|

Bağış: Davul bizde tokmak AB'de olmaz

Abdülkadir Selvi
00:00 - 4/06/2009 Perşembe
Güncelleme: 03:11 - 4/06/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Bağış: Davul bizde  tokmak AB'de olmaz
Bağış: Davul bizde tokmak AB'de olmaz

AB'den sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış, AB ile ilişkilerde fasılları değil reformları hedeflediklerini söyledi. Çek Cumhuriyeti'nin dönem başkanlığı sırasında vergilendirme ile ilgili faslın açılabileceğini söyleyen Bağış, “Eğer biz AB ile ilgili süreçte işi fasıllara endekslersek, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanların ekmeğine yağ sürmüş oluruz. AB ile ilgili vizyonumuzu fasıllara değil, reformlara endekslemeliyiz” dedi. AB Genel Sekreterliği'nde gazetecilerle bir araya gelen Devlet Bakanı Bağış, AB ile ilişkilere ilişkin ayrıntılı açıklamalar yaptı. Türkiye ile ilgili 18 faslın üzerinde siyasi engeller olduğunu, bunların 8'inin Güney Kıbrıs Rum kesimine 5'inin ise Fransa'ya ait olduğunu anlatan Bağış, “Biz AB konusundaki başarımızı fasıl konusuna endekslersek, davulun tokmağını Brüksel'e bırakmış olacağız. Ama biz kendi çalışmalarımızı yaparsak tokmak kendi elimizde olur” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye'ye yönelik sözlerini, “Miyop açıklamalar” olarak nitelendiren Bağış, “bazı siyasilerin miyop açıklamaları canımızı sıksa da asıl hedefleri olan şeyi başaramayacaklar, bize havlu attıramayacaklar” şeklinde konuştu.

Egemen Bağış, Merkel ve Sarkozy'nin zaman zaman gündeme getirdiği, “İmtiyazlı ortaklık” önerisine eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in siyasi literatüre geçen, “Bulsunlar 226'yı düşürsünler hükümeti” sözü ile yanıt verdi. Bağış, “Bulsunlar 27'yi göreyim onları. Ayrıcalıklı ortaklıkla ilgili bulsunlar 27'yi bakalım” dedi.

Bağış, AB ülkelerinde yapılan araştırmada Türkiye'de tatil yapan ya da ziyaret edenlerin ülkemizin AB'ye üyeliğini desteklediğini, Türkiye'yi tanımayanların yapılan olumsuz propogandaların etkisiyle karşı olduğunu kaydetti.





15 yıl önce