|

Bu ihanet hepimize

Paralel yapının hayali terör örgütü ismiyle binlerce kişiyi 3 yıl boyunca dinlemesi toplumda infiale yol açtı. Listede ismi olan siyasetçi, gazeteci, yazar, STK temsilcileri ve işadamları bu tablonun büyük bir vehamet olduğunu belirtti. Listedeki isimler, karanlık komploya büyük tepki göstererek, ihanetin sadece kendilerine değil tüm Türkiye'ye olduğunu söyledi

Cihat Arpacık
00:00 - 25/02/2014 Salı
Güncelleme: 00:07 - 25/02/2014 Salı
Yeni Şafak
Bu ihanet hepimize
Bu ihanet hepimize

Hayali örgüt isimleriyle paralel yapı tarafından yaklaşık 3 yıl boyunca dinlenen isimler, herkesin, tehlikeli ve ucube yapılarla karşı karşıya olduğunu belirterek, 'Herkes bunu görmeli. Herkes asıl şimdi, 'tehlikenin farkında mısınız?' diye haykırmalı' diyor.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay:
Görüyorsunuz işte, ne diyebilirim ben. Şu anda bir değerlendirme yapmam gerekmez, esasen değerlendirilecek bir şey de yok. Yani her şey ortada.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüsyein Çelik:
İnsanların eşiyle, çocuklarıyla, yakınlarıyla konuşmasını bile illegal şekilde dinlerseniz bunu hiç kimseye izah edemezsiniz ve bu çok büyük bir ahlaksızlıktır, hukukta, örfte yeri yoktur. Hele hele 7 bin kişilik bir orduyu dinlemek hangi maslahat gereğidir, hangi akılla bu izah edilebilir bunu bilemiyorum. Liste ortaya çıktığına göre bunu kimler, kimin talimatıyla hangi ama yönelik olarak yaptılar. Bu da araştırmalar sonucu ortaya çıkar ve geniş bir kitle belki zan altında kalmaktan kurtulur ve hem de mesele olması gereken zemine oturtulur. Öyle bir paranoyak bir hal aldı ki insanlar, çok masum şeyler için bana ziyarete gelenler, bir bakıyorsunuz telefonundaki pili çıkarıyor. Pil içindeyken dinlenebiliyor, bu olmadı ortam dinlemesi olabiliyor. Akla hayale gelmez yüz yüze görüşmelerde mikro kameralarla insanlar çekiliyor.
HERKES TEHLİKEYİ GÖRDÜ
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut:
Bu dinlemeler temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına bizim yaptığımız yasalara da aykırı. Kişilik haklarına saldırıdır. Türkiye'nin bu noktaya gelmesi yani hukuk dışı yapılanmalarla gerek adliyelerde gerekse emniyetteki haksız ve hukuksuz dinlenmesi doğrusu geldiğimiz noktada Türkiye'ye yakışmıyor.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner:
Paralel yapının herkesi dinlediği anlaşılıyor. Paralel yapının ne kadar tehlikeli olduğunu söylediğimizde bize inanmayanlar bugün çıkan dinleme olayı karşısında nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu ürpererek görmüşlerdir.
PARALELİ DEĞİL HÜKÜMETİ SUÇLADI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
Biz zaten dinleniyoruz. Bunu Sayın Erdoğan kendi grup toplantısında açıkladı. Hatta o kadar net açıkladı ki 'Ey Kılıçdaroğlu, senin nefes alışını bile takip ediyoruz' dedi. Bildiğimiz bir olay. Benim merak ettiğim, bu kadar kişi dinlenirken hükümet neredeydi? Bu ülkede hükümet var mı, yok mu? Ülkeyi yönetiyorsunuz, birileri gelip sizi kandırıyor, siz de şimdi itiraf ediyorsunuz. O zaman siz o koltukta oturamazsınız. Sizin şikayet etmeye hakkınız yok. O koltukta oturan adam sorunları çözer.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi:
