|

Cerablus bayramı

IŞİD’ten temizlenen Cerablus'ta, terör tehlikesinden uzakta geçirilen ilk bayramın mutluluğu yaşanıyor. Sokaklarını çocuk seslerinin şenlendirdiği ilçede evlerine dönen halk, bir yandan eksiklerini gideriyor diğer yandan bayram ziyaretleriyle geçmişi yad ediyor. Türkiye’den gelen yardımlar ise aralıksız sürüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:52 - 14/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Fırat Kalkanı Operasyonuyla kontrolün sağlandığı Cerablus'ta halk normal hayatına dönüyor. Daha önce IŞİD'ın infazlarına şahitlik eden Belediye Meydanı bugün halkın yardım kolilerinin yolunu gözlediği bir umut meydanı. Cerablus halkı Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettar. Bu minnetini de ellerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarıyla gösteriyorlar. Cerablus halkı Türkiye'den huzurlarının ve yardımların devamını bekliyor.



AK GENÇLER MAZLUMLAR İÇİN SINIRLARI AŞTI


AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı, “Mazlumlar İçin Sınırları Aşan Gençlik” sloganıyla Cerablus'a yardım konvoyu ulaştırdı. Bin 500 koli gıda yardımı, 20 ton makarna, pirinç ve un ile bin 500 oyuncak, IŞİD'tan temizlenen Cerablus'a dönen halka dağıtıldı. Yardım kolileri ve oyuncak dağıtımı, IŞİD'tan geri alındıktan sonra Seçilmiş Mahalli Meclis'e ev sahipliği yapan IŞİD'ın eski şeriat mahkemesinin bulunduğu Belediye Meydanı'nda yapıldı. IŞİD'ın sigara içmek, sakal kesmek, saçı görünmek gibi türlü gerekçelerle infazlar yaptığı meydanın bugün Cerablus halkına umut olduğu gözlendi. Yıllardır devam eden savaştan yorgun düşen ve güvenlikli bölge umuduyla bölgeye dönen halk sıraya girerek gıda kolilerini evlerine götürdü. Yardımlardan memnuniyet duyduğunu ifade eden Cerablus halkı Türkiye'ye minnetlerini iletti. Cerablus'ta ellerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarıyla yardım konvoyunu karşılayan halk, “Erdoğan'a şükran duyuyoruz. Onu çok seviyoruz. Allah Erdoğan'a uzun ömür versin. Bizim olan toprakları bize geri verdi. Biz burada işgalci değiliz, asıl halkız. Türkiye'nin hep yanımızda olmasını istiyoruz” sözleriyle ortak çağrıda bulundular.



HER GÜN SICAK YEMEK


Bölgede yavaş yavaş hayat normale dönerken yardım kolilerinin yanısıra gazetecilerin Kurban Bayramı dolayısıyla şeker dağıttığı Cerabluslu kadın ve çocuklar, konvoyla beraber gelen AK Parti Gençlik Kolları üyeleri ve basın mensuplarına yoğun ilgi gösterdiler. Ellerindeki oyuncak ve erzaklarla kameralara poz veren çocukların mutlulukları gözlerinden okunuyordu. Kadınlar da aldıkları erzakları çocuklarıyla beraber evlerine taşıyorlardı. Bölge halkı, her öğün yemek dağıtan Kızılay ve Türkiye'den gelen yardımlara teşekkür ediyor. Kızılay, Kurban Bayramı için bağış aldığı 450 kurbanlık hayvanı bölge halkına dağıttı. Ailelere her biri 2'şer kilo olmak üzere 4 bin 300 paket kurban eti verildi. Yine Kızılay'ın Karkamış Gümrük Kapısı'na yakın Soylu bölgesinde 20 kişinin görev yaptığı büyük bir yemekhanesi de bulunuyor.



GAZETECİLERİN GÜVENLİĞİNİ ÖSO SAĞLADI


Gazeteciler Cerablus'a Karkamış Gümrük Kapısı'ndan girdi. Yoğun güvenlik aşamasından geçirilerek sınırı geçen basın mensuplarını ÖSO güçleri ve Sultan Murat Tümeni'nin Türkmen savaşçıları büyük bir mutlulukla karşıladı. ÖSO güçlerinin sağladığı güvenlik eşliğinde Cerablus'a giren gazeteciler, halen toprak alanlarda mayın bulunabileceğine karşı uyarıldı. IŞİD, PKK terör örgütünün Güneydoğu'da yaptığı gibi, bölgeyi ve evleri mayınlarla döşeyerek kaçmıştı. Cerablus'a uzanan yolda çatışmaların yarattığı yıkım yürek burkuyor. Paramparça olan evler, savaşın bitmesini ve yeniden inşa edilmeyi bekliyor. Evlerin üzerindeki mermi ve tahrip gücü yüksek silahların yarattığı delikler IŞİD'ın masum halka eziyet eden yüzünü bir kez daha ortaya koyuyor.



Tekrar inşa için buradayız


Yardım kolilerini Cerablus'a ulaştıran AK Parti Gençlik Kolları adına basın açıklaması yapan Başkan Vekili Abdülkerim Buğra Şimşek, “Türkiye'nin gençleri olarak dün Afrika'nın en uzak köşelerindeki kardeşlerimize destek olurken, bugün Cerablus'taki kardeşlerimizle birlikte bu toprakları sevgiyle, dostlukla ve yapay sınırların aramıza koyduğu hasreti bitirmişçesine yeni bir coşkuyla tekrar inşa etmek amacıyla buradayız” dedi.



CUMHURBAŞKANIMIZIN SELAMINI GETİRDİK


Şimşek, “Bugün Cerablus'a Tüm Türkiye'nin selamını getirdik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım'ın selamını getirdik. Yıllar sonra memleketine dönen kardeşlerimizin insani ihtiyaçlarını karşılamak için topladığımız insani yardımları, Küçük kardeşlerimize yaşadıkları acıları bir nebze olsun unutturmak ve yüzlerinde bir tebessüme vesile olmak amacıyla onlara hediyelik oyuncaklar getirdik” dedi.





#IŞİD’
#Cerablus
#Fırat Kalkanı Operasyonu
8 yıl önce