Bursa'da keşfi böyle yaptılar

Yeni Şafak
09:213/05/2016, Salı
G: 3/05/2016, Salı
Diğer
Bursa'daki terör saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın, keşif yaparken çekilen görüntüleri ortaya çıktı.
Bursa'daki terör saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın, keşif yaparken çekilen görüntüleri ortaya çıktı.

Canlı bomba Eser Çali'nin eylemden iki gün önce Ulu Camii önünde yaptığı keşif görüntüleri kameralara takıldı. Saldırıda kullanılan patlayıcı ise Mardin'de hazırlanıp kurye ile İstanbul'a gönderilmiş​.

Mithat Tunç'la Ulu Camii çevresi ve yakınlarında keşif yaptığı saptandı. Bursa Ulu Cami'nin hemen yakınlarında canlı bomba eylemini gerçekleştiren "Asya Gildağ" kod adlı Eser Çali'nin, eylemden iki gün önce cami çevresinde keşif yaptığı ortaya çıktı. 24 yaşındaki Çali'nin Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nden (DTCF) 3. sınıfta ayrıldığı ve 2012'de terör örgütü PKK'ya katıldığı belirlendi.



Milliyet'in haberine göre, TAK'ın üstlendiği canlı bomba eyleminden iki gün önce eylem yeri ile ilgili keşif çalışmaları yapıldığı anlaşıldı. Soruşturma dosyasında yeralan görüntülerde, saldırıyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkarıldı. Görüntülere göre, "Sultan Yıldız" sahte kimliğini kullanan Çali'nin beraberinde Mithat Tunç'la Ulu Camii çevresi ve yakınlarında keşif yaptığı saptandı.



Olay yeri ve çevresinden elde edilen görüntülerin analiz edilmesinden sonra Çali ve Tunç'la, Tunç'un arkadaşı K.O.'nun Atatürk Caddesi üzerinde bir telefon mağazasına giderek telefon aldıkları anlaşıldı. Telefonun olaydan sonra bulunan telefon olduğu anlaşıldı.





Çantayı da aldı


Canlı bomba Çali'nin olaydan iki gün önce yine Tunç ve K.O. ile birlikte aile görüntüsü altında Ulu Cami, Osmangazi Metro İstasyonu çevresinde dolaşarak keşif yaptığı tespit edildi.



Olayın ardından canlı bomba eylemcisi Çali'nin bağlantıları araştırıldı. Eylemcinin 2012'de PKK'ya katıldığı belirlendi. Çali'nin, bir dönem Ankara Üniversitesi DTCF'de öğrenim gördüğü ve 3. sınıfta okuldan ayrıldığı anlaşıldı. Olayda kullanılan patlayıcının Mardin'de hazırlandığı ve Emine K. tarafından Mardin'den İstanbul'a getirildiği, ardından Bursa'ya gönderildiği belirlendi. Çali'nin Bursa'da kaldığı evin Tunç tarafından kiralandığı ve patlayıcının 14 Nisan'da bu evde Çali'ye teslim edildiği saptandı. Araştırmalarda Emine K.'nın 2012'de PKK'ya katıldığı ortaya çıktı.



Araştırmalarda, canlı bombanın üzerinde bulunan kimliğin gerçek sahibi olan ve Afyonkarahisar'da yaşayan Sultan Yıldız'ın da Emine K.'nın arkadaşı olduğu belirlendi. Yıldız'ın sorgusunda, arkadaşı Emine K.'nın istediği için kimliğini geçici olarak verdiğini anlattığı öğrenildi.



Soruşturma çerçevesinde olay yerinde elde edilen deliller arasındaki cep telefonunda yapılan incelemede Çali'nin Viranşehir'de yakalanan Suriyeli İsa Casım ile görüşmeler yaptığı belirlendi. Casım'ın, PYD ile bağlantısı olan ve insan kaçakçıçığı yapan Ali Abdo ile bağlantısı tespit edilmişti. Abdo'nun Casım'ı arayıp Çali'nin Bursa'ya gönderilmesi talimatını verdiği, bu talimat üzerine Casım'ın Çali'nin Bursa'ya gitmesini organize ettiği ortaya çıkarılmıştı.








#Bursa
#Eser Çali
#Mithat Tunç
#Mardin
#İstanbul