|

28 Şubatçıların rütbeleri söküldü

Türkiye’nin siyasi tarihinin karanlık dönemlerinden birinin sembollerinden 28 Şubat davasında müebbet hapis cezaları kesinleşen 13 darbeci emekli generalin rütbesi söküldü. Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın da arasında olduğu postmodern darbeciler artık er statüsünde. Genelkurmay Başkanlığı, karar doğrultusunda gerekli çalışmanın yapılması için bu kişilerin bağlı bulunduğu kuvvet komutanlıklarına talimat verdi.

Haber Merkezi
02:02 - 12/09/2021 Pazar
Güncelleme: 02:14 - 12/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

28 Şubat’ın darbeci generallerinin rütbeleri nihayet söküldü. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesince görülen 28 Şubat davasında aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Çetin Doğan’ın da olduğu 21 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme iyi halden dolayı 21 sanık hakkındaki cezayı ağırlaştırılmış müebbetten müebbete çevirdi.

YAZI GÖNDERİLDİ

Sanıklar sağlık ve yaş durumu nedeniyle tutuklanmadı. Bunun yerine yurtdışı çıkış yasağı ve ayda bir imzayı kapsayan adli kontrol uygulanmasına karar verildi. 21 sanığın ayrıca rütbelerinin sökülmesine karar verildi. 68 sanığın da beraatine hükmedildi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat darbecilerinin rütbelerinin sökülmesi için 19 Ağustos’ta Genelkurmay Başkanlığına yazı gönderdi. Genelkurmay Başkanlığı da mahkemenin kararı doğrultusunda gerekli çalışmanın yapılması için bu kişilerin bağlı bulunduğu kuvvet komutanlıklarına talimat verdi.


RÜTBELERİ SÖKÜLDÜ

Çalışmaların ardından Genelkurmay Personel Başkanlığı, emekli generaller hakkında TSK’dan çıkarma işlemi yaptı. Buna göre emekli orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Ahmet Çörekçi, İlhan Kılıç, emekli korgeneraller Çetin Saner, Yıldırım Türker, Vural Avar, emekli koramiral Aydan Erol, emekli tümgeneraller Erol Özkasnak, Cevat Temel Özkaynak, Kenan Deniz ve emekli tuğgeneral İdris Koralp’ın rütbesi söküldü. Rütbesi sökülecek isimler arasında yer alan dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı Korgeneral Hakkı Kılınç’a ilişkin yazı da İçişleri Bakanlığına gönderildi.


#28 Şubat
#Türkiye
#Çevik Bir
#Çetin Doğan
3 yıl önce