|

Barbarlığa lanet yağdı

Yeni Zelanda'daki terör katliamına toplumun tüm kesimlerinden sert tepkiler yükseldi. İslamofobik faşist saldırıya karşı tüm dünyanın birleşmesi çağrısı yapıldı. İslamofobi düşmanlığını körükleyen Batılı devlet ve ideologlar olduğu vurgulandı ve bu hastalıklı ruh haline karşı İslam dünyasının biraraya gelmesi istendi.

Haber Merkezi
04:00 - 16/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 02:35 - 16/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Terör saldırsında yaralananlar hastaneye kaldırıldı.
Terör saldırsında yaralananlar hastaneye kaldırıldı.

Yeni Zelanda’da iki camiyi hedef alan terör saldırısında 49 Müslümanın şehit edilmesinin ardından dünya liderlerinden kınama mesajları geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev mesajında, “Bu acımasız terör eyleminden son derece öfke duyduk. Uluslararası toplumun terörün her türlüsüne karşı çabalarını kararlılıkla destekliyoruz” ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de “Dua için toplanan sivillere yapılan saldırı, iğrençlik ve acımasızlıkla şok oluşturuyor” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’e yazdığı taziye mektubunda, “Christchurch’deki iki camiye yapılan korkunç terör saldırısını duydum. Camilere yapılan saldırılar demokrasi ve hoşgörüye yapılmıştır” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Trump da, mesajında olayı ‘korkunç katliam’ olarak tarif ederek, Yeni Zelanda’nın yanında olduğunu vurguladı. İngiltere Başbakanı Theresa May ise sosyal medyadan, “İbadetlerini gerçekleştiren Müslümanları hedef alan bu saldırı alçakçadır.” ifadelerini paylaştı.

Yeni Zelanda'da iki camideki katliama siyasiler sert tepki gösterdi. İslam karşıtlığı ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı gösteren terörist saldırıya karşı tüm dünyanın birlikte tepki göstermesi ve birleşmesi zamanının geldiği vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay:
Müslüman alemini devamlı olarak hedef gösteren İslamofobya'ya karşı dünya net bir şekilde 'dur' demeli, faşist söylemlerden vazgeçmelidir.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop:
İslam'a karşı saldırılara yol açan zehirli iklim ve bazı Batılı yönetimlerin İslam karşıtı sorumsuzlukları ortadan kalkmadan bu terör olayları sona ermeyecektir. Müslümanlar kendilerine yönelik terörün bitmesini istiyorlarsa bir an evvel ve ön şartsız olarak bir araya gelebilmelidir. Aksi takdirde tablo her geçen gün daha kanlı ve vahim bir hale bürünecektir.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik:
Saldırılar, İslam düşmanı söylemler kullanan siyasilerin oluşturduğu atmosferin sonucudur. İslam düşmanlığı, sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için tehdittir. Bu canice saldırılara tüm dünya beraber tepki vermelidir. İslam düşmanlığı, insanlık adına mahkum edilmelidir.

MÜSLÜMAN DÜŞMANLIĞININ GELDİĞİ NOKTA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:
Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye yapılan barbar terör saldırısını lanetliyorum. Bu hain saldırıda sadece faillerin değil Batı'da çığ gibi büyüyen İslam karşıtlığını ve nefreti körükleyen siyasilerin ve medyanın da aynı derecede sorumluluğu vardır.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın:
İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yükseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun:
Birlikten kuvvet doğar. Terörizmin her türlüsüne karşı birleşme zamanı geldi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül:
İslam'a ve Müslümanlara yönelen fiili saldırı, nefret söylemi ve düşmanca tutumlar bir insanlık suçudur.

