|

Bakan Canikli: İçeride de silah lobisiyle mücadele ettik

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, 'Yerli ve milli silah üretiminde Türkiye'nin sadece son 10 yılda çok büyük aşama kaydettiği, öncesinde neden bu konuda ilerlenemediği?' sorusunu yanıtladı. Göreve geldikleri ilk günden bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yerli ve milli' konusunun en büyük takipçisi olduğunu anlatan Canikli, "2002 yılında biz bu yola çıktık ama göreve geldiğimiz ciddi bir dirençle karşılaştık çünkü çok büyük paraların döndüğü, her şeyin dışarıdan milyarlarca dolara ithal edildiği bir yapı oluşmuş. İşte biz bunu kırdık ve bugünkü duruma geldik" dedi.

Yeni Şafak
10:10 - 22/06/2018 Cuma
Güncelleme: 10:19 - 22/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Yenisafak.com'un özel yayınında Ersin Çelik'in sorularını yanıtladı.
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Yenisafak.com'un özel yayınında Ersin Çelik'in sorularını yanıtladı.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Yeni Şafak sosyal medya canlı yayınında Ersin Çelik’in sorularını yanıtladı.

Son yıllarda Türkiye'nin özellikle savunma sanayinde kaydettiği ilerlemeye dikkati çeken Bakan Canikli, hedeflerinin bugün yüzde 70 seviyelerinde olan yerlilik oranını her geçen gün daha da artırmak olduğuna dikkati çekti.

"Akılsız ve bir işe yaramayan mühimmatlar vardı"

2002 yılında AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde Türkiye'nin elinde Panter isimli 3 obüsün olduğu bilgisini paylaşan Canikli, şöyle devam etti:

"Onların da hem menzilli kısa hem de isabet oranı çok düşük. Uçaklardan atılan güdümsüz bombalar. Bunlarla hedef filan tutturmanız çok düşük olasılık. Bazı fişekler üretilmiş ve çakar almaz denilen silahlar yapılmış o güne kadar. Başka bir şey yok. Yüzde 18 diyoruz o dönem ki yerlilik için ama maalesef işe yaramayan bir yüzde 18'den bahsediyoruz."

"Erdoğan'ın takibi ve kararlılığı işleri değiştirdi"

Göreve geldikleri dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk günden itibaren yerli ve milli konusunda çok net bir duruş sergilediğini dile getiren Canikli, şöyle devam etti:

"2002 yılında biz bu yola çıktık ama göreve geldiğimiz ciddi bir dirençle karşılaştık çünkü çok büyük paraların döndüğü, her şeyin dışarıdan milyarlarca dolara ithal edildiği bir yapı oluşmuş. İşte biz bunu kırdık ve bugünkü duruma geldik.

Hatırlayın 90'lı yıllardan itibaren Türkiye, parasıyla dahi dışarıdan istediği mühimmatı alamıyordu, aldığı da bozuk çıkıyordu. Şimdi bunları yaşadığımız için o dönem, biz çok kısa zamanda baya yol aldık. Başkalarının 40 yılda, 50 yılda yaptığını biz 10 yılda yaptık. Kötü komşu ev sahibi yaptı demek biraz ağır olacak belki ama durum bu.

"Elimizde 700'e yakın proje var"

Biz bunları hiç kamuoyuna yansıtmadık ama bilinmesi gerekiyor belki de. 70 yılda yüzde 18 oranına bir yerlilik var ama sofistike olmayan, teknoloji içermeyen bir yüzde 18 bu. Son 16 yılda da yüzde 70'e gelinmiş.

Elimizde 700'e yakın proje var Savunma Bakanlığı olarak. Sayın Cumhurbaşkanımız süreci çok yakından takip ediyor ve hemen hepsini çok iyi biliyor. Onun liderliğinde çok kritik konularda önemli avantajlar elde ettik. hedef, her alanda kendi milli silahlarımızı üretmek. İşte bu nedenle çok uzun yıllardır bir türlü yapılamayanları biz 10 yıl gibi kısa sürede başarabildik."


#Nurettin Canikli
#Milli Savunma Bakanlığı
#Türkiye
6 yıl önce