|

Aliyev, Perez'in kanlı elini sıkma

Bazı sivil toplum kuruluşları Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in binlerce Müslüman'ın ölüm talimatını veren İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'i ülkesine davet etmesini siyah çelenkle protesto ettiler.

Oktay Mehmet
00:00 - 29/06/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:45 - 29/06/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Aliyev, Perez'in  kanlı elini sıkma
Aliyev, Perez'in kanlı elini sıkma

Aralarında ÖZGÜR-DER ve ISRA Kültür Merkezi'nin de yer aldığı bir grup sivil toplum kuruluşu temsilcisi İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'i ülkesine davet eden Azarbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i protesto etmek için Azarbeycan'ın İstanbul Konsolosluğu'na siyah çelenk koydu. Dün öğle saatlerinde birinci Levent'te bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri 'Özgür Kudüs İsrailsiz Bir Dünya' yazılı pankart ve İsrail tarafından şehit edilen Hamas'ın kurucusu Ahmet Yasin, şehit Fethi Şekaki ile Hizbullah'ın lideri Nasrallah'ın pankartları eşliğinde Azarbeycan Konsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçti. 'Aliyev soykırıma alet olma', 'Yaşasın kültürel intifada', Camileri yakmak İslam'a savaş açmaktır' sloganlar atan protestocu grup Azarbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i Şimon Perez'in kanlı elini sıkmaktan vazgeçmeye çağırdı. Azerbaycan Konsolosluğu önünde basın açıklaması yapan İSRA Kültür Derneği Başkanı Nurettin Şirin, Aliyev'in Filistin'de bin 500 Müslüman'ın ölünme 5000 kişinin de yaralanmasının baş sorumlusu Şimon Perez'i ülkesine davet ederek katlima ortak olduğunu söyledi. Şirin, “Aliyev, Filistin ve İslam coğrafyasında bir çok Müslüman'ın ölümünün talimatını veren Perez'i ülkesine davet ederek Türkiye'deki Müslüman kardeşlerini şaşırttı' dedi.


BAKÜ'DE CAMİLER YIKILIYOR

Bakü'den gelerek protesto eylemine katılan Ömer Bezirgan da Azerbaycan'daki izlenimlerini anlattı. Aliyev'in, Perez'e şirin görünmek için havalimanından Bakü'nün merkezine kadar olan caddeleri süslediğini ifade eden Ömer Bezirgan, Aliyev'in Bakü'deki Ebu Bekir Camii'nin yıkılması talimatını verdiğini ifade etti. Azerbaycan'da İslami yaşam tarzının yasaklandığını kaydeden Bezirgan, “Bakü'de yol güzergahında cami görünmüyor. Ezanlar susturulmuş. Sayıları her gün artan kiliseler Bakü'yü Hristiyan kasabası görüntüsüne sokmuş' dedi. Protestocu grup, İsrail işgalindeki toprakların yeniden bağımsızlığına kavuşması için toplu dua ettikten sonra dağıldı.



15 yıl önce