|

Adım adım barış planı

Erdoğan’ın ev sahipliğinde Rusya, Fransa ve Almanya liderlerinin İstanbul’da buluşacağı Suriye zirvesinde Türkiye, dörtlü formülü masaya koyacak. 27 Ekim’deki zirvede terör örgütlerinin bölgeden temizlenmesi, mültecilerin yurtlarına dönüşünün sağlanması, yıkılan kentlerin inşası ve yeni anayasa sürecinin hızlandırılması için uygun zemin aranacak.

Fazlı Şahan
04:00 - 24/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 08:27 - 24/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Soçi'deki Suriye Zirvesi'nde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhur- başkanı Recep Tayyip Erdoğan görüş birliğine varmıştı.
Soçi'deki Suriye Zirvesi'nde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhur- başkanı Recep Tayyip Erdoğan görüş birliğine varmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel’in katılımlarıyla gerçekleşecek dörtlü zirve 27 Ekim’de İstanbul’da gerçekleşecek. Soçi'de varılan mutabakatın devamı niteliğindeki zirve, Suriye’deki sorunların çözümü ve ülkenin kaderinin yeniden çizilmesi açısından tarihi bir önem taşıyor. Suriyeliler açısından bir umut niteliği taşıyan toplantıda, Türkiye barış formülünü ortaya koyacak.

SURİYELİ SİVİLLER EVE DÖNMELİ

Ankara’nın çözüm önerileri diğer liderlerin önünü konulacak. Erdoğan’ın son şeklini vereceği “barış formülün”ün önceliği siviller olacak. Evlerini terk etmek zorunda olan milyonlarca Suriyelinin ülkelerine dönebilmeleri için, Türkiye’nin Suriye iç savaşının başından beri önerdiği güvenli ve silahlardan arındırılmış bölgelerin artırılması yeniden gündeme gelecek. Cerablus, Afrin ve İdlib gibi örnekler hatırlatılacak.

ÖRGÜTLERİN TEMİZLENMESİ ŞART

Suriye’de güvenliğin sağlanması konusunda en büyük engel olan DEAŞ ve PYD başta olmak üzere tüm terör örgütlerinin bölgeden temizlenmesinin önemi bir kez daha vurgulanacak. Terör örgütlerine destek veren ülkelerin bu desteğe biran önce son vermesi gerektiğinin altı bir kez daha çizilecek.

ANAYASA YAZILIMI MASADA

Suriye’de çözüm için daha önce Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan Cenevre süreci ile Türkiye Rusya ve İran’ın yürüttüğü Astan ve Soçi süreçlerinde elde edilen kazanımların göz önüne alınmasının talep edileceği formüle göre Suriye’de yeni anayasa yazım sürecinin hızlandırılmasının önemine değinilecek.

YENİDEN İNŞA İÇİN HAREKET ZAMANI

Suriye’de sivillerin güven içinde yaşayabilmesi için terörden ve savaştan etkilenen kentlerin yeniden inşasının uluslararası toplum tarafından gerçekleştirilmesi talep edilecek.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Hasan Ruhani
#Vladimir Putin
5 yıl önce