|

Başbakan: Ne yapalım uzaydan mı getirelim?

Yeni sistemin kuvvetler birliği getirdiği yönündeki iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Başbakan Yıldırım, "Bu sistem kuvvetler ayrılığını netleştiriyor" diye konuştu. 'Yargı bağımsız olmayacak' söylemlerine de tepki gösteren Yıldırım, Meclis'in HSK'nın 7 üyesini seçeceğini vurgulayarak, "Siyasetçiler de milleti temsil ediyor. Ne yapalım, uzaydan mı getirelim" ifadelerini kullandı. Başbakan ayrıca, esnafın vergi borçlarına yapılandırma yapılacağını ve KDV indiriminin Eylül ayına kadar uzatıldığını açıkladı.

Yeni Şafak
09:12 - 10/04/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:43 - 10/04/2017 Pazartesi
AA
Başbakan Binali Yıldırım, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Başbakan Binali Yıldırım, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başbakan Binali Yıldırım, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ilişkin değerlendirme yapan Yıldırım, kuvvetler birliği getirdiği eleştirilerine ilişkin, "Bu sistem, asıl kuvvetler ayrılığını netleştiriyor. Öncekinde kuvvetler ayrılığı yok" dedi.

Başbakan, 16 Nisan'da 'Evet' çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a AK Parti'den davette bulunacaklarını söyledi.

"En büyük demokratikleşme burada başlıyor"

HSK'nın 22 üyesinin 13'e düşürüleceğini belirten Yıldırım, "7'sini Meclis, 6'sını Cumhurbaşkanı atayacak. Şimdiye kadar milletin seçtiği Meclis yargıya üye seçemiyordu. En büyük demokratikleşme burada başlıyor, 7 tane üye seçiyor. Mevcuttu hakimler kendi aralarında seçim yapıyorlar ve ondan sonra belirli bir grubun eline geçiyor" ifadelerini kullandı.

Yargının tarafsız olmayacağı yönündeki eleştirilere de tepki gösteren Yıldırım, "Meclis milleti temsil ediyor. Nereden getirelim üyeleri, uzaydan mı getirelim?" düşüncesini dile getirdi.

Milletin egemenliğinin temsilcisinin milletvekili olduğunun altını çizen Yıldırım, "Şimdi aracıları kaldırıyoruz. Vesayetleri de kaldırıyoruz" dedi.

Seçilme yaşının 18'e düşürülmesine de değinen Başbakan, CHP'nin karşı çıktığını hatırlatarak, "Kılıçdaroğlu'nun seçilme yaşını 21'e düşürülmesine ilişkin vaadi var, işte biz bunu yapıyoruz" diye konuştu.

Vergi borcu olan esnafa müjde

Başbakan, esnafın vergi borçlarına yapılandırma yapılacağını açıklayarak, "Prim, sigorta primi ve vergi yapılandırmasına gideceğiz" dedi. Başbakan ayrıca, mobilya ve beyaz eşyadaki KDV indiriminin Eylül ayına kadar uzatıldığını da belirtti.

#Binali Yıldırım
#Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi
7 yıl önce