|

ALES’te 37 bin tavşan aday

FETÖ'cülerin sorularını çalarak üyelerine dağıttığı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) dereceye giren 37 bin ismin 'tavşan' aday olduğu ortaya çıktı. FETÖ, tüm soruları doğru yapan adaylar sayesinde listeleri kapatarak, üniversitelerin akademik kadrosunda kendi üyelerinin önünü açtı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/12/2017 Salı
Güncelleme: 03:06 - 19/12/2017 Salı
Yeni Şafak
FETÖ üniversitelerin akademik kadrosunda kendi üyelerinin önünü açtı.
FETÖ üniversitelerin akademik kadrosunda kendi üyelerinin önünü açtı.

2005-2013 yılları arasında yapılan 16 adet Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) el atan ve sınavı şüpheli 20 bin akademisyen tespit eden savcılık, aynı yıllarda ful ve fule yakın doğru yapanları da mercek altına aldı.

DAHİLER AKADEMİYİ TERCİH ETMEMİŞ

Yapılan incelemede, akademiye yerleşen ve sınavı şüpheli bulunan 20 bin akademisyenin yanı sıra şaibeli sınavlarda derece yapan binlerce kişi tespit edildi. Savcılığın yaptığı araştırmada söz konusu kişilerin ise akademik kadroda yer almadığı anlaşıldı. Bu şekilde olanların sayısının ise 37 bin olduğu belirtildi.

‘TAVŞAN ADAY’LARLA LİSTEYİ KAPATTILAR

ALES’ten bu kadar kişinin yüksek puan almasının mümkün olmadığı dikkat çekilirken, savcılık, FETÖ’nün söz konusu şaibeli sınavlarda 2 farklı taktik geliştirdiği ihtimali üzerinde duruyor. 37 bin ‘dahi’nin önemli bir kısmının ALES’te ful ve fule yakın doğru yapmasına rağmen hiçbir üniversiteye bile başvurmadığı belirlendi. Bu kişiler ‘tavşan aday’ olarak kullanıldı. Özellikle 2008-2009 yıllarında ALES’ten yüksek puan alan FETÖ üyelerinin listeleri kapatması sonucu örgütün istediği kişilerin üniversite kadrolarına yerleştiği anlaşıldı. Hatta bazı FETÖ üyelerinin bir üniversitede asistan olarak çalışmasına rağmen sırf puanı yüksek olduğu için ‘tavşan aday’ olarak başka üniversitelerin listelerini kapatarak sınava gitmedikleri tespit edildi.

BİRKAÇ AY İÇİNDE KURUM DEĞİŞTİRMİŞ

ALES’te derece yapan örgüt üyelerinin bir kısmının ise önce Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) veya cari kadroyla üniversitelere yerleştiği ancak 1-2 ay içerisinde başka bir devlet kurumuna geçtiği tespit edildi. Örgüt üyelerinin takip edilmelerinin önüne geçmek için bu taktiği kullandığı değerlendiriliyor. Savcılık, şaibeli sınavlarla akademiye yerleşenlerin yanı sıra akademik kadroda bulunmayan şüpheli 37 bin kişiyi de araştırıyor. Bu kişilerin daha önce girdiği tüm sınavları ve aldığı puanları da inceleyerek ‘başarı çizelgesi’ oluşturacak savcılık, FETÖ bağlantısını da soruşturuyor.

  • 16 sınavda şaibe var
  • Savcılığın şaibeli 16 ALES ile ilgili incelemesi sürüyor. 20 bin ALES şüphelisinin 12 bininin ÖYP’li olduğu tespiti var. OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında atanan araştırma görevlilerinin 33/a olan daimi statü kadroları 50/d olan geçici statüye alınmış, eski statülerine tekrar atama hakkı da üniversitelere bırakılmıştı. Akademik kadroda yer alan kripto FETÖ’cülerin, örgüt üyesi ÖYP’lileri üniversitelerde varoluş mücadelesi olarak gördüğü 33/a kadrosuna geçirmek için yoğun çaba harcadığı ifade ediliyor. Bazı üniversitelerin de bu kapsamda ÖYP’lileri güvenlik soruşturmasından dahi geçirmeden 33/a kadrosuna aldığı kaydediliyor. Kadroya alınanlardan bir kısmının da ALES şüphelisi olduğu tespit edildi.

#Sınav
#ALES
#Kopya
#ÖSYM
6 yıl önce