|

Bakanlar afet bölgesinde: Sel felaketinde can kaybı 14'e yükseldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'da 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklanan son bilançoya göre yaşanan sel felaketinde 14 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ise aranıyor.

17:58 - 15/03/2023 Çarşamba
Güncelleme: 20:35 - 15/03/2023 Çarşamba
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati.

Deprem bölgeleri arasında yer alan Şanlıurfa ve Adıyaman'da sel felaketi yaşandı. Sel felaketi nedeniyle 14 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ise aranıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şanlıurfa ve Adıyaman'daki sel felaketinde, Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'da 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının ise devam ettiğini bildirdi.

Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile selin etkili olduğu Şanlıurfa Afet Koordinasyon Merkezi'nde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Deprem bölgesinde dün saat 09.00 itibarıyla ciddi bir yağış başladığını hatırlatan Soylu, "Bu sabah saat 04.00 itibarıyla Şanlıurfa'da, Adıyaman'da bu yağış yoğunlaştı. Özellikle Adıyaman'ın Tut ilçesinde, bir de Malatya Doğanşehir'de dere taşmaları ve seller meydana geldi." diye konuştu.

Soylu, haberi alır almaz Adıyaman'ın Tut ilçesine gittiklerini anlatarak, "Orada 4 vatandaşımızın sel sularına kapıldığını, aslında 12 vatandaşımızın olduğunu, 8 vatandaşımızın oradan kurtulduğunu ama diğer 4 vatandaşımızın sel sularına kapıldığı bilgisini edindikten sonra, arama kurtarma çalışmaları başladı. 2 vatandaşımızın maalesef arama kurtarma çalışmalarında vefat ettiğini gördük. Diğer 2 vatandaşımızın da arama kurtarma çalışmaları 25 kilometrelik hatta, Adıyaman Tut'ta devam ediyor." diye konuştu.

Daha sonra Şanlıurfa'ya geldiklerini belirten Soylu, Şanlıurfa'da Karaköprü Sırrın Deresi, Cavsak Deresi ve Karakoyun Deresi'nin aşırı yağmurlardan taştığını ve etrafındaki yerleşim yerlerine önemli ölçüde zarar verdiği tespitinin yapıldığını söyledi.

Şanlıurfa Valisinin koordinasyonunda daha önceden de uyarıldığı şekilde, bugün itibarıyla okulların tatil edildiğini aktaran Soylu, şöyle konuştu:

"Bugün itibarıyla özellikle kamudaki çalışanların hem hamileler hem engelliler hem işe gelemeyecek durumda olanlarla ilgili bir izin verilmişti. Yine gece yarısı dalçıkların tamamı kapatılmıştı. Bir dalçıkta bir aracın olduğu değerlendiriliyor. Tabii onun oraya nasıl girdiği konusunda arkadaşlarımız elbette ki çalışma yapacaklar ama dalçıklar da kapatılmıştı. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyesi, belediyeler, emniyet, jandarma gerekli tedbirleri, gerek duyurularını yapmak kaydıyla gerekse de birtakım tedbirlerini almak kaydıyla gerçekleştirmişlerdi."

Soylu, Haliliye'de yağış miktarının metrekareye 129 kilogram, Karaköprü'de ise 120 kilogram olduğunu bildirerek, "Yani bu uzun zamandan beri hele de mevsim şartlarına bakıldığı zaman burada görülmemiş bir yağış miktarı. Bu, bahsettiğim derelerin taşmasına sebebiyet verdi ve bu derenin kenarındaki alanları da etkiledi." dedi.

İlk olarak Karakoyun Deresi'ne gittiklerini anlatan Soylu, derenin etrafındaki arama kurtarma ve tahliye çalışmaları ile ne yapılabileceğini değerlendirdiklerini anlattı.

"Şu anda 3 ihbar var"

Bakanlarla orada bir değerlendirme yaptıklarını belirten Soylu, ardından Karaköprü Sırrın Deresi, Karşıyaka Mahallesi'nin olduğu alana doğru intikal ettiklerini ve oradaki hasarı gördüklerini söyledi.

