|

Aynı anda iki kadın vali

Bu gece yayınlanan Valiler Kararnamesi ile 11 ilin valisi değişti. 6 vali merkeze alınırken yerlerine bürokrasiden isimler atandı. Bir yeni vali ise kaymakamlıktan geldi. Talas Kaymakamı Yasemin Özata Çetinkaya Sinop Valisi olarak atandı. Cumhuriyet tarihimizin üçüncü kadın valisi olan Özata Çetinkaya ile Türkiye'e ilk defa iki kadın vali aynı anda görev yapmış olacak.

02:24 - 19/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:34 - 19/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Resmi Gazete'de yayınlanan Valiler Kararnamesi ile Sinop Valisi olarak atanan Talas Kaymakamı Yasemin Özata Çetinkaya, Cumhuriyet tarihimizin üçüncü kadın valisi oldu. 


Türkiye'nin ilk kadın valisi, Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı döneminde Anavatan hükümeti tarafından atanmıştı. Cumhuriyet tarihinin ilk kadın valisi olarak tarihe geçen Lale Aytaman, 1991-1995 yılları arasında Muğla'da görev yaptı. 


İkinci kadının vali ise Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı iken 2011 yılının Ağustos ayında Yalova Valisi olarak atanan Esengül Civelek olmuştu. Civelek 2014 yılından beri Kırklareli Valisi olarak görev yapmakta. Yasemin Özata Çetinkaya'nın Sinop Valisi olarak atanması ile Türkiye'de ilk defa iki kadın vali aynı anda görev yapmış olacak.


İktisat Doktoru


1976 Ankara doğumlu olan Yasemin Özata Çetinkaya Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunu. Aynı yıl İçişleri Bakanlığı’nın açmış olduğu Kaymakam Adaylığı Sınavı’nı kazanarak, Kırıkkale Kaymakam Adayı olarak mülkî idare amirliği mesleğine başladı. Kaymakam adaylığının bitimini müteakiben sırasıyla; Rize-Kalkandere, Ağrı-Hamur, Bilecik-Gölpazarı ilçelerinde Kaymakamlık görevini yürüten Çetinkaya, 2008 - 2011 yılları arasında Batman Vali Yardımcılığı, 2011-2013 yılları arasında Hacılar Kaymakamlığı görevini yürüttükten sonra 2013 yılında Talas'a atandı. Evli ve 3 kız çocuğu annesi olan Yasemin Özata Çetinkaya, 2012 yılında “İktisat Doktoru” unvanı aldı.


11 ilin valisi değişti


Valiler kararnamesi ile 11 ilin valisi değişti. Ağrı, Bolu, Antep, Mardin, Şırnak ve Van valileri merkeze alındı. Bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan kararname ile, Mülkiye Başmüfettişi Musa Işın Ağrı, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger Bingöl, Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Aydın Baruş Bolu, İller İdaresi Genel Müdürü Ali Fidan Düzce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Murat Zorluoğlu Elazığ, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya Gaziantep, Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak Mardin, Talas Kaymakamı Yasemin Özata Çetinkaya Sinop, Düzce Valisi Ali İhsan Su Şırnak, Merkez Valisi Enver Salihoğlu Tekirdağ ve Bingöl Valisi İbrahim Taşpınar Van illerinin yeni valileri oldu.


6 vali merkeze alındı


Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğlu, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Şırnak Valisi Hasan İpek ve Van Valisi Aydın Nezih Doğan Merkez Valisi olarak görevlendirildi.
#Yasemin Özata Çetinkaya
#Sinop Valisi
#Türkiye'nin Kadın Valileri
9 yıl önce