|

65 şirket mercek altında

Çiftlik Bank vurgununun ardından benzeri şirketler mercek altına alındı. Piramit sistemine dayanan saadet zincir yapılar hakkında bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “65 şirketten 19’unun piramit sistem olduğu sonucuna varıldı. İlgilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/03/2018 Cuma
Güncelleme: 08:09 - 23/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Saadet zinciri yapılar mercek altına alınıyor.
Saadet zinciri yapılar mercek altına alınıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, piramit sistemine dayanan “saadet zinciri” yapılara ilişkin denetimlerin sürdüğünü söyledi. Tüfenkci, “Çiftlik Bank” tartışmalarının ardından, kamuoyunda “saadet zinciri” olarak bilinen yapıların denetimlerine ilişkin bilgi verdi. Tüfenkçi, piramit sistemlerin, üyelerin sisteme yeni üyeler bulduklarında gelir elde edebildiği, yeni üye bulmanın imkansız hale geldiğinde ise sistemin tıkanarak insanların paralarını kaybettiği organizasyonlar olarak tanımlanabileceğini ifade etti.


DENETİMLER SÜRÜYOR

Tüfenkci, "Bu konuda özel bir düzenleme nedeniyle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da piramit satış sistemlerine ilişkin genel çerçeveyi belirleyen düzenlemelere yer verildi" değerlendirmesinde bulundu. Tüfenkci, söz konusu kanunun uygulayıcısı olarak Bakanlığa tanınan bu yetki ve sorumluluk üzerine piramit satış sistemleri nezdinde çalışmalar yürütüldüğünü aktardı. Tüfenki, bakanlığa

ulaşan şikayetler, resen yapılan tespitler ve diğer kurum ve kuruluşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda bugün itibarıyla 65 şirket ya da temsilci nezdinde denetim yapıldığını söyledi.

SUÇ DUYURUSU

Bu denetimlerden 30'unun tamamlandığını ve 19'una ilişkin piramit satış sistemi olduğu sonuç ve kanaatine varıldığını bildiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bu şirketlerin ilgilileri hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuş ve ayrıca sistemlerin işleyişi ve yayılmasının önlenmesi amaçlarıyla tespit edilebilen elektronik ortamlarına da erişimin engellenmesi kararları verilmiştir." diye konuştu. Tüfenkci, 35 şirket veya temsilci nezdinde ise denetim faaliyetlerinin devam ettiğine işaret etti.

#Çiftlik Bank
#Bülent Tüfenkcşi
6 yıl önce