|

Bayraktar’a Puma desteği

Suriye sınır ötesi operasyonunun parlayan yıldızı, insansız hava aracı sistemleri oldu. Bayraktar’ın ilk milli silahlı insansız hava aracının (İHA) denendiği Fırat Kalkanı operasyonuna, ALTOY Savunma Sanayii ve Havacılık’ın üretimi Puma da dahil oldu. Önceki gün DAEŞ’a karşı yürütülen operasyona Bayraktar İHA’ların yanısıra Puma İHA’lar da keşif aracı olarak destek verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/09/2016 Salı
Güncelleme: 22:26 - 26/09/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Suriye sınır ötesi operasyonunun parlayan yıldızı insansız hava aracı (İHA) sistemleri oldu. Bayraktar'ın ilk milli silahlı İHA'nın denendiği Fırat Kalkanı operasyonuna, ALTOY Savunma Sanayii ve Havacılık'ın üretimi Puma da dahil oldu. Henüz piyasada adı çok duyulmamış olan Puma İHA, TSK'nın gözcülerinden biri olarak envanterdeki yerini aldı. Türkiye'nin Suriye sınırından yönelen terör tehdidine karşı meşru müdafaa hakkı kapsamında başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtında DAEŞ'in önemli yığınak yaptığı El Bab'a doğru ilerleyiş sürerken, operasyonda Puma'ların da kullanıldığı açıklandı. TSK, Suriye sınır hattında Bayraktar ve Puma İHA'lar ile kesintisiz keşif ve gözetleme faaliyeti icra edildiğini bildirdi.



DENİZE DE İNEBİLEN SİSTEM


Puma İnsansız hava araçları, kara ve deniz operasyonları için tasarlanmış, su geçirmez, küçük bir insansız hava aracı sistemi. Puma bu özelliği ile operatöre, daha önce mini İHA sınıfında olmayan operasyonel esneklik sağlıyor. En az 3.5 saat havada kalabilen Puma, güçlü tahrik sistemi ve aerodinamik tasarımı ile yüksek irtifa ve sıcak iklimlerde kolay başlatılmasını sağlıyor. Elektro-optik ve kızılötesi kameralar taşıyabilen mini gözcü İHA'nın faydalı yük kapasitesini arttırmak için kanat altında operasyonel kanca bulunuyor. İkincil GPS ile geliştirilmiş duyarlı navigasyon sistemi ile İHA'nın konumsal dikkati de artmış durumda.



ALTOY, HALE SINIFI ARAÇ ÜRETİMİ İÇİN KURULDU


Puma insansız hava araçları, kısa bir süre önce üretilmeye başlandı. Puma'nın üreticisi ALTOY Havacılık, 2014 yılında Türkiye'de henüz bulunmayan HALE (Yüksek İrtifada Uzun Süre Havada Kalışlı) platformlarının teknolojisini getirmek ve ihracatını yapmak üzere yüzde 49'u Amerikan ünlü İHA üreticisi AeroVironment ortaklığıyla kuruldu. Hedefinde Türkiye'ye ilk milli HALE sınıfı İHA'yı kazandırmak olan şirket, ASELSAN ile de bu kapsamda anlaşma imzaladı. ALTOY'un milli HALE platformunu geliştirmesiyle Türkiye, “küresel gözlem uçağı” teknolojisine de kavuşmuş olacak. Küresel gözlem uçakları (GO), insanlı ve insansız hava araçları olarak tasarlanan sistemlere uydulardaki gelişmiş özellikleri de ekleyerek ileri kabiliyetler kazandırıyor.



İHA'ların savaşı


Türkiye'de son dönemde yurtiçi ve sınır ötesinde devam eden operasyonların parlayan yıldızı milli İHA sistemleri olurken, operasyonel görevlerde kullanılan İHA sistemleri, Bayraktar, Puma, ANKA sistemleri olarak belirtiliyor. Türkiye'nin milli İHA sistemleri arasında Vestel de bulunuyor. Türkiye, Suriye'deki operasyonel gücünde İHA sistemlerini aktif olarak kullanarak, bu doğrultuda bölgede oluşan eğilime de paralel hareket ediyor. Suriye iç savaşı başladığından itibaren İHA savaşlarıyla ünlenmiş durumda. İç savaşın devam ettiği Suriye hava sahasının halen çok sayıda ülkenin İHA sistemleri tarafından kullanıldığı biliniyor.


#İHA
#DAEŞ
#ALTOY
8 yıl önce