|

Bayrak gönderden hiç inmedi

Türk Silahlı Kuvvetleri, düzenlediği yıldırım operasyonla Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek emanetleri bulunduğu tehlikeli bölgeden taşındı. Üzerinde Türk Bayrağı olan direk askerler tarafından, belirlenen alana dikildi. Bayrağın söz konusu taşınma sürecinde direkte sürekli asılı olmasıyla Türk Bayrağı gönderden hiç inmemiş oldu.

Yeni Şafak
13:53 - 22/02/2015 Pazar
Güncelleme: 12:24 - 22/02/2015 Pazar
AA

Sınırın farklı noktalarından eşzamanlı başlatılan ve "Şah Fırat" adı verilen iki operasyon kapsamında Suriye Eşmesi Köyü civarında yeni bir bölge kontrol altına alındı.


Uluslararası antlaşmalardan doğan haklarını kullanarak tanklar eşliğinde Suriye sınırını geçen Mehmetçik, Suriye Eşmesi Köyü civarında yapılması planlanan yeni alana Türk Bayrağı dikti.


Gece başlayan operasyon öncesinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Suruç ve Birecik ilçelerinde sınırın sıfır noktasına giden yollar güvenlik güçleri tarafından kesilerek, sivil araç geçişine izin verilmedi. Bölgede sinyal kesicilerle GSM operatörlerinin erişimi de kapatılarak herhangi bir bilgi sızmasının önüne geçildi. 


Operasyonun başlama emrinin verilmesiyle bölgede termal dürbünlerle tarama yapıldı. Alanın güvenli olduğunun belirlenmesinin ardından Birecik’teki Eşme Köyü civarından bir grup tank sınırdan geçti. 


Konvoyun çok dikkatli hareket ettiği operasyon sürecinde zırhlı araçlar yeni alana ulaştı. Bölgede güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından mayın temizleme ekipleri de güzergah boyunca çalışma gerçekleştirdi. Mayın taraması sonrasında güvenli koridor oluşturuldu.


Güvenli koridorun oluşturulmasının ardından askeri iş makineleri Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek emanetlerin taşınacağı Suriye sınırındaki Eşme Köyü'ne doğru hareket etti.  Araçların söz konusu alana gelmesinin ardından çalışmalar başladı. Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için Mehmetçiğin yoğun özen gösterdiği operasyon sırasında tanklar namlularını Suriye tarafına çevirdi, askerler ellerini silahlarından indirmedi.


Türk Bayrağı gönderden hiç inmedi

Güvenlik önlemlerinin tamamlanmasıyla istihkam birlikleri çalışmalara başladı.


Alan iş makineleri tarafından düzenlenirken askerler, söz konusu alanı şeritle çevirdi. Çalışmalar sürerken bir grup asker bayrak direğini alana getirdi. Üzerinde Türk Bayrağı olan direk askerler tarafından, belirlenen alana dikildi.


Bayrağın çekilmesinin ardından Mehmetçik, Türk Bayrağını selamladı. Bayrağın söz konusu taşınma sürecinde direkte sürekli asılı olmasıyla Türk Bayrağı gönderden hiç inmemiş oldu. 


Söz konusu bölge iş makineleri çalışmalarını sürdürürken alanın güvenliği çevrilen dikenli tellerle sağlandı.


Fırtına topları da namluları sınıra çevrili hazır bekledi

Şah Fırat Operasyonu kapsamında sadece karada değil havada da hareketli saatler yaşandı. Taarruz helikopterleri operasyon süresince havada hazır beklerken F-16'lar da sınır hattında uçuş gerçekleştirdi.


Sınırlı birliklerinde konuşlu Fırtına topları da namluları sınıra çevrili hazır bekledi.


Caber Kalesi ve Süleyman Şah Türbesi 

Caber Kalesi, Yavuz Sultan Selim devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi Süleyman Şah'ın mezarının 30 Eylül 1975 tarihinde Süleyman Şah Türbesi müştemilatı ile birlikte, Halep'e 123, Şanlıurfa'ya 92 km uzaklıktaki Karakozak köyüne taşınana kadar burada kaldı. 


Caber Kalesi'nin de içinde bulunduğu bölge, I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İngilizler tarafından işgal edildi. Bölge daha sonra Suriye'ye bağlanarak Fransız mandasına bırakıldı.


Caber Kalesi, Fransa ile TBMM Hükûmeti arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması'nın 9. maddesi gereğince Süleyman ŞahTürbesi müştemilatı ile beraber Türkiye'ye bırakıldı.


Karakozak köyünde bulunan, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah'ın türbesi, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olma özelliği taşıyor.


Suriye hükümeti, Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği Tabka Barajı'nın 1973'te su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi'nin tamamen baraj suları altında kalacağını ileri sürerek, Türk hükümetinden türbenin yerinin değiştirilmesini veya Türkiye'ye naklini talep etmişti.


Görüşmeler sonucunda türbe, müştemilatıyla birlikte Halep–Hasseki yolu üzerindeki Karakozak köyü yakınındaki yeni yerine nakledildi.


Suriye tarafı, 1995'ten itibaren bu kez de Fırat Nehri'nin daha üst kotlarında inşasına başladığı Teşrin Barajı nedeniyle Karakozak bölgesindeki türbenin bölge dışında başka bir mevkiye ya da Türkiye'ye taşınması hususunu yeniden gündeme getirdi. Bunun üzerine, Türkiye ile Suriye arasında yapılan görüşmeler sonucunda, türbenin mevcut yerinin baraj gölünün olumsuz etkilerinden korunmasını teminen tahkim edilmesine karar verildi.


Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce, 22 Ocak 2003 tarihinde Ankara'da imzalanan "Süleyman Şah Türbesi Tahkimat Projesinin Uygulanmasına İlişkin Ana Tutanak" uyarınca çalışmalara başlanırken, türbenin yerinde kalması ve Teşrin Barajı sularından etkilenmemesi için çevresindeki duvarların altına 11,5 metre boylarında 880 fore kazık ve geçirimsiz tabaka koyuldu.


Türbenin çevresine beton duvar örülerek taşlarla kaplandı ve 2 bayrak direği dikildi. Mevcut karakol binası yıkılarak ihtiyaçlara cevap verecek modern bir karakol binası yapıldı.


Orman Genel Müdürlüğünce Türkiye'den yollanan ağaçlar ve hazır çimlerle çevre düzenlemesi yapıldı.


Karakoldan çıkan atık suların Fırat nehrini kirletmemesi için arıtma sistemi yapıldı ve ayrıca türbe bahçesine yapılan mini pompa istasyonuyla baraj gölünden santrifüj pompa vasıtasıyla su çekildi.


Çekilen bu suyla hem bahçenin otomatik sulanması sağlanırken, hem de türbe bölgesinde Türk askerinin içme ve kullanma suyu karşılandı.


Yapılan tahkimat sayesinde türbe bölgesi, Teşrin Barajı'ndaki su hareketlerinden kurtulurken, herhangi bir problemle karşılaşmasının önüne geçildi.

#Şah Fırat
#Suriye Eşmesi Köyü
#Türk Bayrağı gönderden hiç inmedi
9 yıl önce