|

5 milyar liralık çevre yatırımı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, "Türkiye'nin çevreyle ilgili yatırımlara harcadığı para yılda 4,5-5 milyar liradır" dedi.

Yeni Şafak
22:50 - 18/09/2015 Cuma
Güncelleme: 19:52 - 18/09/2015 Cuma
AA

21. Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri törenine katılan Öztürk, burada yaptığı konuşmada, sanayi tesisinin kendisi dışındaki insanlar tarafından incelenerek raporlanmasının önemli olduğunu söyledi.



Uluslararası boyutta dışarıdan gelen hakem heyetlerince bir tesisin denetlenmesinin önemine değinen Öztürk, "Türkiye'nin çevreyle ilgili yatırımlara harcadığı para yılda 4,5-5 milyar liradır. Bunlar atık su arıtma tesisleri, kanalizasyon sistemleri, içme suyu şebeke sistemleri içme suyu arıtma tesisleri, çöp depolama alanları gibi alanlara ülkemizin ayırdığı kaynak yılda 4,5-5 milyar lira arasında değişmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın yaklaşık 7 milyarın üzerine çıkmasını planlıyoruz" şeklinde konuştu.



Öztürk, 2007'de Türkiye'nin çevreyle ilgili AB normlarında yatırım yapması gereken bedelin 68 milyar avro olduğunu belirterek, o yıldan bu güne kadar her yıl 4,5 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirildiğini bildirdi.



Kocaeli bölgesinde mutlaka çevre-sanayi sektörü oluşturulması gerektiğini dile getiren Öztürk, bu olmazsa çıkan atıkların üretim maliyetlerinde artışa neden olacağını kaydetti.



Bakanlık olarak atıkların çoğunun bir hammadde olduğuna inandıklarını anlatan Öztürk, döküm ve demir-çelik sanayisinde çıkan atıkların çimento sanayisinin önemli bir hammaddesi olduğuna inandıklarını söyledi.



"Türkiye'nin sera gazı yol haritası taslak olarak hazır"


Öztürk, Ankara'dan online olarak 420 bacanın gazlarını izlediklerini belirterek, bu sayının her geçen gün arttığını, üretimin çevreyle uyumlu yapılması gerektiğini bildirdi.



Atık su arıtma tesisleri deşarjlarıyla ilgili 410 noktada 10 bin metreküpün üzerindeki suyu online olarak izlediklerini ifade eden Öztürk, bu konuda yeni bir standartizasyona gittiklerini kaydetti.



Öztürk, Aralık ayında İklim Değişikliği Konferansı yapılacağını anımsatarak, "Ülkemiz iklim değişikliğiyle ilgili yol haritasını bildirecek. Bakanlığın organizasyonunda tüm kurum ve kuruluşlarla sera gazı salınımıyla ilgili belediyelerin, sanayicilerin diğer kurumların yol haritasını ortaya koyucu toplantılar yaparak burada alınması gereken yol haritalarını ortaya koyduk. Türkiye'nin sera gazı yol haritası taslak olarak yüzde 95 oranında hazır. Bayramdan sonra Sayın Başbakanımıza bunu sunacağız. Ondan sonrada Ekim ayının 15'ine doğru İklim Değişikliği Sekreteryası'na bunu bildireceğiz. Dünyada 62 ülke sera gazı salınımıyla ilgili yol haritasını bildirdi" diye konuştu.



"Dilovası'nda 3 noktada hava kirliliğini ölçüyoruz"


Dilovası'nda sanayi ve yerleşimin yoğun olduğunu ifade eden Öztürk, buradaki 3 noktaya hava kirliliği ölçüm ağı kurduklarını söyledi.



Öztürk, Kocaeli'nin hava kirliliği bakımında iyi bir yerde bulunduğunu anlatarak, "Kocaeli ile ilgili bir profesör, ben de bir profesörüm bunu özellikle açıklıyorum. Bir profesör 'Dilovası bölgesi kanser bölgesi diye çalışma yaptım' diyor. Kocaeli'de bir profesör bu, üniversiteyi de biliyorsunuz. Hocayı aradım ben, 'bu raporu benimle paylaşmanı istiyorum'. Bu bir iddiadır, eğer raporsa bizimle paylaş. Böyle sözle, dedikoduyla bunu yapamazsın. O günden b güne kadar gazete, dergilerde o haberler çıktı ama o hoca o raporu vermedi. Herhalde kendi zihninde raporu vardı. Yazılı bir raporu yoktu, yazılı olmayan metinler bizim için anlamlı ve doğru değildir" ifadesini kullandı.



Odaklarında insanların temiz hava ve suya ulaşması olduğunu dile getiren Öztürk, onun için 176 noktada hava kalitesini izlediklerini ve bunu online olarak 15 saniye aralıkla yayınladıklarını kaydetti.



Binalarda yaklaşık yüzde 40 fazla enerji tüketildiğini vurgulayan Öztürk, binalarda daha düşük enerji kullanılması için bakanlık olarak çalışma yaptıklarını bildirdi.



Öztürk, bakanlık olarak vatandaşın yalıtımla ilgili alacağı krediye katkıda bulunmak istediklerini ifade etti.



Altyapıyla ilgili sorunlara da değinen Öztürk, doğalgaz, elektrik, telekominikasyon, atık suyu sistemlerine standart getirdiklerini belirterek, "Artık bunu CBS bilgi sistemine işliyoruz. Sistemden bu hatları tüm belediyelerimiz ve bakanlıklarımız izleyebilecek. Oradan hangi hat geçiyor, görebilecek" diye konuştu.



Konuşmaların ardından ödül almaya hak kazanan şirketlerin plaketlerini Öztürk, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu verdi.

#Prof. Dr. Mustafa Öztürk
#Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
#hava kirliliği
9 yıl önce