Anlaşamadılar bina yıkıldı: Dönüşüm girişimi sonuçsuz kaldı
04:00, 09/10/2026, CumaG: Güncelleme: 04:08, 09/10/2026, Cuma
Yeni Şafak

Ekiplerin, enkaz altındakileri arama kurtarma çalışmaları gece saatleri boyunca sürdü.
İstanbul Maltepe’de 7 katlı bir binanın üç katı çöktü. Enkaz altında kalan 2 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Tamamen çökme riski bulunan binanın kontrollü şekilde yıkımına başlanırken, enkaz altındaki 3 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. 1987 yılında inşa edilen binada, 12 dairede toplam 33 kişinin yaşadığı öğrenildi. Binaya sonradan kaçak olarak 4 kat daha eklendiği ortaya çıktı. Binanın kentsel dönüşüme alınması için daha önce girişimde bulunduklarını belirten bina sakinlerinden Tolga Gülpınar, “Niyetlendik ama daire sahipleri anlaşamadı” dedi. Binanın mimarı ile şantiye şefi gözaltına alındı.
İstanbul Maltepe’de 7 katlı bir binanın 3 katının çökmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 3’ü çocuk 10 kişi yaralandı. Enkaz altında kalan 3 kişiyi arama çalışmaları sürerken, binanın kalan bölümlerindeki çökme tehlikesi nedeniyle kontrollü yıkımına başlandı. Daha önce kentsel dönüşüm için girişimde bulunulan binada, apartman sakinlerinin anlaşma sağlayamadığı öğrenildi.
ÖLEN 2 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU
Facia, dün sabah saat 05.40 sıralarında Cevizli Mahallesi Doğu Sokak’ta meydana geldi. 1987 yılında inşa edilen binanın giriş katı ile üzerindeki 2 kat, henüz belirlenemeyen bir nedenle büyük bir gürültüyle çöktü. Çevreyi toz bulutu kaplarken ihbar üzerine bölgeye AFAD, UMKE, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Arama kurtarma çalışmalarında Gülce Turhan ve 22 yaşındaki Ahmet Muhammet İnan’ın cansız bedenlerine ulaşıldı. Yaralılar hastanelere kaldırılırken, ekipler enkaz altında kalan Zeynep İnan, Mesut Bilece ve Hüseyin Özyurt'u (64) ulaşmak için çalışmalarını sürdürdü. Enkaz altında arama kurtarma çalışmaları sürerken binanın ayakta kalan katlarının da çökme riski taşıması çalışmaları güçleştirdi. Binanın bulunduğu sokağa çıkan yollar trafiğe kapatılırken geniş güvenlik önlemleri alındı.
33 KİŞİ YAŞIYORDU
İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Yıldız ile olay yerine gelerek çalışmaları inceledi. Binanın 1987 yılında yapıldığını belirten Gül, yapının zemin artı 6 kattan oluştuğunu, giriş katının iş yeri, üst katlardaki 12 dairenin ise konut olarak kullanıldığını söyledi. Nüfus kayıtlarına göre binada 33 kişinin yaşadığını aktaran Gül, çöken zemin ve ilk iki kattaki 4 dairede toplam 14 kişinin kayıtlı olduğunu, bunlardan 2'sinin olay sırasında memleketlerinde bulunduğunun tespit edildiğini açıkladı. Binanın giriş katındaki tekstil atölyesinin ise çökme sırasında boş olduğu öğrenildi. Yaralıların sağlık durumlarına ilişkin bilgi veren Gül, "Hayati tehlikesi olan yok" dedi. Çökmeden etkilenmeyen katlardaki vatandaşların tahliye edildiğini belirten Gül, vatandaşların AFAD tarafından temin edilen otelde konaklayacağını bildirdi.


Tolga Gürpınar
GÖRÜŞTÜK ANLAŞAMADIK
Çökme sırasında binada bulunan ve itfaiyenin mobil merdiveniyle tahliye edilen Tolga Gülpınar, yaşadığı korku dolu anları anlattı. Evde yalnız olduğunu belirten Gülpınar, "Çökmenin etkisiyle uyandık. Mümkün olduğunca aklıselim ve sakin bir şekilde kalıp işimizi zorlaştırmadan dışarı tahliye olmaya çalıştık. İtfaiye ekipleri de bizi tahliye etmek için ellerinden geleni yaptı" dedi. Binanın eski olduğunu ve daha önce komşularıyla birlikte kentsel dönüşüm için girişimde bulunduklarını anlatan Gülpınar, 'Yarısı Bizden' kampanyasından yararlanmak amacıyla müteahhitlerle görüştüklerini ancak anlaşma sağlayamadıklarını söyledi. Gülpınar, "Niyetlendik ama sonuçlandırmadık. Keşke bağlasaydık" ifadelerini kullandı.

Metrekare hesabı yapmayalım
- Yıkılan bina önünde açıklama yapan İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, riskli binalardaki hak sahiplerinin kentsel dönüşüme yanaşmamasını eleştirdi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla uzun süredir büyük çalışmalar yapıyoruz. Yarısı Bizden kampanyasıyla çok ciddi dönüşüm var. Yurttaşlarımızdan da rica ediyoruz. ‘Benim evim 90 metrekareydi 85 metrekareye düştü’ psikolojisinden kurtulacağız. Çünkü 1999 öncesi binaların 100 bini hala dönüşmemiş durumda.”
4 KAT KAÇAKMIŞ
1987 yılında bodrum, zemin ve artı 2 kat olarak inşa edilen binaya, 1989-1990 yılları arasında 10 ayda 4 kat daha çıktı.
Kolon kesmedik
Çöken 7 katlı binanın giriş katındaki dükkan kiracısı Fatma Kaya'nın, nisan ayında duvarlarda oluşan çatlaklardan endişe duyarak kaydettiği ve komşularıyla paylaştığı görüntüler ortaya çıktı. "Biz o çatlaklar olunca taşınmayı düşündük, dükkan bulamadığımız için burada uyguna kaldık" diyen Kaya, bina sakinlerinin kentsel dönüşüm konusunda anlaşamadıklarını ve binanın bu nedenle yıkım sürecine giremediğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Burası bir konfeksiyon atölyesi değil, içeride makine falan yok, yani kolon kesme asla yok.
Ben gece gündüz burada yaşıyorum, niye kolon keseyim? Bana orada yer lazım değil ki. Ben ufak paketleri kargo yapıyorum, o kadar. Burası zaten yıkılacaktı. Biz gelirken de eskiydi. Hatta alt katta pimapen deposu var. Oranın kolonlarını eşim görmüştü. Dedi ki, 'Fatma, kolonlar artık gitmiş, yok olmuş. Çıkalım buradan.' Ben kızıma video attım 13 Nisan'da, 'Çatlaklar oluştu' dedim. Zaten biz o çatlaklar olunca taşınmayı düşündük. Dükkan bulamadığımız için burada uyguna kaldık."

Gündem
Maltepe'de can kaybı üçe yükseldi

Gündem
İstanbul Valisi Davut Gül Maltepe'deki son durumu açıkladı: Enkaz altındaki 3 kişiye ulaşmaya çalışıyoruz

Gündem
Maltepe'de 7 katlı çöken binada kontrollü yıkım çalışmaları sürüyor

Gündem
Maltepe’de çöken binanın mimarı ve şantiye şefi gözaltına alındı