Soylu, şöyle devam etti:

"Burada 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Biraz önce bir vatandaşımızın daha hayatını kaybettiği bilgisi geldi, 11'di. 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şu anda 3 ihbar var. Yani 2 ihbar, bir tır şoförümüzün Bozova'daki kayıp ihbarı, diğer ihbar da Piazza Alışveriş Merkezinin alt katında, buradaki bir temizlik görevlisiyle alakalı ihbar. Tam değerlendiremediğimiz ama çalışmalarımızı devam ettirdiğimiz o dalçıktaki bir ihbar var. Toplam 3 yerde arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Şanlıurfa'da 12 vatandaşımız, Adıyaman'da 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 vatandaşımızla ilgili de arama kurtarma çalışmalarımız şu anda devam ediyor."

"Şanlıurfa'nın kırsal ilçelerinde, mahallelerinde taramalar yapıldı"

Soylu, belediyelerin sahada çalıştığını, bakanlarla birlikte yeni görevlendirmeler de yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sabaha kadar da çalışılacak, hem rüsubat hem çamur temizlenmeye çalışılacak. Hasar tespit çalışmaları da başladı. Sayın Maliye Bakanımız da talimatladılar. Defterdarımız ve vali yardımcımızla beraber kurulan ekipler, yarın ilk tespitlerle gerek evlerde ve konutlarda hasarlar var, onlara böyle ilk bir pey ödemeyi gerçekleştireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da burada bahsettiğimiz, anlattığımız tüm bilgileri sayın bakanlarımızla beraber arz ettik. Neler yapmamız lazım geldiği hususunda kendi talimatlarını da almış olduk. Şanlıurfalı hemşerilerimize geçmiş olsun. Deprem bölgesinden geldik, deprem bölgesinde çalışıyoruz, çalışmalarımız devam ediyor ama bu selin ilk tahribatları giderilene kadar hep birlikte buradayız, çalışacağız. Vatandaşlarımızın yanında olacağız. Bu esnada Şanlıurfa'nın kırsal ilçelerinde, mahallelerinde taramalar yapıldı, genel anlamda bir olumsuzluk yok. Tahribatlar var ama hayatın olağan akışını tamamen etkileyecek ve ortadan kaldıracak, yani merkezde gördüğünüz hal gibi bir halle karşı karşıya değiliz, oralarda da çalışıyoruz."

"Bozova-Hilvan yolunda iki yerde çökme meydana geldi"

Karayolları bölge müdürlerinden bilgi aldıklarını da belirten Soylu, Bozova-Hilvan yolunda iki yerde çökme meydana geldiğini söyledi.

Buranın da onarılacağını ifade eden Soylu, şehre akmaması için biriken suyun bir bölümünün Akçakale-Şanlıurfa yoluna boşaltıldığını anlattı.

Soylu, buna ilişkin de DSİ ve karayolları ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, vatandaşlara da geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bakan Kirişci'nin açıklamaları

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, selden etkilenen bölgelerdeki vatandaşların, yetkililerin uyarılarına riayet etmelerinde büyük yarar olduğunu belirterek, "Yağmurun akşama kadar yoğun şekilde devam etmesi bekleniyor diye daha önceden bildirimde bulunulmuştu ama bunun inşallah bugün yavaşlayarak geceleyin sona ereceği noktasında bir bilgimiz var." dedi.

Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'ya "geçmiş olsun" diyerek sözlerine başlayan Kirişci, 12'si Şanlıurfa'da, 2'si Adıyaman'da olmak üzere hayatını kaybeden 14 vatandaşa Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Kirişci, sel felaketinin yaşandığı coğrafyanın, belirli riskleri de barındırdığına işaret ederek, küresel ısınma ve iklim değişikliği etkilerinin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hissedildiğini söyledi. Bu etkilerin önlenmesi adına, 3 Mart'ta "Ulusal Risk Kalkanı" modeli adı altında bir çalışma başlatıldığını hatırlatan Kirişci, "İnşallah bu çalışmalarla birlikte, doğal afetler karşısında daha dayanıklı, dirençli ve sürdürülebilir sistemler de inşa edilmiş olacak. Dün sabah itibarıyla başlayan, Meteoroloji tarafından önceden uyarıları zamanında ve dozunda yapılan yağışların ardından maalesef can kayıplarımız oldu. Şanlıurfa'nın uzun yıllar yağış ortalaması 460 kilogram, mart ayı ortalaması 63 kilogramdır ama bunun tam iki katı bir yağış, 2 günde Şanlıurfa'mızın topraklarıyla buluşmuş durumda. Bu, şu anlama gelmektedir, şayet böyle bir yağış 4 kez tekrar edecek olursa, Şanlıurfa'mızın yıllık ortalama yağışı da bu şekilde karşılanmış olacaktır." diye konuştu.

