|

Altın Çocuk’a 10 yıl hapis

FETÖ’nün TSK’daki “altın çocuğu” olarak bilinen eski Tuğgeneral Şener Topuç, 10 yıl 3 ay hapse çarptırıldı. Mahkeme, 15 Temmuz sonrası Kabil’de görevliyken kaçmaya çalıştığı Dubai’de yakalanan Topuç’un tutukluluğunun devamına hükmetti.

Osman Özgan
04:00 - 11/03/2019 Pazartesi
Güncelleme: 02:43 - 11/03/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Eski Tuğgeneral Şener Topuç
Eski Tuğgeneral Şener Topuç

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı olarak görev yapan eski tuğgeneral Şener Topuç, görevden alındığını öğrenince eski Afganistan Türk Görev Gücü Komutanı tümgeneral Mehmet Cahit Bakır ile kaçarken Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde yakalandı. Ardından Türkiye’ye iade edilen ve tutuklanan Topuç’un, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava sonuçlandı.

KİMSEYE HABER VERMEDEN KAÇTI

Mahkeme, FETÖ’cü olmadığını iddia eden Topuç’a, “Silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 10 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası verdi. Ayrıca Topuç’un tutukluluğunun devam etmesine karar veren mahkeme, kararın gerekçesini de tamamladı. Gerekçede, Kabil’den ilgili kişi ve kurumlara haber vermeden ayrılarak uçakla Dubai’ye giden Topuç’un, 25 Temmuz 2016’da yakalandığı ifade edildi.

Sanığın savunmasında, kaçmadığı, görevden alındığını öğrenir öğrenmez Türkiye’ye dönmeye çalıştığını ileri sürdüğü kaydedilirken,
görev yerinden ayrılış yapabileceğine dair hiçbir resmi tebliğ olmamasına rağmen görev yerini terk ettiğine dikkat çekildi. Ayrıca Topuç’un, ülkeye dönmeyerek kaçacağına ilişkin istihbari bilgiden de haberi olduğu belirtilen gerekçeli kararda, “İnkara yönelik savunmaya itibar edilmemiştir” denildi.

YETİŞTİRİLDİ, TSK’YA YERLEŞTİRİLDİ

15 Temmuz’da FETÖ’nün, silahlı ve sivil unsurları birlikte ve emperyalist güçlerin desteğiyle Türk milletine ve Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal düzenine karşı hain darbe teşebbüsünde bulunduğu belirtilen gerekçeli kararda,
örgütün, kuruluşundan darbe teşebbüsüne kadar geçen süreçte bu amacı için de TSK’nın stratejik tüm komuta kademelerini ele geçirdiği belirtildi.

Bu amaç doğrultusunda yetiştirilerek TSK’ya yerleştirilen Topuç’un, üst düzey komuta kademesinde stratejik görevlerde bulunduğu aktarıldı. Ayrıca 2012 yılında generalliğe terfi ettirilen ve Kara Kuvvetleri Tayin Daire Başkanlığı görevine getirilen Topuç’un, örgüt mensubu olan sözde subayların TSK’nın stratejik komuta kademelerine yerleşmesinde de etkin rol oynadığı belirtildi.

2 KEZ FETÖ SORUŞTURMASINDAN KURTULDU

2006 yılında Kara Kuvvetleri Komutanı olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un özel kalem müdürü olarak da görev yapan Topuç’un, 15 Temmuz darbe girişimi öncesi FETÖ’den aldığı takipsizlik kararı da gerekçede yer aldı.
Gerekçeli karara göre, FETÖ’den ayrıldığı için 1996 yılında TSK’dan malulen emekli edilen İbrahim Özçelik, öğrencilik yıllarında örgüt evlerine gittiği Şener Topuç ile birlikte 6 generali, “Sisi gibi darbe yapacaklar” diyerek 2014 yılında BİMER’e şikayet etti.

Ancak FETÖ’nün firari askeri savcısı Kurtuluş Kaya tarafından, bu süreçte Kabil’e görevlendirilen sanık Topuç ve diğer generaller hakkında “delil yok” denilerek kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. İbrahim Ö., gerekçeli karara giren ifadesinde, Topuç ile birlikte Kara Harp Okulu’ndayken (1986-1987) FETÖ’den soruşturma geçirdiklerini ancak bu dosyanın daha sonra kapandığı anlattı.

  • Lakabım 1111
  • Davada tanık olarak dinlenen İlhan Öztürk’ün, sanık Topuç ile ilgili ifadesi dikkat çekti. Topuç’un, TSK’nın parlak kişilerinden biri olarak sürekli lanse edildiğini aktaran Öztürk, “Altın çocuk diye tanınır kendisi açıkçası” dedi. Sanık Topuç da lakabının “altın çocuk” olduğunu kabul ederken, “Ama bu benim lakaplarımdan biridir. Onun dışında ‘1111’ benim lakabımdır. Bu aslında 1 milyon 111 bin 111’dir. Bütün her yerde birinci olduğumdan dolayı verilmiştir. İkinci Atatürk de yine benim lakabımdır. 200’den fazla takdir, taltif ve ödülüm var. 21 adet şerit rozetim var, şu andaki Genelkurmay Başkanının şerit rozetlerinden 3 sıra fazla” ifadelerini kullandı. Topuç’un darbe girişimine katılan birçok darbeci general tarafından 100 tam puan sicil notu ile desteklendiği de ortaya çıkmıştı.
#TSK
#​FETÖ
#Şener Topuç
5 yıl önce