|

Çamlıca Camisi'nde sona doğru

İstanbul’un tarihi ve kültürel öneme sahip camileri arasında yerini alacak olan Çamlıca Camisi’nin, kaba inşaatında sona gelindi. Cami, söz verildiği gibi Kadir Gecesi’nde hizmete açılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 20:50 - 23/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olacak Çamlıca Camisi için geri sayım başladı. 1 Temmuz 2016 Cuma gününe rastlayan Kadir Gecesi'nde ibadete açılması planlanan caminin kaba inşaatı yüzde 90 oranında bitti.



72 METRELİK DEV KUBBE


Caminin, 90'ar metre uzunluğundaki bir ve iki numaralı minarelerin külahları takılırken diğer minarelerin külahlarının takılması için uygun hava durumu bekleniyor. Caminin kapalı bölümünün üzerini kapatacak, 72 metre yüksekliği ve 35 metrelik çapı olacak, dev kubbenin yapımı ise hızla sürüyor. Caminin avlu kısmında 21, “son cemaat” adı verilen caminin giriş kısmında ise 9 kubbe olacak. Cami kompleksinde irili ufaklı toplam 70 kubbe bulunacağı belirtildi.





EN BÜYÜK CAMİ KOMPLEKSİ


Öte yandan caminin bulunduğu bölüme geliş gidişi sağlayacak Çamlıca Tünel inşaatlarının da yapımının hızla sürdüğü öğrenildi. Bu yıl Kadir Gecesi'nde hizmete açılması planlanan cami bittiğinde Türkiye'nin en büyük cami kompleksi olacak. Cami 50 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde planlandı. Kompleksin içinde ayrıca sanat atölyeleri, kütüphaneler ve konferans salonları bulunacak. Camiyi süsleyecek hat yazıları, cami süslemeleri ve mermer işçilikleri için ayrı ayrı oluşturulan ekiplerin, Türkiye'nin çeşitli illerinde 10 ayrı atölyede çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Hazırlanan eserlerin kaba inşaatların tamamlanmasıyla şantiyeye getirilerek hızla yerlerine takılacağı öğrenildi. İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, “Burada sadece bir cami inşaatı değil, konferans salonları, sanat atölyeleri ile dev bir kompleks yapıyoruz. 2016 yılının Kadir Gecesi'nde söz verdiğimiz gibi camiyi hizmete açacağız” dedi.


#Çamlıca Camisi
#Çamlıca Tünel inşaatları
#Kadir Gecesi
8 yıl önce