|

Ankara’dan Atina’ya net cevap

Atina yönetimi Ege’de yeni gerilimler arayışındayken, Türkiye’nin Ege Denizi’nde 7 Mart’ta başlattığı atış tatbikatı devam ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/03/2018 Salı
Güncelleme: 01:23 - 13/03/2018 Salı
Yeni Şafak
Yunanistan, yeni bir hamle yaparak Türkiye sınırına yakın bölgelerde askeri tatbikat yapacağını doğruladı.
Yunanistan, yeni bir hamle yaparak Türkiye sınırına yakın bölgelerde askeri tatbikat yapacağını doğruladı.

Türkiye, Ege’nin uluslararası sularında Mart ve Nisan aylarında gerçek mermilerle askeri tatbikatlar yapacağını belirten bir NAVTEX yayınlayarak, Atina’nın uluslararası hukuku hiçe sayan ve komşuluk ilişkileri ile bağdaşmayan son dönemdeki tutumuna net cevap verdi. İstediğini alamayan Yunanistan, yeni bir hamle yaparak Türkiye sınırına yakın bölgelerde askeri tatbikat yapacağını doğruladı. Bu haber sonrası Ege’de teyakkuzu arttıran Türkiye, rutin faaliyetlerden olan aylık eğitim tatbikatlarının uzatılmasından kapsamının genişletilmesine kadar tedbirleri masada tutuyor. Koordinatları yenilenerek kapsamı genişletilen atış tatbikatları Ege Denizi’nde halen devam ediyor.

ERDOĞAN’DAN TARİHİ HATIRLATMA

Başta FETÖ olmak üzere teröristlerin iadesi ve Akdeniz üzerinden yaşanan gerilim, iki ülke liderleri arasında Aralık’ta gerçekleşen Lozan tartışması, Mart başında iki Yunan askerinin askeri yasak bölgeye girmek ve askeri casusluk faaliyetinde bulunmak gerekçeleriyle tutuklanmasıyla tırmanmıştı. Son olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, “Türkiye bizi mecbur bırakırsa atalarımızın yaptığını yaparız” tehdidiyle gerginliği tırmandırmış, Pavlopulos’a yanıt veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Hafıza tazelemek isteyenler gitsinler yakın tarihlerine baksınlar. Boylarından büyük laflar edenler gitsinler masal yerine önce iyi bir tarih kitabı okusunlar. Sakarya Meydan Muharebesi’nde salamura olmaktan nasıl kurtulduklarını, denize dökülerek burayı terk ettiklerini unutmasınlar” ifadelerini kullanmıştı.

NATO VE AB TEHDİDİ

Rumlar Akdeniz’de ABD’nin 6. Filosu'nun bölgedeki tatbikatı üzerinden Türkiye’yi sıkıştırmaya çalışırken, yasa dışı sınır ihlalinden tutuklanan sınırda görüntü aldıklarını itiraf eden Yunan askerleri konusunda da Türkiye, NATO ve AB ile tehdit edilmişti. Bir Yunan ırkçı parti tarafından Atina’da düzenlenen gösteride Türk bayrağının yakılması gerilimi daha da tırmandırmıştı. Türkiye bayrak yakılma tahrikine en üst düzeyde cevap vererek, olayı kınamıştı.

  • NOTAM
  • Havacıları uçuş ve yer emniyetini etkileyebilecek bazı önemli durumlardan haberdar etmek için yayımlanan bildiri. İngilizce “notice to airmen” (havacılara bildiri) kavramının kısaltmasıdır.
NAVTEX

MF (Medium Frequency) bandında karadaki Navtex yayın istasyonlarından gemilere/ teknelere aciliyet, emniyet, meteoroloji ve çeşitli uyarıların aktarılmasını sağlayan ve uyarıları yazılı olarak verebilen bir sistemdir. Bu bilgiler ücretsiz olarak tüm gemiler/tekneler için yayınlanır.

#Ege
#Yunanistan
#Türkiye
6 yıl önce