|

68 sanık hakkında 30’ar kez müebbet

Ankara Merasim Sokak’ta askeri servis araçlarına yönelik düzenlenen ve 29 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısı ile ilgili soruşturma tamamlandı. Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, aralarında Salih Müslim ve Murat Karayılan’ın da olduğu 68 sanık için 30’ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 01:59 - 1/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Ankara'da 17 Şubat 2016 tarihinde, Merasim Sokak'ta askeri servis araçlarına yönelik düzenlenen ve 29 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili soruşturma tamamlandı. Olayla ilgili hazırlanan iddianame, Ankara 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede örgüt yöneticisi olarak yer alan ve PKK/KCK örgüt şemasında Yürütme Konseyi üyesi olan Murat Karayılan, Cemil Bayık, Sabri Ok, Remzi Kartal, Zübeyir Aydar, Fehman Hüseyin ve PYD lideri Salih Müslim'in aralarında bulunduğu 34 şüpheli ile eyleme iştirak ettiği belirtilen 34 şüpheli olmak üzere toplam 68 kişiye, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, silahlı terör örgütüne yardım etme, nitelikli kasten öldürme, nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama, nitelikli mala zarar verme, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma ve nakletme, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık" suçlamaları yöneltildi. 68 şüphelinin 30'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.



ÖLÜM TİMİ KULLANILDI


İddianamede, saldırıdan sonra yapılan soruşturmada, terör örgütünün bu tür saldırılarda kullanmak için oluşturduğu sözde Özel Kuvvetler bölümünde 'ölüm timi' adı verilen yapılanma oluşturduğu, saldırıyı düzenleyen canlı bomba Abdulbaki Sömer'in de 'ölüm timi'nde yer aldığı belirtildi. Diyarbakır'da ölü ele geçirilen bir teröristin üzerinden çıkan not içerisinde, Abdulbaki Sömer'in hayat hikayesinin yer aldığı ve Sömer'in 15-16 yaşlarından itibaren Gabar Dağı'nda eğitim aldığı ve daha sonra 'ölüm timi' ekibine dahil edildiği anlatıldı. Terör örgütünün daha önce düzenlediği bombalı saldırılarda da bu birimde eğitim alan kişilerin kullandığı vurgulandı.



PKK-PYD İLİŞKİSİ ANLATILDI


Örgütün yapılanmasının da anlatıdığı iddianamede, PKK/KCK'nın parçalı olarak örgütlendiği ve dört parçada bu örgütlenmesini yürüttüğü vurgulandı. KCK/-Türkiye, PJAK-İran, PÇDK-Irak, PYD-Suriye şeklinde olduğu belirtilen örgütlenmenin de KCK örgütlenme hiyerarşisi içerisinde KCK sözleşmesine bağlı olarak faaliyet yürüttüğü belirtildi. Bu da PYD'nin PKK'nın Suriye uzantısı olduğu ve aynı çatı altında faaliyet yürüttüklerini ortaya koydu. PYD tüzüğünün, KCK sözleşmesi ve PKK tüzüğü ile önemli benzerlikleri olduğu, KCK sözleşmesi ve PKK tüzüğünde önder olarak kabul edilen Abdullah Öcalan'ın PYD tüzüğünde de önder olarak kabul edildiğine dikkat çekildi.



MÜŞTEKİLERİN BAZILARI FETÖ ŞÜPHELİSİ


İddianamede, olay sırasında yaralanan ve olaydan zarar gören yüzlerce müşteki yer aldı. Çoğu asker olan müştekilerden bazılarının FETÖ şüphelisi olduğu belirlendi. Bu askerler arasında darbeci generaller Ali Kalyoncu, Sinan Süer gibi önemli isimler yer aldı.



Örgüt şeması çıkarıldı


İddianamede PKK/KCK yapılanmasının şemasına da yer verildi. Örgüt şemasının en tepesinde KCK Genel Başkanı olarak teröristbaşı Abdullah Öcalan bulunuyor. Onun altında ise Murat Karayılan ile Cemil Bayık'ın da bulunduğu KCK Genel Başkanlık Konseyi yer alıyor. Başkanlık Konseyi de yasama, yürütme ve yargı olarak 3 ayrılmaktadır. Yürütme başlığının altında yer alan Yürütme Konseyi Üyeleri arasında ise Salih Müslim de bulunuyor. Örgütün finans, mühimmat ve silah ihtiyacının karşılandığı ve ihtiyaca göre diğer sahalara aktarmanın yapıldığı Orta Saha Yapılanması da söz konusu şemada yer alıyor. Bu yapılanmanın altındaki birimlerden birisi Amed eyaletine bağlı olarak hareket eden ve örgüte canlı bomba eylemcisi yetiştiren, ayrıca yapılacak eylemin planlamasını, malzeme teminini, eylem masraflarının parasal olarak karşılanması işini de üstlenen “özel kuvvetler” olduğu belirtildi. Merasim Sokak saldırısını yapan Abdulbaki Sömer de söz konusu birime bağlı olarak faaliyet yürüten sözde intikam tugayında yer almaktadır.




#Merasim Sokak
#Murat Karayılan
#Salih Müslim
#KCK
7 yıl önce