|

Bağdat’ta üçlü zirve

The New Arab internet haber sitesi, üst düzey Iraklı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Irak, İran ve Türkiye’nin Kuzey Irak’ta yapılan yasa dışı referanduma ilişkin alınacak tedbirleri belirlemek amacıyla önümüzdeki günlerde Bağdat’ta bir araya geleceğini iddia etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/10/2017 Salı
Güncelleme: 01:42 - 10/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Türkiye, Irak ve İran yasa dışı referandumu konuşacak
Türkiye, Irak ve İran yasa dışı referandumu konuşacak

The New Arab, Irak siyasetinin tanınan isimlerinden Casim Muhammed Cafer’e dayandırdığı iddiaya göre ise üçlü zirvenin önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ziyareti sırasında yapılmasının planlandığını ama Irak Başbakanı’nın programını yetiştirememesinden dolayı gerçekleşmediğini aktardı. Haberde Tahran’da zirvenin gerçekleşmemesi üzerine Ibadi’nin zirvenin Bağdat’ta yapılmasını talep ettiği aktarıldı. Ibadi’nin talebinin kabul gördüğü ve üç ülkenin önümüzdeki günlerde üst düzey katılımla Kuzey Irak’taki yasa dışı referanduma ilişkin alınacak yaptırımları değerlendireceği bir zirvede bir araya geleceği ifade edildi. Üçlü Zirve’de bölge halkının günlük yaşamına zarar vermeyecek yaptırımlarla beraber, Kerkük’ün konumunun da konuşulacağı belirtiliyor. The New Arab’ın başvurduğu bir Irak Dışişleri yetkilisi de Başbakan Ibadi’nin Türkiye ve İran Cumhurbaşkanları ile bir araya geleceğini teyit etti.

Öte yandan, Irak Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada Irak Milli Güvenlik Kurulu’nda yasa dışı referanduma ilişkin yeni yaptırım kararları alındığı belirtildi. Alınan kararlar gereği, Irak başsavcılığının, Kuzey Irak’ta referandum düzenleyen yetkililer hakkında dava açacağı ifade edildi. Bu amaçla yasa dışı referandumun yapılmasını sağlayan isimleri içeren bir listenin hazırlandığı belirtiliyor. Listede Mesut Barzani’nin bulunup bulunmadığı bilinmiyor. Ayrıca Irak hükümeti, bölgeye yönelik uçuş yasağının devam edeceğini açıkladı ve Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren telekomünikasyon firmalarına, merkezi yönetimin tam otoritesine uymaları çağrısında bulundu.

#Türiye
#Irak
#İran
7 yıl önce