Eğer böyle bir dinleme yapılmışsa derhal bu soruşturulmalı, bunun üzerine gidilmelidir. Bu soruşturma yapılmalı ama bu dinlemelere müsaade eden, ses çıkarmayan, göz yuman kamu görevlileri, bakanlar hakkında da gerekli soruşturma yapılmalıdır.
HUKUSUZLUĞUN GÖSTERGESİ
Mehmet Emin Ekmen:
Bu dinlemeler apaçık hukuksuzluğun bir göstergesidir. Dinlendiğime şaşırdım. 17 Aralık operasyonu başarılı olsaydı bizi terör örgütü elemanları diye göz altına alacaklardı. Hukuki işlem başlatacağım
Acaba kaç isim var
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:
MHP Genel Merkezi'nin dinlenildiğini biliyoruz. Bunu, medya aracılığıyla düşüncelerimizi aktaramadığımız kesimlere, bu dinleme vasıtasıyla aktarıldığını kabul ettiğimiz için, hoşgörüyle karşılıyoruz.
HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel:
Dinleme konusu yeni bir şey değil. Türkiye'de biri bizi gözetliyor diyeceğimiz bir noktada çok uzun süredir yurttaşların hepsinin neredeyse dinlendiğine dair yaklaşımları var. Artık buna bir nokta koymak gerekiyor. Bu çok hukuksuz, kabul edilebilir bir durum değil. 7 bin kişinin dinlediği yer alıyor bu listede. Bu bir liste, acaba kaç liste var?
Tele kulak listesinin devamı var
Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert:
Bu büyük bir skandal, yani bir dosya bulmuşlar o dosyaya dinlemek istedikleri herkesin adını koymuşlar. Bu dosya kapsamında yaklaşık 7 bin kişiyi dinlemişler. Bu 7 bin kişinin yaklaşık 3 binini açıkladık. Muhtemelen devamı da gelecek. Bu yargıdaki ve emniyetteki paralel örgütlenmenin çalışma tarzını ortaya çıkartıyor. Birtakım sonuçlara ulaşmak için bunların bir kısmı şantaj amaçlı yani birtakım görüşme kayıtlarını ortaya çıkarıp daha sonra siyasi veya başka maksatlar için kullanma amacı taşıyor. Neresinden bakılırsa bakılsın büyük bir olay ve Türkiye tarihinin en büyük telekulak skandalı aslında. Bunun dışında başka paketler var. 3-4 tane pakette bu dinleme sayısının 20 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Listedeki diğer 4 bin kişinin isimlerine de ulaşırsak açıklayacağız.
RUHSAL CİNAYET İŞLENİYOR
Gazeteci Fuat Kozluklu:
Dinlemeyle ruhsal cinayet işliyorlar. Türkiye acınası, kaygı verici, tehlikeli ve ucube gibi yapılarla karşı karşıya. Herkes bunu görmeli. Demokrat ve yurtsever olduğunu söyleyen herkes, asıl şimdi 'tehlikenin farkında mısınız' diye haykırmalı. Bu işin içinde en küçük rolü olan bile, en büyük role sahip olanla aynı kategoride aynı hesabı ödemelidir, ödettirilmelidir.
Prof. Dr. Mithat Sancar:
Bu sadece bir dinleme olayı değildir. Paralel yapı, devlet veya devlet içinde bir gücün ülkede belli bir proje çerçevesinde bir faaliyet yürüttüğünün açık işaretidir. Dinleme üzerinden kapsamlı bir planın adım adım yürütülmesidir.
Şarkıcı Metin Şentürk:
Belki şarkı dinlemek istemişlerdir. Bu ülkede maalesef bazı şeyleri mecburen kanıksıyoruz. Haklarımızı kullanamıyoruz.
Yazar Sadık Yalsızuçanlar:
Dinlendiğimi yeni öğrendim. Zaten insanlarda bir paranoya oluşmuştu.
Gazeteci Yaşar Taşkın Koç:
Türkiye'de gazetecilik yapınca özellikle de gençken diyorsunuz 'devlet dinlemiştir', biraz daha orta yaşlarda 'derin devlet' diye bir şeyle karşılaşıyorsunuz. Bugün de 'paralel devlet' diye bir şey çıkmış dinlemiş. Bir akıl hastalığıyla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Ama bir yandan da bu akıl hastalığı az daha 25 Aralık'ı da başarsaydı Türkiye'yi teslim alacaktı. Herkese geçmiş olsun.

10 yıl önce