|

Bomba avcısı dedektör köpekler

Polis köpekleri, toplumsal müdahalede Emniyet Teşkilatı’nın ayrılmaz bir parçası. Uzun ve zorlu bir eğitim sürecinden geçen bu köpekler, suçlulara göz açtırmıyor. Bomba, uyuşturucu, silah-mühimmat, banknot, hatta canlı ve cansız insanları en ücra köşelerden bulup çıkartıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 00:30 - 11/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Suçluların korkulu rüyası olan polis köpekleri, toplumsal müdahalede emniyet güçlerimizin vazgeçilmezi. Uzun ve zorlu bir eğitim sürecinden geçen bu köpekler, bomba, uyuşturucu, silah-mühimmat, banknot, hatta canlı ve cansız insanları bile bulup çıkartıyor. Ankara Gölbaşı'nda Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu İle Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Köpek Eğitim Merkezi kapılarını Yeni Şafak'a açtı. Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdür Yardımcısı Kerem Gökay Öner, polis köpeklerinin eğitim sürecini anlattı.



AMAÇ OYUNCAĞINI BULMAK

Öner, “Aslında köpek ararken, amacı oyuncağını bulmak. İşte burada oyun oynama iç güdüsüyle avlanma iç güdüsünü eşleştirerek bu kokuyu hafızasına tanıtıyoruz. Biz oyuncağıyla o maddeyi eşleştirdiğimiz için görevi oyun sanıyor ve bundan sıkılmıyor" dedi. Yavru köpeğin eğitimi, anne sütünden kesildikten 45 gün sonra başlıyor. 12 aylık eğitim 4 aşamadan oluşuyor. Köpekler bu dönemde 3 ayda bir teste tabi tutuluyor. Testlerde istenileni karşılamayan, aşırı agresif veya çok ürkek olanlar eleniyor. Başarılı olan köpekler süreci tamamlayarak polis köpeği görevini üstleniyor. Eğitim sürecinin ilk 3 ayında köpek, yakın çevreye uyum sağlama, insanlara alışma ve yakın çevredeki nesnelere tepkisinin azaltılması aşamalarından geçiyor.



Köpekler, üçüncü aydan sonra farklı yerlere, insanlara, kapalı alanlara, açık alanlara, sesli ortamlara alıştırılıyor. Altı-dokuzuncu aylarda ise eğitim ağırlaşıyor. Köpekler bu aylarda koku duyularını etkin kullanmayı öğreniyor. Burunlarıyla arama, bulma güdüsü arttırılıyor. 12 ay sonunda köpekler alanlara ayrılıyor. Başarı sergiledikleri alanlarda en iyisi olmak üzere eğitilmeye başlanıyor. Branş eğitimi sürecinde köpekler, her ortamda motivasyonunu kaybetmeden komutlara uymasına yönelik eğitimden geçiriliyor. Branş eğitimiyle birlikte toplam eğitim süresi, 14 ila 16 ayı buluyor. Köpekler, Bu sürenin sonunda, idarecileriyle birlikte göreve başlıyorlar.



EN ZORU KADAVRA EĞİTİMİ

Polis köpeklerinin branş eğitimi süreleri şöyle: Uyuşturucu madde arama (12 Hafta), patlayıcı arama (14 Hafta), silah-mühimmat Arama (14 Hafta), kadavra arama (6 Ay), canlı insan arama (6 Ay), banknot arama (12 Hafta), özel operasyon (12 Hafta), asayiş devriye (8 Hafta), çay ve tütün arama (8 Hafta), şehir içi iz takibi (3+3 Ay).









Köpek değil görev ortağı

Polis köpekleri tamamen görev odaklı yetiştiriliyor ve idarecisinin komutundan çıkmıyor. Polis için köpekler onların görev ortakları. Her köpek, idarecisiyle birlikte eğitime alınıyor. Birbirlerinden sorumlu olarak eğitim sürecini tamamladıktan sonra ikisi birlikte görev yerlerine tayin ediliyor. Köpekler, ortalama 8 ila 9 yıl arasında çalıştıktan sonra emekli oluyor. Emekli polis köpekleri görev aldığı ortağı, idarecisi tarafından sahipleniliyor.







#Bomba avcısı
#köpek
#dedektör
8 yıl önce