|

Atina sürecin aktörü değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin amacının, Libya’da kalıcı ateşkesin tesis edilmesi ve daha sonrasında da siyasi sürece hız verilmesi olduğunu bildirdi. Dünya Ekonomik Forumu dolayısıyla bulunduğu İsviçre’nin Davos kentinde NTV yayınına katılan Çavuşoğlu, Berlin Konferansı’na ilişkin yaptığı değerlendirmede, darbeci Hafter’in Moskova’nın ardından Berlin’de de ateşkese yanaşmadığını hatırlattı.

Haber Merkezi
04:00 - 22/01/2020 Çarşamba
Güncelleme: 02:12 - 22/01/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Mevlüt Çavuşoğlu
Mevlüt Çavuşoğlu

Libya’nın birliğinin korunması için Hafter’in ‘çözüm isteyen noktaya’ gelmesi gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, konferanstan hemen önce darbeci milis liderinin Yunanistan tarafından ağırlanmasını da şöyle yorumladı: “Yunanistan Libya’da bir aktör değil. Komşumuz Yunanistan’ı yok saydığımız için söylemiyoruz. Yunanistan oraya (Berlin’e) sadece bizim Libya ile imzaladığımız Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasıyla ilgili mutabakat zaptını gündeme getirmek için geliyor fakat Berlin’de gündem bu değil ki. Yunanistan dar bir pencereden olaya bakıyor. Atina tek bir anlaşma çerçevesinden olayları değerlendiriyor. Oysa bizim derdimiz Libya’da ateşkes. Yunanistan’ın bugüne kadar ateşkesle ilgili bir çabası mı oldu? Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de Rum kesimini de ikna ederek paylaşımdan yana tavır sergilemesi gerekir. Türkiye’yi dışlama çabalarının yerine paylaşmaya hazır olduklarını samimi olarak göstermeleri gerekiyor ve biz kendileriyle de bu tür çalışmaları yapmaya hazırız.”

ÜSTESİNDEN GELEMEYİZ
  • Bombalar altındaki İdlib’de süren trajediye de dikkat çeken Çavuşoğlu, bölgeye yönelik saldırganlığın devamı halinde bunun altından hiç kimsenin kalkamayacağını belirterek şu uyarıyı yaptı: “Uluslararası toplumun bu konuda destek vermesi gerekir. Bu saldırganlık devam ederse milyonlarca insan yerinden edilmiş olacak ve kapıya dayanacak. O zaman ne biz ne de Batı bunun üstesinden gelebilir. Bizde zaten 4 milyondan fazla mülteci var. Berlin’de bunun yaratacağı ilave zorlukları anlattık. Burada yapılması gereken tek şey bu saldırganlığın durdurulması. Bunu Ruslarla da görüştük. Bu insanların koridorlar açılarak kendi yaşadıkları şehirlere dönmesini sağlayabiliriz İdlib için.” Doğu Akdeniz’deki kaynaklara ilişkin çalışmaların sürdüğüne de işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin, kendi kıta sahanlığında İtalya ve diğer ülkelerle ortak çalışmalar olabileceğini belirterek, “Biz, Rum kesimi hariç tüm taraflarla iş birliğine hazırız ama KKTC halkının ve Türkiye’nin haklarını kimseye yedirmeyiz. Sahada ve masada gerekeni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Libya
#KKTC
#Yunanistan
4 yıl önce