|

Bağdadi için özel ekip

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin peşine düşen Amerika, Irak'a El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i vuran Navy SEAL timini gönderdi. 51 kişiden oluşan ekip 3 gün önce Bağdat'a ulaştı. Askeri kaynaklar 42 gündür Bağdadi'nin yerinin belirlenemediğini belirtiyor.

Çetiner Çetin
00:00 - 9/11/2014 Pazar
Güncelleme: 22:34 - 8/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Bağdadi için özel ekip
Bağdadi için özel ekip

9 Haziran'da Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u ele geçiren IŞİD'e karşı bir süre sessiz kalan ardından "IŞİD'e karşı bir stratejimiz yok" diyen Obama yönetiminin, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i vuran ABD'li özel kuvvetler ekibini Ebubekir El Bağdadi için Irak'a gönderdiği öğrenildi. 3 günden bu yana Bağdat'ta bekleyen özel ekibin Bağdat Havalimanı'nda İHA'lardan görüntü aktarımı ve operasyon merkezinde beklediği kaydedildi.

OPERASYON HAZIRLIĞI MI?

ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık 1 ay önce ekranların karşına geçip IŞİD'e karşı bir stratejilerinin olmadığını söylemişti. Ancak bu açıklamaya rağmen, Obama yönetiminin El Kaide lideri Üsame Bin Ladin'i vuran ABD'li ekibi Bağdadi'yi ölü ya da diri ele geçirmek için Irak'a gönderdiği iddia ediliyor. Askeri kaynaklar 51 kişilik özel bu ekibin 3 gün önce Bağdat Havalimanı'na geldiğini doğruluyor. Ancak askeri kaynaklar bu operasyonun Bin Ladin olayındaki kadar kolay olmayacağının da altını çiziyor.

42 GÜNDÜR İZİ BULANAMIYOR

Askeri kaynaklar, son 42 günden bu yana Bağdadi'nin nerede olduğunun dahi tespit edilemediğine dikkat çekerek, 'Eğer gelen özel ekibin amacı Bağdadi ise öncelikle sadece Irak'ta değil Suriye'de de çok ciddi bir fizibilite çalışmasının yapılması gerekir. Ayrıca, 42 günden bu yana telsiz kestirmeleri ve telefon görüşmeleri ile ilgili hiçbir istihbarı çalışmada Bağdadi ile ilgili bir tespit yapılamıyor' yorumunda bulundular.

İstihbarat ağı oluşturuldu

Pakistan'da 2 Mayıs 2011'de gerçekleştirilen özel bir operasyonla El Kadide Lideri Usame Bin Ladin'i vuran ABD'li Navy SEAL yani Özel Kuvvetler timinin, yeni bir görev ile Irak'ta bulunduğu iddia edildi. Irak İstihbaratı'na bağlı kaynakların sızdırdığı bilgilere göre, Bin Ladin'i vuran tim bu defa da IŞİD lideri İbrahim Bin Avad Bin El Bedri diğer adıyla Ebubekir El Bağdadi için ülkeye geldi. 51 kişilik çok iyi Arapça bilen ekibin çeşitli yerel kaynaklardan istihbarat ağı kurarak Bağdadi hakkında bilgi toplamaya çalıştığı belirtildi.

CIA'in 100 ajanı sahada

ABD'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) lideri Ebubekir el Bağdadi'nin yakalanması için CIA'in de 100 kişilik bir ekibi görevlendirdiği iddia edildi. Daha önce İngiliz Mirror gazetesi de ajan ve özel harekat güçlerinden oluşan birimin, 42 yaşındaki Bağdadi'nin peşine düştüğünü ve bunun 2011'de El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü baskınla sonuçlanan operasyondan bu yana başlatılan en büyük 'insan avı' olduğunu yazmıştı. Bu kapsamda, casus İHA'lar ve uydu görüntülerinden faydalanan istihbarat uzmanlarının, Irak ve Suriye'deki cep telefonu verileri ve hareketlerini topladığı öğrenildi.

IŞİD sözcüsü El Adnani öldürüldü

ABD liderliğindeki koalisyonun Irak'ta gerçekleştirdiği hava saldırısında IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani öldürüldü. Irak İçişleri Bakanlığı, El Adnani'nin hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. Irak'ın Selahaddin ilinde faaliyet gösteren Selahaddin Operasyonlar Komutanlığı ise Beyci ilçesinde 80 IŞİD militanın öldüğünü açıkladı.

9 yıl önce