|

Bakan'ı terörist yaptılar

Adana ve Hatay'da MİT TIR’larına kumpas kurduktan sonra yeni HSYK tarafından görevden el çektirilen çetenin, Adalet Bakanı Bozdağ ile müsteşarını ‘terör örgütü üyesi’ gibi gösterdiği ortaya çıktı

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:41 - 16/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
Kanunları açıkça çiğneyerek MİT TIR’larına baskın yaptıran 5 savcı, HSYK 2. Dairesi tarafından açığa alındı. Savcılarla ilgili müfettişlerin hazırladığı raporlar, şok edici ayrıntıları gözler önüne serdi. Soruşturma dosyasında, Suriyeli Türkmenlere yardım götüren MİT TIR’larının 1 Ocak 2014’te Hatay-Kırıkhan’da ve 19 Ocak 2014’te Adana-Ceyhan’da durdurulması skandalına imza atanların, aramada görevli askerlerle birlikte ‘planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen organizasyonun parçası oldukları’ belirtildi. Ayrıca, Adana eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık’ın, Kırıkhan’da TIR’ların durdurulması sonrası ‘görev ve yetkilerinin sınırlarını hatırlatmak üzere’ kendisini arayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Müsteşar Kenan İpek’i, ‘terör örgütü üyesi’ gibi göstermeye çalıştığı da kaydedildi. Dosyadaki bilgilere göre paralel ihanet süreci şöyle gelişti: 

TUTANAK HAZIRLAMIŞ

1 Ocak 2014’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde Türkmenlere yardım götüren MİT TIR’ları durduruldu. Olayı öğrenen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, hemen dönemin Adana Başsavcısı Bağrıyanık’ı aradı. Bozdağ, Bağrıyanık’a TIR’ların MİT faaliyeti kapsamında olması nedeniyle Başbakan’ın izni olmadan aranamayacağı belirtti. Ancak Bağrıyanık, uyarıları dinlemek yerine, sözkonusu görüşmeye ilişkin ‘telefon tespit tutanağı’ hazırladı ve bunu dönemin özel yetkili savcısı Aziz Takçı’ya gönderdi. 

TAKÇI HIZINI ALAMADI

Bakan Bozdağ ile müsteşarını ‘terör örgütü üyesi’ gibi göstermek isteyen Bağrıyanık, ‘terör örgütüne silah sağlama’ iddiasıyla 1 Ocak 2014 tarihli dosya üzerinden işlem yapılmak üzere Takçı’ya talimat verdi. Bağrıyanık’ın ‘telefon görüşme tespit tutanağı’ başlıklı yazısını üzerinde hiçbir araştırma yapmadan usûlsüz bir şekilde dosyaya ekleyen Takçı, daha sonra hızını alamayıp Bozdağ ve İpek hakkında soruşturma başlattı. Görevden el çektirilen 5 savcıya ilişkin hazırlanan dosyada ayrıca Bağrıyanık’ın, durdurulan TIR’ların MİT’e ait olduğunu bilmesine rağmen dönemin özel yetkili savcılarının usûlsüz işlemlerine doğrudan katkıda bulunduğu ifade edildi.

Aman duymasın

Soruşturma dosyasında, TIR baskınının mimarlarından Savcı Aziz Takçı’nın, operasyon günü (19 Ocak 2014) ihbar gelmeden saatler önce (saat 05:57 ve 06:04’te) Adana İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Bölüğü’nde görevli Önder Kır ile 2 kez telefonda görüştüğü, daha sonra ise eve çağırarak onunla burada biraraya geldiği belirtildi. Önder Kır hakkında ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek ve açıklamak’ suçlarından kamu davası bulunuyor. Suçlamalarda ayrıca Aziz Takçı’nın, MİT TIR’larıyla ilgili ihbarı öğrenmesine rağmen nöbetçi Cumhuriyet Savcısı Atilla Rahimi’ye durumu bildirmediği, habersiz olduğu görüntüsü verebilmek için ise ‘ihbarın yapılmasını beklediği’ kaydedildi. Takçı'nın ayrıca, 'patlayıcı madde' ihbarını kasıtlı olarak 'El Kaide'ye ait mühimmat' olarak değiştirdiği kaydedildi. 


Ben buranın kralıyım!

HSYK kararıyla açığa alınan eski Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu hakkındaki suçlamalar soruşturma dosyasında şöyle yer buldu: 

- Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı Yunus Alkan’a eylemin TMK 10. maddesi kapsamında kaldığını söyleyerek kendisi devreye girdi.

- Telefonla irtibat kurduğu savcı Özcan Şişman’ın usûlsüz aramayı gerçekleştirmesi maksadıyla olay yerine gelmesine kadar geçen sürede planlanmış bir organizasyonun parçası olarak arama yapılmak istenilen TIR’ın olay yerinde kalmasını sağladı. 

- MİT mensuplarına “Ben buranın kralıyım, sizler de benim kölemsiniz”, “Herkes benim dediğimi yapacak” şeklinde sözler söyledi.   

- Görevlilerinin mahiyeti gereği kimlik ve eşgal bilgilerinin gizli kalması gereken MİT mensuplarını, kendi cep telefonu ile kameraya aldı, resimlerini çekti.

Açığa alınan dönemin Adana Başsavcıvekili Ahmet Karaca’nın ise TIR’ların aranmasına ilişkin usûlsüz soruşturma işlemlerinin yapılmasına sessiz kalarak devletin gizli sırlarının ifşa olmasına kasten sebebiyet verdiği ifade ediliyor. 

BAŞTAN BERİ PLANLI

Dosyada, açığa alınanlardan eski Adana Savcısı Özcan Şişman’la ilgili ise şu ifadeler yeraldı: 

- Olay tarihinde izinli olmasına rağmen TIR’ların durdurulduğu Kırıkhan’a gelen istihbaratçı Orhan Şahin ile başından beri planlı hareket etmek, 

- Nöbetçi olmadığı halde Kırıkhan’a giderek TIR’ların MİT’e ait olduğunu bilmesine rağmen TIR’larda bizzat arama yapmak, 

- MİT personelinin üstleri ile irtibatlarını engellemek amacıyla cep telefonları toplatılması talimatlarını vermek,  

- TIR’ları alıkoymak suretiyle devletin gizli sırlarını ifşa etme kastı ile hareket etmek.
#MİT
#TIR
#Bekir Bozdağ
9 yıl önce