Bakan Fidan El Salvadorlu mevkidaşıyla ortak basın toplantısında konuştu: "Sessiz kalamayız"

14:28, 22/07/2025, SalıG: Güncelleme: 14:45, 22/07/2025, Salı
Yeni Şafak
Bakan Fidan El Salvadorlu mevkidaşıyla ortak basın toplantısında konuştu: "Sessiz kalamayız"
Bakan Fidan'dan önemli açıklamalar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, El Salvador Dışişleri Bakanı Alexandra Hill ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Suriye’de yaşanan gelişmelere dikkat çeken Fidan, “(Süveyda) Çevresinde istikrarlı bir ülke görmek istemeyen İsrail, Suriye'yi bölmeyi amaçlamaktadır. İsrail, kendi bölgesini gittikçe güçsüzleştirip kaosta tutmaya çalışan bir politika izliyor.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Suriye’de istikrarsızlık yaratmayı amaçladığını belirterek, “İsrail Suriye’yi bölmeyi amaçlamaktadır. Netanyahu’nun çıkarları Orta Doğu’nun kaosa sürüklenmesinde yatmaktadır” dedi. Fidan, İsrail’in Dürzileri koruma bahanesiyle gerçekleştirdiği müdahalelerin, bölgedeki barış ve güvenliği sabote ettiğini vurguladı. Türkiye’nin ise bölge ülkeleriyle birlikte bu girişimlere izin vermeyeceğini kaydetti.


Bakan Fidan'ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle;


"Kurumsallaşan iş birliğimiz uzun vadeli bir stratejinin ve vizyonun ürünüdür. Bu bölgeye yönelik daha fazla organizasyonel kaynak ve imkan artırmaktayız. El Salvador Latin Amerika ve Karayipler'e yönelik stratejik açılımımızda önemli bir yer tutmaktadır. El Salvador, Devlet Başkanı sayın Bukele'nin liderliğinde büyük bir dönüşüm süreci geçirmektedir. Hem bölge hem dünya bu değişimi yakından ve ilgiyle takip etmekte.


Ülkede dijital ekonomi başta olmak üzere pek çok alanda önemli ilerleme kaydedilmiştir. Çetelere karşı çok ciddi bir başarı sağlanmıştır. Biliyorsunuz uzun yıllar ilk önce iç savaş daha sonra çetelerin hakimiyeti, ülke büyük bir kaos içerisindeydi. Buna yönelik çok ciddi bir başarı var.

Türk firmalarının El Salvador'da çok önemli yatırımları bulunmaktadır. Halklarımızın karşılıklı çıkarları doğrultusunda ekonomik ilişkilerimizi daha da güçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Askeri çerçeve anlaşmasını en kısa sürede imzalamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlaşma iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında eğitim ve kapasite geliştirme gibi alanlarda çalışmalar yürütülmesine imkan sağlayacaktır.


Mevkidaşımla savunma sanayii alanındaki potansiyel iş birliğimizi de ele aldık. Nisan ayında savunma sanayii alanında iş birliği anlaşması imzalamıştık. Bu alandaki çalışmalarımızı da yoğunlaştırmaktayız. El Salvador'un fiziki ve beşeri altyapısının geliştirilmesi konusundaki iş birliğimizi de geliştiriyoruz.


Bu hafta İstanbul'da yoğun bir diplomasi trafiği yaşanacak. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turuna inşallah bu hafta ev sahipliği yapacağız. Buradaki amacımız tarafların birbiriyle konuşmaya devam etmesinin sağlanması. Aynı zamanda sahada somut sonuçlar doğuracak güven artırıcı adımların hayata geçirilmesi.


Cuma günü İran ile Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa arasındaki nükleer görüşmeler yine İstanbul'da taraflar arasında gerçekleştirilecek. Her zaman vurguladığımız gibi İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili meselelerin diplomasi yoluyla çözülmesini hedeflemekteyiz.


Yakın bölgemizde en yakından takip ettiğimiz konulardan biri, bildiğiniz üzere kesintisiz olarak üzerinde durduğumuz Gazze meselesi. Geçtiğimiz hafta BM Güvenlik Konseyi'nde konu tekrar ele alındı. Orada yaptığım konuşmada da belirttiğim üzere İsrail'in soykırım politikalarını durdurmak artık tüm insanlığın ortak görevi haline gelmiştir.


Türkiye olarak Filistinlilerin haklarını siyasi ve hukuki tüm araçları kullanarak savunmaya devam edeceğiz.


İsrail'in istikrarsızlık yaratmayı amaçladığı diğer bir alanda Suriye'de biliyorsunuz. Ülkenin güneyinde yaşanan gelişmeleri en başından itibaren yakından ilgilendik.


Olaylar İsrail'in Dürzileri koruma bahanesiyle gerçekleştirdiği müdahale ile birlikte başka bir boyuta büründü. Son 7 aydır bölge devletlerinin yanı sıra ABD ve Avrupa ülkeleri Suriye halkına destek amacıyla yapıcı bir yaklaşım ortaya koymuştur."


"İSRAİL SURİYE'Yİ BÖLMEYİ AMAÇLAMAKTADIR"


"İsrail ise Suriye'de barış istikrar ve güvenliği sağlamaya yönelik tüm bu girişimleri sabote etmek istemektedir. İsrail Suriye'yi bölmeyi amaçlamaktadır. Netanyahu'nun çıkarları Orta Doğu'nun kaosa sürüklenmesinde yatmaktadır. Ancak biz bölge ülkeleri olarak buna izin vermeyeceğiz."


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya Gazze çağrısı: Gelin bu zulme vahşete artık yeter diyelim
Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya Gazze çağrısı: Gelin bu zulme vahşete artık yeter diyelim
İklim krizine karşı kamera arkasında mücadele ediyorlar
Hayat
İklim krizine karşı kamera arkasında mücadele ediyorlar
Zonguldak'ta maden ocağında göçük ve gaz sızıntısı: 5 işçi hastaneye kaldırıldı
Gündem
Zonguldak'ta maden ocağında göçük ve gaz sızıntısı: 5 işçi hastaneye kaldırıldı

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026