|

Ahi çarşısına can suyu

Ahiliğin başkenti Kırşehir’de, asırlardır esnaf tarafından kullanılan ve yeni iş merkezlerinin faaliyete geçmesiyle önemini yitirmeye başlayan tarihi Uzun Çarşı, yenilenen görünümüyle kentin gözdesi oldu.

Haber Merkezi
04:00 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 00:27 - 11/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Uzun Çarşı’da kunduracılıktan aktarlığa, demircilikten hasır örgücülüğüne kadar geleneksel meslekler yaşatılıyor.
Uzun Çarşı’da kunduracılıktan aktarlığa, demircilikten hasır örgücülüğüne kadar geleneksel meslekler yaşatılıyor.

Anadolu’nun 5 bin yıllık tarihinin araştırıldığı ve 800 yıl öncesine ait Ahi ocaklarının bulunduğu kent merkezideki Kalehöyük’ün yanında yer alan Osmanlı döneminden kalan Uzun Çarşı, tam kuruluş tarihi bilinmese de yüzyıllardır kent ticaretine hizmet etti. 1933 yılında çıkan büyük yangında tahrip olan üstü kapalı çarşı, dönemin valisi tarafından üstü açık hale getirilerek Ahi esnafı için yeniden düzenlendi. Yeni iş merkezlerinin yapılmasıyla eski görkemli günlerini kaybetmeye başlayan ve zamana direnen Uzun Çarşı’nın yeniden canlandırılarak Ahi esnafına yakışır hale getirilmesi için Kırşehir Belediyesi tarafından çalışma başlatıldı.

CEPHELER YENİLENDİ

Proje kapsamında çarşıdaki 107 iş yerine cephe düzenlemesi yapıldı, sokağın zemin iyileştirilmesinin yanısıra modern görünümlü üst örtüleriyle de genel düzenleme gerçekleştirildi.

#Ahi çarşısı
#Tadilat
5 yıl önce