|

Büyükelçiler atanacak

Anayasa değişikliği referandumu öncesinde diplomatik kriz yaşanan Hollanda’yla ilişkiler normale dönüyor. İki ülkenin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Stef Blok, karşılıklı büyükelçi atayacaklarını belirtti.

Haber Merkezi
04:00 - 1/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:54 - 1/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Mevlüt Çavuşoğlu ve Stef Blok, karşılıklı büyükelçi atayacaklarını belirtti.
Mevlüt Çavuşoğlu ve Stef Blok, karşılıklı büyükelçi atayacaklarını belirtti.

16 Nisan 2017 tarihindeki Anayasa değişikliği referandumu öncesinde seçim kampanyası için Hollanda’yı ziyaret edecek olan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermeyen Hollanda ile ilişkiler normale dönüyor. Kriz sonrasında büyükelçilerini geri çeken Türkiye ve Hollanda, yeni bir adım atıyor. Avusturya’nın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı kapsamında üye ve aday ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen Gymnich toplantısı için Viyana’da bulunan Çavuşoğlu, İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanı Simon Coveney’in yanı sıra Hollandalı mevkidaşı Stef Blok ile ayrı ayrı bir araya geldi. Çavuşoğlu, basına yaptığı açıklamada Gymnich toplantısında birçok konunun ele alındığını, Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere küresel sorunların konuşulduğunu aktardı.

FAYDALI BİR GÖRÜŞME OLDU

Çavuşoğlu, toplantı çerçevesinde ikili görüşmelerde de bulunduğunu belirterek, “Hollandalı mevkidaşım Stef Blok ile görüştük ilk defa, çok faydalı bir görüşme oldu” dedi. Sosyal medya hesabı üzerinden Hollanda Dışişleri Bakanı Blok ile yaptığı görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi paylaşan Çavuşoğlu, “Hollandalı mevkidaşım Stef Blok ile Viyana’da görüştük. İlişkilerimizi normalleştirme kararımız çerçevesinde büyükelçilerimizi en kısa sürede atamaya karar verdik” ifadelerini kullandı.

BLOK EKİM’DE GELECEK

Blok’un Ekim ayı başında ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini de ifade eden Çavuşoğlu, birlikte çekilmiş bir fotoğraflarını da Twitter’dan paylaştı. Çavuşoğlu, İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanı Coveney ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak da “Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz ile üst düzey ziyaretlerimizi artırmak konusunda mutabık kaldık” değerlendirmesinde bulundu.

İDLİB İÇİN FELAKET OLUR

Çavuşoğlu, Gymnich toplantısı öncesi basına yaptığı açıklamada, “İdlib’de saldırı olacağına ilişkin bir endişe var, biz de bu saldırıyı durdurmak için çaba sarf ediyoruz. Bildiğiniz gibi Savunma Bakanımız ve MİT Başkanımızla Moskova’ya da gittik. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Türkiye’ye geldi. İran’da üçlü zirve var Soçi formatında. Diğer muhataplarımızla da konuşuyoruz, böyle bir saldırı Suriye için, İdlib için felaket olur” diye konuştu.

  • Biz S-400’leri aldık nokta!
  • Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin S-400’lere ilişkin tutumuna da değinerek, “ABD, son zamanlarda yalnız S-400’ler ya da savunma sistemine ilişkin değil, her konuda, her müttefikine baskı yapıyor. Almanya’ya diyor ki; Rusya’dan niye gaz alıyorsun benden al, yüzde 25 daha pahalı olsa da diğer ülkelere başka türlü baskı yapıyor. Bu yeni yönetimin müttefiklerine ve dostlarına davranış biçimi gerçekten herkesi rahatsız etmeye başladı. Böyle bir dostluk olmaz, böyle müttefiklik de olmaz” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Biz S-400’leri aldık, nokta. Bundan sonra bunun tartışması olmaz. Acil ihtiyacımız var, aldık. Biz alırken de özellikle NATO’ya ve müttefiklerimize yönelik tehdit oluşturmaması içinde gerekli hassasiyeti gösterdik. Müttefiklerimiz bize satsaydı onlardan alırdık. Bırakın bize satmayı, biliyorsunuz sınırımızdaki bataryaları bile zamanında çektiler. Dolayısıyla Biz hava sahamızı korumak zorundayız. Kendimizi, milletimiz ve toprağımızı korumak bizim asli görevimiz” ifadelerini kullandı
#Hollanda
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Stef Blok
6 yıl önce