|

Bu saldırıları püskürtürüz

Dolardaki hareketliliğin geçici olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin kazanımlarını ortadan kaldırmak isteyenlere meydan okudu: Bugüne kadar nasıl püskürttüysek bundan sonra da bu saldırıları püskürtürüz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:58 - 24/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım geleneksel MÜSİAD iftarında konuştu.
Başbakan Yıldırım geleneksel MÜSİAD iftarında konuştu.

Kuru yönetecek, kontrol altına alacak mekanizmaların ellerinde olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, yükselişle ilgili bütün ilave tedbirlerin alındığını belirtti. Bazı çevrelerin Türkiye’nin son yıllardaki kazanımlarını ortadan kaldırmayı hedeflediğini vurgulayan Yıldırım şöyle konuştu: “Yağma yok, karşınızdaki Recep Tayyip Erdoğan ve onun arkadaşları. Bugüne kadar nasıl püskürttüysek bundan sonra da bu saldırıları püskürtürüz. Tedbirlerimizi alıyoruz rahat olun”

SERBEST PİYASA DEVAM EDECEK

Geleneksel MÜSİAD Ankara İftar programına katılan Yıldırım burada bir konuşma yaptı. Merkez Bankası’nın halen yaptığı ve daha sonra yapacağı işler olduğunu kaydeden Yıldırım, kendilerinin de piyasaların, reel sektörün ihtiyaçlarını dikkate alarak ilave tedbirleri aldıklarını ifade etti. Yıldırım, dövizdeki dalgalanmaya ilişkin, “Türkiye serbest ekonomi uygulayan bir ülke. Bu durumun değişmesi söz konusu değildir. Serbest piyasa ekonomisi her şart ve halde devam edecektir. Bugünlerde bir takım tezviratlar var; sermayeye kontrol gelecek, sabit kura geçilecek gibi akla ziyan dedikodular almış başını gidiyor. Türkiye bunu hak etmiyor. Hükümet, konularına hakimdir” dedi.

ZERRE SAPMA YOK

Mali politikalarda zerre kadar sapma söz konusu olmadığını vurgulayan Yıldırım, Maliye Bakanlığı’nın ödenecek her kuruşun nasıl karşılanacağının hesabını yaptığını ve buna göre uygulamalarını devam ettireceğini kaydetti. Vatandaşların döviz kuru arttığında haklı olarak “biz ne yapacağız?” diye sorduğunu belirten Yıldırım şöyle devam etti: “İşinize devam edeceksiniz. 2017 için neler söylendiğini hatırlayın, ne kadar moral bozucu bir tablo çizildiğini hatırlayın ama günün sonunda ülkemiz büyüdü, firmalarımız büyüdü”

İŞ BAŞINDA GÜÇLÜ BİR İKTİDAR VAR

AK Parti iktidarları olarak 2002’de tek başına iktidara gelmelerine rağmen 15 yılda nelerle karşılaştıklarını, hangi badirelerden geçtiklerini hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu: “İşte 16 Nisan halk oylamasına bizi götüren sebepler, milli iradeye karşı zaman zaman meydana gelen kalkışmalardır, vesayet meraklarıdır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bunu gördük, daha sonra yargı darbe girişiminde, iktidar partisinin kapatılma davasında, Gezi olaylarında bunu gördük ve nihayet en beterini de 15 Temmuz alçak darbe girişiminde gördük. Halbuki iş başında güçlü bir iktidar var. Millet iradesinin neredeyse yüzde 50’sinin desteğini almış bir iktidar olmasına rağmen maalesef eski hastalıklar, alışkanlıklar hiç peşimizi bırakmadı. Bir yandan bu vesayet odaklarıyla mücadele ederken bir yandan da ülkemizin kalkınması, büyümesi, milletimizin arzu ettiği refahı yakalaması için de var gücümüzle çalışıyoruz. Bunların sonucunu da elhamdülillah gördük”

