|

5 ayda 280'in üzerinde İŞİD'li geri gönderildi

Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'na “DAEŞ ve Yabancı Savaşçılar Sorunu” başlıklı dördüncü oturum damgasını vurdu. Sempozyumuda konuşan Dışişleri Bakanlığı Güvenlik ve İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı Ceren Yazgan, 20 Temmuz'dan bu yana 280'in üzerinde yabancının ülke içinde yakalandığına dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
15:50 - 5/12/2015 Cumartesi
Güncelleme: 17:01 - 5/12/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Polis Akademisi ve UTGAM tarafından ortaklaşa düzenlenen “VII. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu"nda konuşan Dışişleri Bakanlığı Güvenlik ve İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı Ceren Yazgan, Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede ne gibi önlemler aldığına dair çarpıcı bilgiler verdi. Yazgan, 20 Temmuz'dan bugüne kadar Türkiye'ye girişte IŞİD'e katılmak üzere gelen 280'in üzerinde kişinin yakalanarak geri gönderildiğini, sınırlarda ise bu rakamın daha fazla olduğunu söyledi.



Türkiye diğer devletlere göre daha başarılı

Polis Akademisi ve Uluslararası Terörizm ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi (UTGAM) tarafından ortaklaşa düzenlenen “VII. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu"nun “DAEŞ ve Yabancı Savaşçılar Sorunu" başlıklı dördüncü oturumu bugün başladı. Oturumda konuşan Dışişleri Bakanlığı Güvenlik ve İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı Ceren Yazgan, Türkiye'nin, genç nüfusların terör örgütlerine katılmasını önlemek için gerekli uyarıları yapmada diğer devletlere göre daha başarılı olduğunu ve aktif bir önleme politikası gerçekleştirdiğini aktardı.



Ülke içinde yakalandılar

Türkiye'nin sınır geçişleri konusunda diğer devletlere karşı sürekli uyarıda bulunduğunu ancak geçişlerin halen devam ettiğini söyleyen Yazgan, “Çok az kaçırdığımız geçişler olabilir ama çok yoğun yakaladığımız var. 20 Temmuz'dan bu yana 280'in üzerinde yabancı bu çerçevede yakalandı. Sadece ülke içinde yakalandı. Sınırdan bahsetmiyorum. Orada daha da fazla var" dedi.




"Siz nasıl engelleyemiyorsunuz?"

Bu geçiş akışının hala devam ettiğinin altını çizen Yazgan; “O Zaman ben bunu o ülkelere soruyorum. Ben kapıda yakalayabiliyorsam siz nasıl bu insanları engelleyemiyorsunuz? Bizim polis; sizin ülkenizi, toplumunuzu, sosyolojinizi tanımayıp sadece risk analizinde durdurabiliyorsa sizin ülkenizin kapısında bu niye yok? Herkes kendi ülkesinde bu önlemi almak zorunda" ifadelerini kullandı.



"YPG PKK'nın ta kendisidir"

Yazgan, konuşmasının sonlanmasından sonra katılımcılardan gelen soruları da cevaplandırdı. Yazgan'a YPG'ye katılan Amerikalılarla ilgili ne düşündükleri soruldu. Yazgan, Türkiye'nin PKK'yı bir terör örgütü olarak gördüğünü belirterek, “YPG onun ta kendisidir. YPG benim açımdan bir terör örgütüdür. An itibariyle yerel müttefikimiz olan bir ülkenin vatandaşı katılıyor" diyerek yaşanan çelişkiye dikkat çekti.


#IŞİD
#DAEŞ ve Yabancı Savaşçılar Sorunu
#Ceren Yazgan
8 yıl önce