HASTALIKLI RUH HALİNİN BİZİMLE SORUNU VAR

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş:
Arkasında hangi hain odak varsa var, hepinize birden söylüyoruz: Biz bu topraklarda Müslümanlar olarak, Müslüman Türk milleti olarak kıyamete kadar yaşamaya devam edeceğiz, boğazın batısında da doğusunda olacağız, Asya'da da Avrupa'da da olacağız.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:
Yeni Zelanda'daki ırkçı ve vahşi İslamofobik saldırıyı lanetliyorum. Küresel emperyal dünyanın ve İslamofobiyi besleyen bu dünyanın da İslam'dan artık elini çekmesini istiyor, sağduyuya davet ediyorum.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank:
Bu eylemi bireysel bir eylem olarak göremeyiz. Dünyada maalesef İslamofobi düşmanlığı, ırkçılık çok yaygın bir şekilde artarak devam ediyor. Bunu körükleyen Batılı devletler, Batılı ideologlar var. Burada hastalıklı bir zihinle karşı karşıyayız. Bu hastalıklı ruh halinin, bu İslam düşmanlığının bizimle sorunu var.
AK Parti İstanbul Büyükşehir adayı Binali Yıldırım:
Terörün dini, imanı olmaz. Herkesin aynı kararlılıkla terörün üzerine gitmesi lazım. Bölgesel ve dünya barışı için buna çok büyük ihtiyacımız var.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar:
Bu katliam İslamofobik, faşist terörü bir kez daha tüm dünyanın gözleri önüne serdi. Bu olay, dünyada İslam karşıtlığı ve Müslüman düşmanlığının geldiği kaygı verici noktayı açıkça göstermektedir. Bu tür elim olayların bir kez daha tekrar etmemesini temenni ediyorum ancak sapıkların hamileri oldukça bu tür alçaklıkların da bitmeyeceğini hepimiz biliyoruz.

Bedelini ödemeli

MHP lideri Devlet Bahçeli, iki camideki katliama ilişkin, "Katiller ile yardım ve yataklık yapan mihrakların, dökülen kanların bedelini ödemeleri adalet ve insanlık adına derhal sağlanmalıdır. Yeni Zelanda hükümeti bu kapsamda birinci derecede sorumludur" dedi. Bahçeli, "Türk ve İslam düşmanları gözlerini kan bürümüşçesine kötülük saçıyor, kan döküyor, barbarlıkta sınır ve eşik tanımıyor. Tablo korkunçtur ve tablo insanlık vicdanını harap etmiş, hüsrana sürüklemiştir. Irkçılığın geldiği aşama korkunç seviyelerde, Türk ve İslam değerlerini hedef alan teröristlerin karanlık emelleri alarm verici düzeydedir. Teröristlerin, arkalarında duran güçlerin bütün sinsi planlarının ortaya çıkarılmasını, insanlık vicdanıyla paylaşılmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

5 partiden ortak bildiri

TBMM’de 5 siyasi parti grup temsilcileri, Yeni Zelanda'da gerçekleştirilen terör saldırını yayımladıkları ortak bildiriyle kınadı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve 5 siyasi parti temsilcilerinin imzaladıkları ortak bildiride, “Bu menfur hadise, birkaç 'çılgın'ın şahsi teşebbüsü olmaktan ziyade, her geçen gün artan ve ne yazık ki bir kısım politikacının ve medya unsurunun destek verdiği İslam ve yabancı karşıtı, nefret söylemini esas alan ırkçılığın sonucudur" ifadeleri kullanıldı.

Çavuşoğlu'ndan taziye telefonu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Çavuşoğlu, Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye düzenlenen ve çok sayıda kişinin katledildiği terör saldırısının ardından bu ülkenin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Peters ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, görüşmede, mevkidaşı Peters'a taziyelerini iletti ve dayanışma mesajı verdi.

Katliama küresel kınama

  • Yeni Zelanda’da iki camiyi hedef alan terör saldırısında 49 Müslümanın şehit edilmesinin ardından dünya liderlerinden kınama mesajları geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev mesajında, “Bu acımasız terör eyleminden son derece öfke duyduk. Uluslararası toplumun terörün her türlüsüne karşı çabalarını kararlılıkla destekliyoruz” ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de “Dua için toplanan sivillere yapılan saldırı, iğrençlik ve acımasızlıkla şok oluşturuyor” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’e yazdığı taziye mektubunda, “Christchurch’deki iki camiye yapılan korkunç terör saldırısını duydum. Camilere yapılan saldırılar demokrasi ve hoşgörüye yapılmıştır” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Trump da, mesajında olayı ‘korkunç katliam’ olarak tarif ederek, Yeni Zelanda’nın yanında olduğunu vurguladı. İngiltere Başbakanı Theresa May ise sosyal medyadan, “İbadetlerini gerçekleştiren Müslümanları hedef alan bu saldırı alçakçadır.” ifadelerini paylaştı.
#Yeni Zelanda
#Terör
#Katliam
#İslamofobi
5 yıl önce