DİK DURDUĞUMUZ İÇİN SALDIRIYORLAR

Yıldırım, Türkiye’nin, AB ve ABD ile de ilişkilerinin mükemmel olduğunun söylenemeyeceğini belirterek şunları kaydetti: “Sizin ülkenizi, milletinizi parçalamaya çalışan, topraklarınıza göz dikmiş, istikrarsızlık getirmeye azmetmiş terör örgütlerine kol kanat gererseniz Türkiye’den dostluk beklemeyin. Türkiye dik durduğu için, milletinin, bölgedeki halkların hakkını, hukukunu koruduğu için hazımsızlık var. Olay bundan ibaret yoksa ekonomik gerçeklik bakımında gelişmiş ülkelerin daha önünde bir Türkiye var.”

  • Dış kaynaklı teşebbüsler
  • 10 Haziran’da 2018’de büyüme rakamlarının açıklanacağını hatırlatan Yıldırım, 2018 ilk çeyrek büyümesinin yüzümüzü güldüreceğini söyledi. 2018 ve 2019’da Türkiye’nin büyümeye devam edeceğini kaydeden Yıldırım şöyle devam etti: “Birkaç ay içerisinde petrol fiyatı 80 dolara yaklaştı, birkaç ay içerisinde ABD faizi 3.40’a geldi. Bunlar bizim kontrolümüzde olan gelişmeler değil. Bunların getirdiği bir olumsuzluk var ama onun dışındakiler tamamen seçim ortamında Türkiye’deki piyasaları bozmaya yönelik teşebbüslerdir, iç ve dış kaynaklı teşebbüslerdir.

Neredeyse zil takıp oynayacaklar

“Öyle kur sabitlenecekmiş, sermayeye müdahale edilecekmiş, paralara el konulacakmış gibi akla ziyan dedikodular yayılıyor” diyen Yıldırım şöyle konuştu: “Maalesef seçime giderken siyasi rakiplerimiz 'dolar şu kadar oldu' diye neredeyse zil takıp oynamadıkları kaldı. Ballandıra ballandıra 'daha da artacak daha da artacak...' Artacak da sana ne faydası olacak. İktidara talip oluyorsan senin doların geçici dalgalanmasından bir çıkarcılık yapman vatanseverlik değildir. Vatanseverlik, ülkemiz üzerinde oyun oynamaya çalışanlara hep birlikte karşı koymaktır”

ENDAZEYİ KAÇIRDILAR

Kendilerini ölçüsüz vaatle suçlayanların şimdi endazeyi kaçırdığını ifade eden Yıldırım “Adeta yarışa girdiler vaatlerde. Her gün yeni bir vaat. İyi de tamam dilin kemiği yok, söylersin. Güneşi sağ elinize vereceğim, ayıda sağ elinize vereceğim söyle. Ama önemli olan alıcı var mı ona bakacaksın. Biz vatandaşlarımıza karşı hep doğruları söyledik. İnsanların hayalini gerçeğe dönüştüren işler yaptık” dedi.

  • Yükselişin temeli yok
  • Türkiye’nin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında birçok göstergede açık ara daha iyi durumda olduğunu belirten Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Borcun milli gelire oranına bakarsanız en düşük seviyede seyreden ülkeyiz. Hangi göstergeyi ele alırsanız alın durum böyle. Peki Türkiye’de neden bugünlerde bir kriz fısıltısı yayılmaya çalışılıyor? Kur neden hareketlendi? Bunun üzerinde düşünmemiz gerekiyor. Reel sektör yüzde 7,4 büyümesi, siz yaptınız. Bu bir illüzyon değil, üreterek yaptınız. Aldığımız tedbirlerle yapısal reformlarla bunu başardık. Siz ürettiniz, ihtiyacınız olan düzenlemeleri biz yaptık. Reel sektörle el sıkıştık, yeniden yapılandırma yaptık, işverenlere destekler verdik. İstihdama yönelik teşviklerimizi ortaya koyduk hatta proje bazlı teşvik sistemini devreye aldık. Bu nedenle de geçtiğimiz günlerde toplam 135 milyar lira olan 23 projeye onay verdik”

#Binali Yıldıırm
#Dolar
#Faiz
6 yıl önce