|

Berlin ikili oynuyor

Alman meclisinde sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı oylamasına kabineden üst düzey üç isim katılmıyor. Tasarının meclise gelmesini destekleyen Başbakan Merkel bugün Berlin’de “dijital eğitim” kongresinde olacak. Başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel, İnşaat Endüstrisi Günü’ne katılırken Dışişleri Bakanı Steinmeier de Latin Amerika gezisine çıkıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:22 - 2/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Alman meclisi Bundestag bugün 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen bir tasarıyı oylayacak. Tasarının meclise gelmesini destekleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Türkiye'nin uyarıları karşısında oylamaya katılmıyor. Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Başbakan yardımcısı, Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Sigmar Gabriel de bugün Federal Meclisteki “Ermeni soykırımı yasa tasarısı” oylamasına katılamayacak. Alman medyasında yer alan haberlere göre Merkel bugün aynı saatlerde Berlin'de “dijital eğitim” konusunda düzenlenen bir kongreye konuşmacı olarak katılacak. Dışişleri Bakanı Steinmeier'in de çok uzun süreden beri planlanan Latin Amerika gezisine katılacağı ifade edilirken, SPD Genel Başkanı Gabriel'in ise içerik olarak tasarıyı desteklediği, ancak yine çok önceden planlanan “Alman İnşaat Endüstrisi Günü” nedeniyle düzenlenen bir toplantıya konuşmacı olarak katılacağı için, Federal Meclisteki oylamaya katılamayacağı ifade edildi.





UMARIM KALICI HASAR YARATMAZ


Hükümet kanadından meclisteki oylamaya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Federal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe ve Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks katılacak. Alman Yeşiller Partisi ise, Başbakan Angela Merkel'den Perşembe günkü meclis genel kuruluna katılmasını istedi. Öte yandan Almanya Dışişleri Sözcüsü Martin Schaefer bugün oylanacak 'soykırım' tasarısı için "Ümit ederim, yarın mecliste alınacak karar, Türkiye ile ilişkilerde kalıcı bir hasar yaratmaz" dedi.



Ermeni vesayeti




Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda ziyareti öncesi, tasarı kabul edilirse iki ülke arasındaki bütün ilişkilerin zedeleneceğini söyledi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise Alman vekillerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilişkilerin zarar göreceği uyarılarını dikkate almamalarını ve 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanıyan yasayı kabul etmelerini istedi.



Tasarıya dev protesto




Almanya'da yaşayan binlerce Türk, Federal Meclis'te bugün oylanacak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıyı başkent Berlin'de protesto etti. Meclise 100 metre mesafedeki tarihi Brandenburg Kapısı önünde düzenlenen gösteriye yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Gösteride sanatçı Uğur Işılak da bir konser verdi.






#Ermeni soykırımı yasa tasarısı
#Dijital eğitim
#Sigmar Gabriel
8 yıl önce