|

Cezaevini eğitim yuvası yaptılar

Yozgat Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlüler, açılan kurslar sayesinde bir meslek sahibi olarak tahliye oluyor.Okuma yazma, Kur'an, bağlama ve meslek edindirme kurslarıyla boş vakitlerini değerlendiren hükümlüler,ürettiklerini ise satıyor.

Yeni Şafak
13:51 - 21/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:02 - 21/01/2016 Perşembe
IHA

Yozgat Cezaevi Müdürlüğü, cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin tahliye olduklarında topluma kazandırılması amacıyla meslek edindirme kursları düzenliyor. Kursa katılan hükümlüler, cezaevinde boş zamanlarını değerlendirirken hem de bir meslek sahibi oluyor. Açılan kurslarda üretilen ürünlerin satışını yapan tutuklu ve hükümlüler, aynı zamanda gelir de elde ediyor. Cezaevi Müdürlüğü, meslek edindirme kurslarının yanında okuma yazma kursları, bilgisayar kurları ve Kur'an kursları, bağlama kursları gibi sosyal amaçlı kurslar da düzenliyor.



Açılan okuma yazma kurslarında 14 kursiyer okur yazarlık belgesi alırken, 13 kişi de yetişkinler ikinci kademe eğitim başarı belgesi aldı. 65 hükümlü açıköğretim okulu, 110 hükümlü açıköğretim lisesi, 20 hükümlü ise açık öğretim fakültesinde eğitimlerini sürdürüyor. 8 hükümlü ise örgün eğitimde Bozok Üniversitesi lisans ve ön lisansta eğitimlerine devam ediyor. Meslek edindirme kurslarında ise elektrik kumanda teknikleri kursları, aşçı çırağı kursları, düz dikiş makinesi kursu, trikotaj kursları düzenleniyor.


Trikotoj kursuna katılan 14 kadın hükümlü, ürettikleri ürünleri satarak gelir elde ettiklerini söyledi.




Kadın hükümlüler, açılan kursların kendileri açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Biz burada kurslarda çalışıyoruz. Kursların hem burası hem de dışarı için bize çok büyük faydası var. Müdürlerimiz sağ olsunlar bize böyle imkanlar sağladılar. Maddi açından çok faydası oluyor. Bunları ördükten sonra satışa çıkarabiliyoruz. Ailemize gönderebiliyoruz. Bu kursta biz daha çok bebek battaniyesi, bebek kıyafetleri, şal, elbiseler, ceketler yapabiliyoruz. Buradan çıktığımız zaman bunların fabrikasında da çalışabiliriz, artık kendimize atölye de açabilme imkanımız oluyor. Sertifika veriliyor. Meslek sahibi olarak bize geleceğimizi sağlıyorlar. Burada cezamızı tamamlıyoruz ama bizim iyi halli olarak topluma kazandırmak için bizi bu şekilde kurslar açılıyor. Burası bir son değil bizim için yeni bir başlangıç oluyor. Cezalı olabiliriz ama bu şekilde de mutlu olabiliyoruz. Ailemizden uzağız ama boş vaktimiz geçmiyor, burada vaktimizi değerlendiriyoruz" dediler.



En fazla kitap okuyana ödül var


Düz dikiş kursuna katılan mahkumlar da, kursu tamamladıktan sonra ihtiyaç halinde cezaevindeki tekstil atölyesinde çalışacaklarını ifade ederek, “Burada bir meslek öğreniyoruz. Boş vaktimizi değerlendiriyoruz" diye konuştular.


Bazı mahkumlar ise Kur'an kurslarına katılıp, Kur'an okumasını öğreniyor. Kitap okumak isteyen mahkumlar ise cezaevinin kütüphanesinden yararlanarak, istedikleri kitapları okuyor. En fazla kitap okuyan mahkumlar çeşitli hediyelerle ödüllendiriliyor.


Yozgat Cezaevi Müdürü Telat Bayındır, “Burası bir cezaevi değil de eğitim yuvası gibi çalışıyor. Burada çok çeşitli kurslar düzenliyoruz. Burası cezaevi değil gerçekten bir okul gibi hükümlü ve tutuklular açısından, meslek edinme açısından ve manevi yönden güçlendirilmesi bakımından eğitim yuvası gibi çalışmaktayız" dedi.





Cezaevinde açılan meslek edindirme kurslarında tekstil için düz dikiş kursları, bayanlara yönelik trikotaj kursu, aşçılık, elektrik, okuma yazma, bilgisayar, Kur'an kursları gibi çok çeşitli kurslar düzenlediklerini ifade eden Bayındır, “Cezavinde bulunan tekstil atölyemizdeki eleman ihtiyacını açtığımız kurslardan karşılıyoruz. Hükümlü ve tutuklular günü geldiklerinde buradan bir meslek sahibi olarak tahliye oluyorlar. Biz bunlara işçilik ücreti de ödüyoruz. Sigortaları yatıyor. Dışarıda çalışan vatandaş ne ise buradaki hükümlümüz de o şekilde maddi ve manevi yönden destekleniyor. Meslek sahibi olmaları bakımından bizim için en önemli olanı topluma yeniden kazandırılması hükümlünün. Bu konuda da çeşitli kurslar açıyoruz. Çok büyük getirisi var hem maddi hem manevi. Toplum açısından da çok önemli. Buradan tahliye olan hükümlümüz bir meslek edinmiş oluyor. Onları topluma faydalı bir hükümlü olarak yetiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Toplam 900 hükümlümüz var. Bunların büyük bir kısmı açılan kurslara katılıyor. 200'e yakın hükümlü ve tutuklu ise bir şekilde cezaevi bünyesinde bir iş ile meşgul oluyor. Ayda bir mahkumlar için çeşitli eğlenceler düzenleniyor" diye konuştu.




#Yozgat Cezaevi
#hapishane
#hükümlü
#eğitim
#meslek edindirme kursları
8 yıl önce