|

Çatı aday İhsanoğlu

Bahçeli’nin listesindeki sürpriz isim Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. Muhalefetin çatı adayı olarak cumhurbaşkanlığı seçimine giren İhsanoğlu, İstanbul’dan aday gösterildi. Durmuş Yılmaz, Ümit Özdağ da listede yer aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:32 - 8/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

MHP'de bir süredir konuşulan sürpriz aday belli oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimine MHP ve CHP'nin ortak odayı olarak giren Ekmeleddin İhsanoğlu MHP'den İstanbul 2. Bölge 1. sıradan aday gösterildi.CHP'den de adaylık teklifi alan ancak kabul etmeyen İhsanoğlu, MHP'nin en büyük sürprizlerinden birisi oldu. Bahçeli, diğer önemli isimler eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Ümit Özdağ'ı da listeye aldı.



ANAPLI ESKİ BAKAN LİSTEDE


ANAP döneminin bakanlarından Ahad Andican da MHP listesinde yer aldı. Andican, İhsanoğlu'nun aday gösterildiği İstanbul 2. Bölge 4. sıra adayı oldu. Mmerkez Bankası eski Başkanlarından, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski danışmanı Durmuş Yılmaz da Uşak'tan 1. sıra adayı oldu.



BAŞKANLIK DİVANI'NDA FİRE YOK


MHP'nin 15 kişilik başkanlık divanında hiç fire yok. Divan üyelerinin tümü, seçilebilecek yerden MHP milletvekili aday listesinde yer aldılar. Tuğrul Türkeş Ankara'dan aday olurken, Mustafa Çetin İstanbul'dan aday oldu. MHP'nin TBMM Başkanvekili Meral Akşener, İstanbul 3. bölgede 1. sıra adayı olarak yer aldı. Genel Başkan Yardımcılarından Semih Yalçın İstanbul, Grup Başkanvekili Oktay Vural ise İzmir'den aday. MHP'nin yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak da gösterdiği, Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Adana, partinin “2 numaralı ismi” olarak anılan, Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan İstanbul 2. Bölge 2. sıra adayı olarak listeye girdi.



BAHÇELİ'NİN RAKİPLERİ


1. SIRA ADAYI


MHP lideri Devlet Bahçeli'nin karşısına, partinin eski kongrelerinde genel başkan adayı olarak çıkan iki isim, Koray Aydın ve Ümit Özdağ da listede yerlerini aldı. Aydın Trabzon'dan, Özdağ ise Gaziantep'ten MHP listesine 1. sıradan girdiler.



OĞUL HABERAL ANKARA'DAN


Siyasi partilerin aday listelerini YSK'ya teslim edildiği gün İstanbul Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında gözaltına alınıp, sonradan serbest kalan, CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Haberal Ankara'dan aday oldu. Eski milli futbolculardan Saffet Sancaklı da Kocaeli 1. sıradan aday oldu.



Partinin ağır topları şokta!


MHP'de Partinin Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ilk sıraları aldılar. Antalya 1. sıra adayı Mehmet Günal, Aydın 1. Sıra adayı Ali Uzunırmak oldu. Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu Kayseri 1. sıradaki yerini korudu. Eski Grup Başkanvekili Mehmet Şandır aday gösterilmedi. MHP'nin listelerinde 6'i seçilebilecek yerlerden olmak üzere 40 kadın aday yer aldı. Başörtülü aday adaylarından Hediye Akdere listeye giremedi. Listede tek Alevi aday, Sadık Aslan, Amaya 2. sıradan aday gösterildi. Alevilere yönelik açılımlara rağmen, listelerde alevi kimliği ön planda kişilerin yeterince yer almaması dikkat çekti.


TBMM'de 52 sandalyesi bulunan MHP'nin 24. Dönem milletvekillerinden 20'si listedışı kaldı. Listeye giremeyenlerin arasında Özcan Yeniçeri, Faruk Bal, Sinan Oğan, Engin Alan gibi isimlerde bulunuyor.



#Ekmeleddin İhsanoğlu
#Durmuş Yılmaz
#Ümit Özdağ
9 yıl önce