|

611 yıllık minare taşınıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) vizyonu olan Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserler, baraj gölü sahasından tek tek çıkartılıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 24/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:41 - 24/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İmam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamamı ve Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı da başarılı bir şekilde taşındı.
İmam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamamı ve Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı da başarılı bir şekilde taşındı.

Türkiye’de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle Zeynel Bey Türbesi’nin baraj gölü alanından çıkarılarak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na getirilmesinin ardından İmam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamamı ve Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı da başarılı bir şekilde taşındı.



CAMİNİN KAPISI VE ÇEŞMESİ TAŞINACAK

Alandaki diğer tarihi değerlerin taşınması, taşınamayacak durumda olanların da yerinde korunması ve bir örneğinin yapılması için gerekli çalışmalar sürüyor. Er-Rızk, Süleyman Han, Kızlar ve Koç camileri için koruma ve taşıma çalışmalarıyla ilgili süreç devam ediyor.

Bu kapsamda, 1407 yılında Süleyman Han tarafından inşa ettirilen Süleyman Han Camisi’nin tarihi kapısı ve çeşmesi de taşınacak.

TAŞLARI TEK TEK SÖKÜLÜYOR

Caminin bütün olarak taşınma imkanı bulunmayan 36 metre yüksekliğindeki minaresinin taşları ise sökülüyor. Çalışmalarda bugüne kadar minarenin 19 metrelik kısmındaki taşlar tek tek numaralandırılarak söküldü ve vinç yardımıyla indirildi. Numaralandırılan taşlar ise aslına uygun şekilde birleştirilmek üzere Hasankeyf Kültürel Park Alanı’na taşınıyor.

#Devlet Su İşleri
#Minare
#İmam Abdullah Türbesi
6 yıl önce