|

3 yıl sonra serbest

Terör örgütü El Kaide’nin üç yıl rehin tuttuğu ve salı gecesi serbest bırakılan Japon gazeteci Jumpei Yasuda Türkiye’ye getirildi. Hatay’da kimlik tespiti yapılan gazeteci, beraberindeki 7 kişilik Japon ekiple akşam saatlerinde İstanbul’a geldi.

Haber Merkezi
04:00 - 25/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:52 - 25/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Jumpei Yasuda 2015’ten beri Suriye’de rehin tutuluyordu.
Jumpei Yasuda 2015’ten beri Suriye’de rehin tutuluyordu.

3 yıl önce Türkiye üzerinden kaçak yollarla Suriye'ye geçen ve terör örgütü El-Kaide tarafından kaçırılarak rehin alınan Japon gazeteci Jumpei Yasuda serbest bırakıldı. Üzerinde tanıtıcı bir kart olmadığı için kimliği teyit edilemeyen Yasuda, Hatay'da göçmen bürosuna getirildi.

KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Hatay Valisi Erdal Ata, 23 Ekim Salı günü üzerinde kimlik bulunmayan ve Japon vatandaşı olduğunu belirten bir şahsın güvenlik ve istihbarat birimlerince Suriye'den Türkiye'ye getirildiğini söyledi. Şahsın kimliğinin belirlendiğini dile getiren Ata, "Bugün devletimizin ilgili birimleri tarafından, Japon makamları ile yapılan istişareler neticesinde söz konusu şahsın 2015 yılında kaçak yollarla girdiği Suriye'de kaçırılan kayıp Japon basın mensubu Yasuda olduğu tespit edilmiştir" dedi.

OPERASYON YAPILMADI

Kurtarılmaya ilişkin askeri bir operasyonun olup olmadığının sorulması üzerine ise Ata, herhangi bir askeri operasyonun gerçekleşmediğini, emniyetin ve istihbarat birimlerinin yaptığı çalışma sonrasında basın mensubunun bulunduğunu kaydetti.Kimlik tespiti yapılan gazeteci, beraberindeki 7 kişilik Japon ekiple akşam saatlerinde İstanbul’a geldi. Heyetin içerisinde bir Japon generalin de bulunduğu öğrenildi.

EŞİNE BİLGİ VERİLDİ

Jaon hükümeti sözcüsü Yoshihide Suga düzenlediği basın toplantısında serbest bırakılan kişinin gazeteci Yasuda olduğunu teyit etmek için çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, eldeki bilgilere göre kişinin büyük ihtimalle Yasuda olduğuna inandıklarını ifade etti. Suga, gazetecinin eşine de bilgi verildiğini aktardı.


10 MİLYON $ FİDYE İSTEDİLER

El Kaide, Japon gazeteciyi serbest bırakmak için 10 milyon dolar fidye istemiş ve Japonya bu teklifi reddetmişti. 44 yaşındaki Yasuda, 2015 yılında Türkiye üzerinden Suriye'ye giriş yapmış ve El Kaide tarafından rehin alınmıştı.

  • Erdoğan’a teşekkür
  • Jumpei Yasuda’nın serbest bırakılmasının ardından Japonya Başbakanı Shinzo Abe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşerek teşekkürlerini iletti. Bu hususta ilgili kurumların ve birimlerin iş birliğinden memnuniyetlerini dile getiren iki lider, Türkiye-Japonya ilişkilerini her alanda daha ileriye taşıma kararlılıklarını da teyit etti.
#Japon gazeteci
#DEAŞ
#Jumpei Yasuda
6 yıl önce