|

AiHM hukuku çiğnedi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyesi milletvekillerinden oluşan Hakim Seçme Komisyonu, 29 Eylül’deki mülakatlarda adayların mesleki yeterliliklerinden ziyade politik görüş ve tavırlarını öğrenmeye çalıştı. Son karar 9-13 Ekim’de meclisin Strazburg’daki toplantısında verilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:16 - 7/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görev alması için Türkiye'nin önerdiği üç isime farklı kriterler uygulanıyor
​Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görev alması için Türkiye'nin önerdiği üç isime farklı kriterler uygulanıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görev alması için Türkiye'nin önerdiği üç isime farklı kriterler uygulanıyor. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) üyesi milletvekillerinden oluşan Hakim Seçme Komisyonu, yeterlilik ölçmekten ziyade siyasi mülakata aldığı adaylara, ileride AİHM önüne taşınabilecek güncel ve siyasal konulara ilişkin sorular yöneltiyor. Türkiye’nin 3 adayı ile ilgili nihai kararı önümüzdeki hafta AKPM verecek.

DANIŞMA PANELİ UYGUN BULMAMIŞ!

Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, AİHM’de Türkiye adına hakim olarak görevli Işıl Karakaş’ın 30 Nisan 2017’de görev süresi dolmadan önce aday belirlemek için çalışma başlattı. Bu kapsamda, belirlenen üç aday geçen yıl Avrupa Konseyi bünyesindeki “Danışma Paneli”ne gönderildi. Sadece öz geçmişler üzerinden değerlendirmelerde bulunabilen ve adaylarla mülakat yapmaya yetkili olmadığı öğrenilen Danışma Paneli, belirlenen üç adayla ilgili “uygun değil” şeklinde görüş bildirdi. Bunun üzerine Türkiye, yetkisi olmasına ve adaylarının yeterliliğinden kuşku duymamasına rağmen aday listesini hakim seçiminde yetkili AKPM üyesi milletvekillerinden oluşan AİHM Hakimi Seçme Komisyonu’na göndermedi.

YENİ LİSTEYİ DE BEĞENMEDİLER

Hükümet yeni bir sürecin başlatılmasını kararlaştırdı ve yeni aday ilanına çıkıldı. Başvuranlar arasından yapılan değerlendirmeler sonucu 5 Nisan 2017’de Avukat Famile Arslan, o dönem Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Yargıtay Üyesi Basri Bağcı ile Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Ergin Ergül, şeffaf ve standartlara uygun bir seçim süreci yürütülerek gerekli şartları taşımaları nedeniyle aday gösterildi. Danışma Paneli, söz konusu üç adayı da uygun bulmadığına yönelik görüşünü bu yılın Haziran ayında Türkiye’ye iletti.

SİYASİ SORULAR SORDULAR

Ancak bu sefer hükümet Danışma Paneli’nin görüşünü dikkate almayıp listeyi AİHM Hakimi Seçme Komisyonu’na sundu. Komisyon, 3 adayla da 29 Eylül’de Paris’te mülakat gerçekleştirdi. Yarımşar saat süren komisyonda sorulan sorular Danışma Panelini’nin söz konusu tutumunun nedenini ele verdi. Komisyonun, söz konusu adaylara mesleki yeterliliklerini ölçmeye yönelik hiçbir soru yöneltmediği, daha çok ileride AİHM önüne taşınabilecek güncel ve siyasi konulara ilişkin sorular yönelttiği öğrenildi. Bu da komisyonun, adayların yeterliliklerinden ziyade görüşlerini anlamaya çalıştığını ortaya koyuyor.


NİHAİ KARARI MECLİS VERECEK

Adaylarla ilgili nihai kararı, Avrupa Komisyonu’na üye 47 ülkenin meclis temsilcilerinden oluşan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi verecek. Kararın, 9-13 Ekim arasında Strazsurg’da yapılacak toplantıda çıkması bekleniyor. Avrupa Birliği çifte standartlı kararları ile Türk kamuoyu nezdinde büyük itibar kaybetti. Avrupa Konseyi için de önemli bir sınav olacak oylama, Türkiye için diğer ülkelerle aynı kıstasların uygulanıp uygulanmadığını da ortaya koyacak.

FETÖ'NÜN ÖNEM VERDİĞİ KURUMLARIN BAŞINDA

AİHM, FETÖ'nün en çok önem verdiği ve sızmaya çalıştığı kurumların başında geliyor. Ancak FETÖ'nün bu göreve hazırladığı ve bu nedenle Avrupa Konseyi ve AİHM'de uzun süreli staj ve secondary statüsünde çalıştırmayı sağladığı birçok hakim, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından FETÖ'cü hain darbe girişiminin ardından meslekten çıkarıldı. Bu da Danışma Paneli ile AİHM Hakimi Seçme Komisyonu'nun tutumunu net olarak gözler önüne seriyor. Öte yandan, Türkiye'nin gösterdiği isimlerin seçilmesini istemeyen bazı kesimler, siyasi tutum izleyen Danışma Paneli ile AİHM Hakimi Seçme Komisyonu'nun adayları yetersiz bulduğunu iddia ederek propaganda yapıyor.

  • Türkiye'nin en güçlü listesi
  • AİHM’nin çalışma dilleri olan İngilizce ve Fransızca’dan en az birini akıcı şekilde diğerini ise pasif olarak kullanabilmesi beklenmektedir. AİHM yargıçlığı adaylığı için belirlenen 3 kişilik listenin, Türkiye’nin şimdiye kadar AK’ye gönderdiği en güçlü liste olduğu belirtiliyor. Adaylarda Fadile Arslan, hem Hollanda hem de Türk hukukuna hakim. İngilizce ve Fransızcayı iyi bilen Arslan, Hollanda’da avukatlık yapıyor. Diğer bir aday ise Yargıtay Üyesi Basri Bağcı. Bağcı, birçok uluslararası projede görev almış ve İngiltere’de bulunmuş bir isim. Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül de hakimlik ve Adalet Bakanlığı’nda Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
#AİHM
#Avrupa
#Türkiye
6 yıl önce