|

AK Parti daraltılmış bölgeye sıcak

Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun başkanlığında 12 kişilik uyum komisyonu bir ayı aşkın süredir çalışıyor. Hazırlanan rapor Erdoğan’a sunulacak. AK Parti, daraltılmış bölge uygulamasına sıcak bakıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2017 Cuma
Güncelleme: 01:24 - 10/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
16 Nisan halk oylaması ile birlikte cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminin hayata geçmesinin ardından uyum yasaları sırada.
16 Nisan halk oylaması ile birlikte cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminin hayata geçmesinin ardından uyum yasaları sırada.

MHP’nin “bekliyoruz” diyerek özellikle seçim barajı konusunda adres gösterdiği AK Parti’de uyum mesaisinde üç model de masada. 16 Nisan halk oylaması ile birlikte cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminin hayata geçmesinin ardından uyum yasaları sırada. Gözler MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son açıklaması ile birlikte özellikle siyasi partiler yasası ve seçim barajı gibi konulara odaklandı.

12 KİŞİLİK KOMİSYON

AK Parti’de Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun başkanlığında 12 kişilik uyum komisyonu bir ayı aşkın süredir mesaide. Komisyon çalışması sonrasında oluşturacağı raporları alternatifli olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. AK Parti hukukçularının henüz süren çalışmalarına göre, milletvekilliği seçimi konusunda üç model de gündemde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan olduğu dönemde tartışmaya açtığı “dar bölge”, “daraltılmış bölge” ve “mevcut sistemin devamı”nın etkileri tek tek değerlendiriliyor.

BARAJIN SIFIRA İNDİRİLMESİ SEÇENEK

Dar bölge seçim sisteminin benimsenmesi halinde, halen yüzde 10 olan seçim barajının sıfır olması gündeme gelecek. Bir seçim bölgesinden, en fazla 5’e kadar milletvekili seçilmesi mümkün olacak. Bu sayede, seçmenler de, oy verdikleri milletvekillerini tek tek tanıyacak. 5’in üzerinde milletvekili çıkaran illerde, seçim bölgesi sayısı artmış olacak. Halkla iç içe olmayan, projelerini anlatamayan, verdiği sözleri yerine getiremeyen isimlerin tekrar aynı bölgeden seçilme şansı büyük oranda ortadan kalkacak.

Kulislerde daraltılmış bölge sistemine AK Parti’nin sıcak baktığı konuşuluyor. Eğer “daraltılmış bölge” sistemine destek gelirse, seçim barajının 5 veya 7 olarak uygulanması da üzerinde durulan konulardan biri. Üçüncü seçenek ise, mevcut sistemin devamı. Seçim ve Siyasi Partiler Kanunlarında değişiklik yapılmasına dair hedefler, Meclisteki siyasi partinin de beyannamelerinde yer almıştı. Yapılacak değişikliklerle, siyasi partilere üyelik kolaylığının sağlanması, sandık güvenliğinin artırılması gibi hususlarda da köklü düzenlemelerin hayata geçirilmesi bekleniyor.

BİZİM İÇİN YENİ DEĞİL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal da konu ile ilgili şunları söyledi: “Bu bizim için yeni bir konu değil. Biz 2012 yılında bir çağrıda bulunduk, bunu müzakere edelim diye çağrıda bulunduk. O gün herhangi bir karşılık bulmadı çağrımız. Hepsiyle ilgili çalışmalar şu anda yürütülüyor. Biz de AK Parti olarak düşüncelerimiz sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşacağız.

SİSTEM İYİ ANLATILMALI

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı liseye geçişte yeni sistemin gündeme gelmesinin ardından Erdoğan’ın, sistemin iyi anlatılması gerektiğini söylediği kaydedildi. Edinilen bilgilere göre Erdoğan, dershane ve etüt merkezlerinin yeniden canlanmasına da kesinlikle müsaade edilmeyeceğinin mesajını verdi. FETÖ ile mücadelenin de soruşturmalar kapsamındaki mağduriyetler ve şikayetler konusunda Erdoğan’ın bu tür şikayetlerin bir kısmının altından FETÖ’nün çıktığını hatırlattığını belirterek, “Acırsak acınacak hale geliriz” dediği bildirildi. Vekillere, istifa eden belediye başkanlarına yönelik de Erdoğan, “Dışlayacak hareketlerden arkadaşlarımızı küçük düşürecek konuşmalardan kaçının” mesajını verdiği kaydedildi. 

#AK Parti
#Seçim
6 yıl önce