|

ABD modeli başkanlık

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti bünyesindeki Anayasa Komisyonu'nun, yeni anayasa önerisi üzerindeki çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, öneride önceliğin başkanlık sistemi olacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/03/2016 Pazar
Güncelleme: 00:30 - 20/03/2016 Pazar
Yeni Şafak

Şentop, önerileriyle ilgili, “Yeni anayasa önerimizde başkanlık sistemi için çok şey söylenebilir ama çıkış noktamız bugünkü sistemin sürdürülebilir olmadığı, olmayacağıdır. Bu konuda zaten bütün partiler hemfikir. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden sonra sisteme klasik parlamenter sistem denilemez” dedi.



Türkiye'de parlamenter sistemin çalışmadığını anlatan Şentop, önerilerinin ABD'deki başkanlık modeli olduğunu belirtti. Şentop, gerek başkanın seçilmesi, parlamento ile ilişkileri, kamu görevlilerinin ve yargı mensuplarının atanması açısından Amerika'daki sisteme benzediğini söyledi.



Şentop, “Başkan icraatlerini yaparken kanunlara ihtiyaç duyacaktır. Kanunları parlamento yapacaktır. Kanun yoluyla başkanın çalışma ve faaliyet alanı sınırlanabilecek. Ayrıca bütçe parlamento tarafından yapılacağından, bütçe yoluyla başkanın yıllık ajandasını parlamento belirliyor” dedi. Şentop, çalışmalardan bir sonuç alınamazsa kendi önerilerini yasama yılı bitmeden vereceklerini belirtti.


#ABD modeli başkanlık
#Anayasa Komisyonu
#Mustafa Şentop
8 yıl önce