Bir yıllık döneme yayılması gereken yağışın, kısa aralıklarla yoğun şekilde toprakla buluşmasının işleri güçleştirdiğinin altını çizen Kirişci, bunun olağanüstü bir durum olduğunu dile getirdi.

"Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü en çok etkilenen ilçeler"

Kirişci, Şanlıurfa'nın da içinde yer aldığı coğrafyanın, aynı zamanda tarımsal üretim açısından stratejik öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, "Bu coğrafyada yetiştirilenler, gıda arz güvenliğimiz açısından da büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı buradaki çalışmaların süratle tamamlanması ve tarımsal üretimimize en az hasar verecek şekilde nihayete erdirilmesi, hepimizin arzusudur. Şu anda taşkın ve sel hadisesi devam ettiği için arkadaşlarımızın sahadaki çalışmalarının kesin neticesinden burada söz etmek çok doğru olmaz ama ilerleyen günlerde bunların kesinleşmiş hallerini inşallah kamuoyumuzla paylaşmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü'nün en çok etkilenen ilçeler olduğunu vurgulayan Kirişci, Haliliye'deki Konuklu, Boydere ve Kısas mahallelerindeki bazı seralarda zarar meydana geldiğini bildirdi.

Ayrıca Harran ilçesindeki Dayanıklı, Doruç, Köprüce, Aşağıyarımca ve Yenidoğan mahallelerinde hububat ekili olan alanlarda zarar olduğu şeklinde bir ön tespitin olduğunu da aktaran Kirişci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Karaköprü ilçesinde 300 arılı kovan zarar görmüş. 8 büyükbaş ve 8 küçükbaş hayvanın telef olduğu bilgisi de arkadaşlarımızın tespitleri arasında. Ekiplerimiz, yağışların devam etmesi ve arazi koşullarının uygun olmaması nedeniyle, henüz tamamlanamayan çalışmalar neticelendirildiğinde inşallah süratle biz de burada vatandaşımızın zarar ve ziyanı konusunda atılması gereken adımlar konusunda yardımcı olacağız. Sel afeti nedeniyle DSİ sorumluluğundaki tüm tahliye kanallarımız, şu anda açık durumdadır. Tahliye kanallarının mansaplandığı Harran ve Akçakale tarafında, tahliye kanal kapasitelerini aştığı için yer yer taşkınlar ve ulaşımda da aksamalar yaşanmaktadır. Şanlıurfa Akçakale yolu, tahliye üzerine geçmişte yapılmış bazı müdahalelerin de etkisiyle tahliye taşmış ve ulaşım ana yolda kapanmış durumda."

"Şehir içindeki dereler açık"

Kirişci, şehir içindeki derelerin açık olduğunu, önlerinde herhangi bir tıkanıklık meydana gelmediğine değinerek, "Bununla birlikte Karakoyun Deresi'nde, suyun yatağından taşması nedeniyle dere kenarı yanındaki Karakoyun ve Akabe mahallelerinde bodrum katlarını su basmıştır. Orada yaptığımız müdahalelerle, derenin her iki yakasında biriken suların dereye atılması konusunda da çalışmalar inşallah olumlu neticeler verecektir." şeklinde konuştu.

Yağış sonrasında, sulama tünellerinin tedbir amaçlı kapatılarak sulamaların sonlandırıldığını kaydeden Kirişci, "Yağmurun akşama kadar yoğun şekilde devam etmesi bekleniyor diye daha önceden bildirimde bulunulmuştu ama bunun inşallah bugün yavaşlayarak geceleyin sona ereceği noktasında bir bilgimiz var. Vatandaşlarımızın, yetkililerin uyarılarına riayet etmelerinde büyük yarar var." uyarısında bulundu.

"Adıyaman ve Malatya'daki hasar tespit çalışmaları"

DSİ olarak son 20 yılda, 21 dere ıslahı projesiyle Şanlıurfa şehir merkezi başta olmak üzere, 40 yerleşim yerini ve tarım arazilerini taşkınlardan korumak için yatırımlar gerçekleştirdiklerini anımsatan Kirişci, söz konusu yatırımlar yapılmamış olsaydı bugün daha büyük afetle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Kirişci, Adıyaman'da aşırı yağışlar sonucu bazı bölgelerde taşkınlar yaşandığını belirterek, Tut ,Sincik, Samsat ve Kahta ilçelerinde Antep fıstığı, incir, dut bahçeleri, buğday ekili alanların ve örtü altı seraların zarar gördüğünü bildirdi.

