlik ceza

15 Temmuz’da FETÖ’cü darbe girişimini yöneten, “Yurtta Sulh Konseyi” üyelerinin yargılandığı davada sona gelindi. Mütalaasını açıklayan savcı Org. Akın Öztürk’ün aralarında bulunduğu 37 cuntacı için 252’şer kez ağırlaştırılmış müebbet istedi. Savcı FETÖ’cülerin, 27 Mayıs ihtilalini örnek aldıklarına dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:44 - 10/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Genelkurmay çatı davasında savcı mütalaasını açıkladı.
Genelkurmay çatı davasında savcı mütalaasını açıkladı.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birçok komutanın derdest edilerek Akıncı Üssü'ne götürüldüğü Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlerle ilgili sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yargılandığı 224 sanıklı davanın dünkü duruşmasında savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

AMAÇ YARGILAMAYI UZATMAK

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmayı çok sayıda şehit yakını ve gazi takip etti. Savcı Bülent Karakuş'un 134 sayfadan oluşan mütalaasını okumasından önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast için görevlendirilen timin başındaki Gökhan Şahin Sönmezateş'in avukatı, adil yargılama yapmadığı ve tarafsızlığından şüphe duyulduğu iddiasıyla Başkan Oğuz Dik hakkında reddi hakim talebinde bulundu. Talep, yargılamayı uzatma amaçlı olduğu gerekçesiyle oy birliğiyle reddedildi.

  • GÜLEN’İN DOSYASI AYRILSIN
  • Kararın ardından savcı Karakuş mütalaasını açıkladı. Karakuş, davanın bir numaralı sanığı olan FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen ile firari konumda bulunan diğer 12 sanığın dosyasının yargılamayı uzatmamak için ayrılmasını talep etti. Ayrıca tutuksuz yargılanan 13 sanık hakkında da beraat talebinde bulunuldu. Geriye kalan 198 sanığın ise cezalandırılması talep edildi. Bunların 189'unun "darbe" suçundan, 9'unun ise sadece "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan cezalandırılması istendi.

EN BÜYÜK CEZA BAŞLARA

Darbe girişiminin bir numaralı asker sanığı olarak yargılanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün darbeyi düzenleyen ekip içerisine yer aldığı belirtildi. Savcı Karakuş, firariler dışındaki Öztürk ile 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başyaveri olan Ali Yazıcı’nın da aralarında bulunduğu 35 sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin 15 Temmuz’da şehit edilen 250 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu kaydederek, “Anayasayı ihlal, Kasten öldürme ve Cumhurbaşkanına suikast girişimi” suçlarından 252’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmasını istedi. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Türkiye genelinde yaşanan eylemlerden sorumlu tutulan söz konusu sanıklar için, 2 bin 558 sivil vatandaş ile 177 güvenlik personelinin yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 55 bin 880’er yıl hapis cezası da talep edildi.

SİVİL İMAMA DA AĞIR MÜEBBET

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilen bir diğer sanık ise firari Adil Öksüz başkanlığında yapılan darbe toplantılarına katıldığı tespit edilen FETÖ imamı Birol Kurubaş oldu. Darbe toplantılarının yapıldığı villada ele geçirilen cam şişe üzerinde parmak izi çıkan Kurubaş'ın "anayasal düzeni ihlal" suçundan cezalandırılması istendi.

MİT MÜSTEŞARINI UĞURLAYANA CEZA

Suç tarihinde Genelkurmay Protokol Şube Müdürlüğünde üsteğmen rütbesiyle görev yapan sanık Kübra Yavuz'un, darbe girişimine katıldığına yönelik yeterli delillerin bulunmadığı ancak duruşmada kendisini derdest eden diğer sanıkları korumaya yönelik örgütsel tavır sergilediği bu yüzden de örgüt üyesi olarak kabulü gerektiği kaydedildi. Yavuz'un "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan cezalandırılması istendi. Yavuz, 15 Temmuz günü Genelkurmay Karargahı'na gelen MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı, A-1 kapısından uğurlamıştı. Mütalada, Gülen’in emir ve talimatlarının ardından darbe hazırlıklarının başladığı belirtilirken, Ankara’da farklı askeri birliklerde görev yapan FETÖ mensubu askerler ile sivil imamların katılımıyla darbe toplantılarının gerçekleştirildiği ifade edildi.


Darbenin beyin takımı

Mütalaada, 252’şer ağırlaştırılmış müebbet ile 55 bin 880’er yıl hapis cezası talep edilen Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin arasında eski 17 general/amiral bulunuyor. İşte o cuntacılar: Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, eski tümgeneraller İlhan Talu, Osman Ünlü, Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, eski tuğgeneraller Ahmet Bircan Kırker, Ali Kalyoncu, Ali Osman Gürcan, Erhan Caha, Gökhan Şahin Sönmezateş, Hakan Evrim, Mehmet Partigöç, Murat Aygün, Özkan Aydoğdu, Ünsal Coşkun, eski tuğamiraller Ömer Faruk Harmancık, Sinan Sürer, eski albaylar Ahmet Özçetin, Ali Yazıcı, Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Doğan Öztürk, Fırat Alakuş, Muhsin Kutsi Barış, Murat Koçyiğit, Mustafa Barış Avıalan, Muzaffer Düzenli, Orhan Yıkılkan, Osman Kardal, Osman Kılıç, Ramazan Gözel, eski yarbaylar Ertuğrul Terzi, Halil Gül, Özcan Karacan, Savaş Kabaklı, Turgay Sökmen, Mehmet Şahin.

27 Mayıs’ı örnek aldılar

Mütalaada ayrıca darbecilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramada 27 Mayıs darbesine ilişkin belge ve kitapların ele geçirildiğine dikkat çekilirken, örgütün bu 1960’daki darbenin organizasyonu ile ilgili bazı örneksemeler yaptığına işaret edildi. İdeolojileri dışında her iki olay arasında da şekli bakımdan benzerlikler bulunduğu belirtildi.

#FETÖ
#Darbe
#Genelkurmay Çatı Davası
6 yıl önce