|

Bomba yurt dışı kaynaklı

Beşiktaş’ta 37’si polis 44 kişinin şehit olduğu terör saldırısında kullanılan bombanın en güçlü askeri patlayıcı olan İngiliz menşeli TNT ve RDX karışımı fabrikasyon tipi olduğu kesinleşti. Güvenlik güçleri, bombanın askeri birimlerde özel bulunan malzeme olması ve TNT ile RDX’i bir araya getirme kabiliyetinin üst düzey askeri personel bilgisi gerektirdiği için terör saldırısında yabancı devlet izi arıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 15/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 03:22 - 15/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Terör örgütü PKK tarafından Beşiktaş'ta düzenlenen iki terör saldırısını çok boyutlu olarak incelemek üzere güvenlik güçleri, özel ekip kurdu. Özel ekibin yaptığı incelemeler sonucu, hain saldırıda en güçlü askeri patlayıcı olan TNT - RDX karışımı fabrikasyon tipi bomba kullanıldığı kesinleşti.



ÜST DÜZEY ASKERİ BİLGİ GEREKTİRİYOR


Güvenlik güçlerinin, bombanın TNT - RDX çıkmasının ardından, 37'si polis 44 kişinin şehit olduğu hain terör saldırısında yabancı devlet izi aradığı ifade edildi. Hain terör saldırısında 400 kilo bomba Chevrolet Aveo marka araca yüklenerek patlatılmıştı.


İngiliz menşeli olan TNT - RDX'in askeri birimlerde özel olarak bulunduğu ve ele geçirmenin zor olduğu ifade edildi. Bu bomba türünde TNT ile RDX'in birleştirilmesinin de üst düzey askeri personel bilgisi ve tecrübe gerektirdiği belirtildi. Güvenlik güçlerinin bu bilgiler doğrultusunda, hain terör saldırısında yabancı devlet izi aradığı öğrenilirken, bombanın Suriye'de PKK'lı teröristlere teslim edildiği düşünülüyor. Ayrıca patlamada araçtaki bombanın etkisini arttıran ve daha önce güvenlik güçlerinin karşılaşmadıkları türden üçüncü bir kimyasal madde izine de rastlandı.



Kimyasal bir patlayıcı olan TNT, bomba yapımında patlayıcı madde olarak kullanılıyor. RDX ise, sadece laboratuvar ortamında üretiliyor. TNT ve RDX askeri amaçlı patlayıcılar kategorisinde yer alırken, ikisi de, hassas olmayan patlayıcılardan.



ASKERİ DİNAMİT OLARAK GEÇİYOR


Hain saldırıda kullanılan bomba, askeri dinamit olarak geçerken, yüzde 75 RDX, yüzde 15 TNT ve yüzde 10 duyarlılığı azaltıcı ve yoğuruculardan (plastik maddelerden) meydana gelen bir patlayıcı madde bileşiğinden oluşuyor. TNT'nin ayrıca darbelere karşı nispeten dayanıklı olduğu, tek tüfek mermisi isabetiyle patlamasa da, makinalı tüfek ateşiyle patlayabileceği ve uzun süre bozulmadan saklanabileceği belirtiliyor.



GÜNGÖREN VE REYHANLI'DA KULLANILDI


TNT - RDX ile güçlendirilmiş bomba, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu suikastları ile Güngören saldırısı, Ulus Anafartalar Çarşısı'na düzenlenen bombalı saldırıları ve Reyhanlı saldırısında da kullanıldı. Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı kuvvet komutanlıklarında görevli sivil ve askeri personeli taşıyan servis araçlarına yönelik saldırıda da RDX türü patlayıcıya rastlandı.



Teröristlerin kimlikleri belirlendi


Adli Tıp Kurumu tarafından Beşiktaş'ta biri bombalı araç, diğeri canlı bomba yöntemiyle düzenlenen terör saldırılarına ilişkin incelemeler kapsamında, yeni bulgulara ulaşıldı. İncelemelerde, saldırıyı gerçekleştiren iki teröristin kimlikleri tespit edildi. Ancak yetkililer bu aşamada intihar saldırısını yapan teröristlerin kimliklerini açıklamayacaklarını bildiriyor. Öte yandan, soruşturma kapsamında gözaltına alınan 13 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor.




#Beşiktaş
#TNT - RDX
#Bombalı saldırı
7 yıl önce