Malatya'da ise ilk belirlemelere göre, sel felaketinden dolayı bitkisel ve hayvansal üretime yönelik herhangi bir zayi söz konusu olmadığını aktaran Kirişci, 3 ilde de hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.​​​​​​​

Bakan Nebati'nin açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu gece durmadan sabaha kadar (selden etkilenen bölgelerde) hasar tespit çalışmalarını yürüteceklerini belirterek, "Yarın gün başlarken hasar tespit çalışmalarının bittiği, en azından çoğunluğunun bittiği ve AFAD tarafından gerekli ödemelerin hızlı şekilde yapıldığı bir güne başlamış olacağız inşallah." dedi.

"Sabaha kadar hasar tespit çalışmalarını yürüteceğiz"

Şanlıurfa'nın sel felaketinden ciddi şekilde etkilendiğine işaret eden Nebati, özellikle Sırrın, Cavşak ve Karakoyun derelerinin dün itibarıyla başlayan yağmur neticesinde, bugüne kadar görülmeyen yoğunlukta taştığını söyledi. Bunun sonucunda yaralıların yanında, 12 vatandaşın da kaybedildiğini bildiren Nebati, depremden an fazla etkilenen illerden biri olan Adıyaman'da selin etkilerini gösterdiğini anlattı.

Nebati, vefat edenlere rahmet, yaralılara şifa dilediğini ifade ederek, "İlk andan itibaren Valiliğimiz, Belediyelerimiz, Askerimiz, AFAD'ımız ve DSİ'nin çalışanlarıyla birlikte tüm ekipler canhıraş bir şekilde olaya müdahale ederek, arama kurtarma faaliyetlerine personellerimiz ve dalgıçlarımız da dahil olmak üzere, iş makinelerinin de bölgeye derhal sevk edilmesiyle işlemlere başladılar. Bugün Bakanlarımızla beraber, birçok eve özellikle de Karakoyun, Sırrın ve Cavşak'ta taşmış olan derelerin hemen yanı başındaki konutları ve iş yerlerine ziyaretlerde bulunduk. Maalesef o alanlardaki konutlar ve iş yerleri, çok ciddi şekilde hasar görmüş. Bu gece durmadan, sabaha kadar hasar tespit çalışmalarını yürüteceğiz. Yarın gün başlarken hasar tespit çalışmalarının bittiği, en azından çoğunluğunun bittiği ve AFAD tarafından gerekli ödemelerin hızlı şekilde yapıldığı bir güne başlamış olacağız inşallah." diye konuştu.

"Yılın yarısında görülen yağmur, 24 saatte yağdı"

Şanlıurfa'ya yağan yağmurun, şehrin alışkın olmadığı bir şiddette olduğuna dikkati çeken Nebati, neredeyse yılın yarısında görülen yağmurun 24 saatte yağdığını dile getirdi. Depremde de 180 vatandaşın vefat ettiğini anımsatan Nebati, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüm unsurlarımızla şu anda çok ciddi bir şekilde sahadayız ve tüm gayretimizle yaraların sarılması için her türlü çabayı ortaya koyma irademizde çok net. Ben, değerli Bakanlarım ve ilgili kardeşlerimizle beraber, bu geceyi burada geçireceğiz ve inşallah farklı bir sabaha uyanmak üzere işlemlerimizi tamamlamış olacağız. Bu gece devam edecek yağmurlardan ve hafta sonunda aynı şiddette olmasa bile yine yağmurların görülebileceğine ilişkin tedbiri de elden bırakmamamız gerektiğini, tekrar zarar ve ziyana özellikle de can kaybına sebep olmayacak şekilde tedbirli olmamız gerektiğini de açıklıkla ifade edeyim. Bölgemizde şiddetli yağmur olacağı da aşikar, dolayısıyla bu konuda hepimizin tedbirli olmasında fayda var."

Nebati, bugün Şanlıurfa'da okulların tatil edildiğine de değindi. Bölgede görülen yağmurun, bu geceden itibaren hızını azaltmasını beklediklerini kaydeden Nebati, yarın tüm işlemleri tamamlamaya gayret edeceklerini vurguladı.


#Süleyman SOylu
#Şanlıurfa
#Sel
1 yıl önce